Aktuelno

Uz dozvolu: Srušena kuća braće Baruh iz 19. veka

Kuća iz 19. veka u Ulici gospodar Jovanova 47 u Beogradu u kojoj je živela čuvena jevrejska porodica Baruh i koja je bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture porušena je.

Iako su stanari bili zaprepašteni, ispostavilo se da je investitor “GJ 47” imao punosnažnu građevinsku dozvolu, piše 24 sata.

Investitor je odmah po otvaranju gradilišta dobio dve prekršajne prijave od komunalne policije. „Napisali smo prekršajnu prijavu zbog neobeleženog gradilišta koja iznosi 10.000 dinara, dok smo zbog prljanja javne površine izdali prekršajni nalog koji takođe iznosi 10.000 dinara“, kažu u ovoj policiji.

srusena-kuca-gospodar-Jovanova.
Izgled srušene kuće u ulici Gospodar Jovanova 47, okrobar 2013, izvor: google.maps

Iste večeri oko 19 sati reagovao je i EDB koji je podneo prekršajnu prijavu protiv N. N. lica pošto je, kako kažu u ovom preduzeću, njihova ekipa morala da lokalizuje kvar nastao rušenjem zida sa brojilom pod naponom. Dan kasnije nadležni su istakli da je sve urađeno – u skladu sa zakonom.

„Investitor ima pravosnažnu građevinsku dozvolu od 25. jula i uredno je prijavio sve radove tako da ovde nema ništa sporno. Dobio je i od Sekretarijata za urbanizam nalog za rušenje objekta. Ovde će biti izgrađen poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadrata“, priča Nebojša Marjanović, gradski građevinski inspektor.

Projektni menadžer firme “GJ 47” Milan Golović ističe da će u što kraćem roku radovi biti obeleženi. Rok za završetak radova je mart 2016.

Zavod: Dali smo saglasnost investitoru – U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda potvrdili su da su dali saglasnost investitoru “GJ 47” za radove u Ulici gospodar Jovanova 47. U ovom zavodu tvrde da srušena zgrada nije imala status spomenika kulture već da je pripadala celini “Stari Beograd” koja uživa taj status.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. DRAGAN

    U ovoj kuci NIKADA nisu stanovali braca Baruh vec u Despota Djurdja 5, Visokog Stevana, Skenderbegovoj, Princa Evgenija 11 i 13 (danas Ul brace Baruh) i Solunskoj 18. Pogledaj knjige POVEST O BRACI BARUH, likovnu monografiju BORA BARUH autora Mirjane Belic-Korockin i Radivoja Davidovica a mozes da prelistas i knjigu OD DAVICA DO CELEBONOVICA ULICE BEOGRADSKIH JEVREJA ili svrati u Jevrejski istorijski muzej u Beogradu Ul kralja Petra 71 a u Beogradu ili se raspitaj u Zavodu za zastitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu.U Istorijskom arhivu grada Beograda postoji u Memoarskoj gradji secanje sestre brace Baruh Sonje Baruh i tu takodje sve pise gde su stanovali. U Gospodar Jevremovoj 30 posle II svetskog rata zivela je Bulina Baruh njihova majka sa kcerkom Sonjom i unucima Isom i Dolores .

Ostavite odgovor

Obavezna polja *