Kuća iz 19. veka u Ulici gospodar Jovanova 47 u Beogradu u kojoj je živela čuvena jevrejska porodica Baruh i koja je bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture porušena je.

Iako su stanari bili zaprepašteni, ispostavilo se da je investitor “GJ 47” imao punosnažnu građevinsku dozvolu, piše 24 sata.

Investitor je odmah po otvaranju gradilišta dobio dve prekršajne prijave od komunalne policije. „Napisali smo prekršajnu prijavu zbog neobeleženog gradilišta koja iznosi 10.000 dinara, dok smo zbog prljanja javne površine izdali prekršajni nalog koji takođe iznosi 10.000 dinara“, kažu u ovoj policiji.

srusena-kuca-gospodar-Jovanova.
Izgled srušene kuće u ulici Gospodar Jovanova 47, okrobar 2013, izvor: google.maps

Iste večeri oko 19 sati reagovao je i EDB koji je podneo prekršajnu prijavu protiv N. N. lica pošto je, kako kažu u ovom preduzeću, njihova ekipa morala da lokalizuje kvar nastao rušenjem zida sa brojilom pod naponom. Dan kasnije nadležni su istakli da je sve urađeno – u skladu sa zakonom.

„Investitor ima pravosnažnu građevinsku dozvolu od 25. jula i uredno je prijavio sve radove tako da ovde nema ništa sporno. Dobio je i od Sekretarijata za urbanizam nalog za rušenje objekta. Ovde će biti izgrađen poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadrata“, priča Nebojša Marjanović, gradski građevinski inspektor.

Projektni menadžer firme “GJ 47” Milan Golović ističe da će u što kraćem roku radovi biti obeleženi. Rok za završetak radova je mart 2016.

Zavod: Dali smo saglasnost investitoru – U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda potvrdili su da su dali saglasnost investitoru “GJ 47” za radove u Ulici gospodar Jovanova 47. U ovom zavodu tvrde da srušena zgrada nije imala status spomenika kulture već da je pripadala celini “Stari Beograd” koja uživa taj status.