Veliki problem je i zanemarivanje energetske efikasnosti; Foto: Gradnja.rs
Građevinarstvo

Većina novih stambenih objekata nije smelo da bude izgrađeno, kaže britanska analiza

Prema analizi izgrađenog okruženja koju je izveo londonski centar Bartlett School of Planning došlo se do zaključka da je ogromna većina novih stambenih objekata svojim lošim projektom nanosi štetu životnoj sredini, kao i kvalitetu života stanovnika.

Tokom sprovedene studije proučeno je 140 objekata širom Engleske koji su izgrađeni od 2007. godine do danas. Rezultati su pokazali da je čak 20 posto izgrađenih objekata trebalo da bude odbijeno od strane organa za planiranje i urbanizam, dok bi dodatnih 54 posto moglo da dobije dozvolu za gradnju tek nakon značajnih promena u projektu.

Kao najčešći identifikovan problem navodi se višak betonskih površina, loše planirani putevi i prilazne staze, kao i slaba organizacija kanti i parking mesta,  piše Architects Journal.

Najčešći problemi su višak betonskih površina, loše planirane prilazne staze, kao i slaba organizacija parking mesta.

Dodatna zabrinutost se javila i oko forme stambenih jedinica, jer su one često standardnog tipa, sa veoma malim i retkim pokušajima da se stvori nešto karakteristično i inovativno.

Kako se navodi u izveštaju, veliki problem je i zanemarivanje energetske efikasnosti. Čak kada objekti navodno ispunjavaju energetske uslove, veoma je velika razlika između dizajnirane i projektovane energetske efikasnosti i stvarnog učinka u domovima.

Kako podići standarde

Direktor kampanje za zaštitu ruralne Engleske, Tom Fyans, navodi da je Vlada gotovo čitavu deceniju sudelovala u stvaranju katastrofalnih stambenih objekata i da se momentalno moraju podići standardi.

Portparol Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu odgovorio je: „Očekujemo da će se graditelji pobrinuti da budući objekti budu dobro dizajnirani, a naš novi nacionalni vodič za projektovanje pokazuje kako se lepa mesta mogu postići u praksi.“

Ipak, odbio je da komentariše navode izveštaja koji potvrđuju da se loše projektovani objekti dobili dozvolu za gradnju.

Kako li bi tek ova analiza prošla u Srbiji?

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *