Ilustracija: VEKA
Promo

Čime je VEKA osvojila svoju visoku poziciju na tržištu PVC stolarije?

PVC prozori su trajni, pouzdani, zdravi i predstavljaju najbolji odnos kvaliteta i cene kako na svetskom, tako i na našem tržištu.

Ukoliko želite da renovirate stan, kuću, kancelariju ili se bavite gradnjom, projektovanjem i uređenjem prostora ili pak želite da započnete proizvodnju i ugradnju prozora i vrata ili se već bavite time, onda vam ovaj intervju sa stručnjakom i direktorom predstavništva kompanije VEKA, može biti veoma koristan.

Gospodin Vladimir Tasevski je već punih 25 godina, praktično od prvog dana pojavljivanja ovog renomiranog profila na našem tržištu, direktor predstavništva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u oblasti PVC stolarije, pružio nam je kompetentne odgovore na neka naša pitanja koja će vam sigurno pomoći u odlučivanju, bilo da kupujete ili proizvodite prozore i vrata.

Za početak, recite nam čime je VEKA osvojila svoju visoku poziciju na tržištu PVC stolarije? Šta biste istakli kao ključne parametre uspeha?

Na prvom mestu to je vrhunski kvalitet profilskih sistema za prozore, ulazna, balkonska i klizna vrata, kao i roletne i grilje, koje kompanija VEKA razvija i proizvodi više od 50 godina, još od 1969. godine. VEKA jedina u Nemačkoj proizvodi isključivo profile najviše klase A kvaliteta prema standardu DIN EN 12608, što se tiče debljine spoljnih zidova profila. Konstantno se postavljaju sve veći zahtevi prema prozorskim profilima u cilju povećanja njihovih karakteristika. U fabrici kompanije VEKA se prilikom proizvodnje vrše veoma stroge kontrole, čak češće i rigoroznije nego što to zakonski propisi nalažu.

Zato se može pohvaliti konstantnim kvalitetom svih svojih sistema profila, debljinom spoljnog zida profila od koje ni malo ne odstupa (iako mnogi proizvođači stanjuju debljinu zida profila radi uštede materijala), izuzetnom toplotnom i zvučnom izolacijom, stabilnošću dimenzija i statike, sigurnošću, veoma širokim spektrom završnih obrada profila, opcija površina, boja i dezena za svaki ukus i arhitektonski stil i izuzetnom lakoćom nege i održavanja.

Pored naših proizvoda, takođe bih spomenuo našu uspešnu i dugoročnu saradnju sa našim partnerima, kupcima profila i proizvođačima prozora i vrata, kao i sa arhitektama i investitorima, koja čini našu definiciju standarda kvaliteta.

Ilustracija: VEKA

Kao najbolje rešenje za energetsku efikasnost preporučujemo troslojno niskoemisiono (Low-E) staklo punjeno argonom ili nekim drugim plemenitim gasom.

Koji biste savet dali kupcima prozora i vrata? Na šta posebno treba da obrate pažnju?

Kada se biraju prozori i vrata, naravno da se prvo polazi od izbora materijala od koga su oni napravljeni. Najzastupljeniji na tržištu su PVC prozori, zbog svojih izvanrednih karakteristika i ekonomičnosti. Treba uzeti u obzir debljinu spoljnog zida profila; broj komora, koji je važan, ali svakako nije presudan; razne koeficijente, kao što su koeficijent toplotne izolacije, zvučne provodljivosti, stepen zaštite od provale, od udara vetra i kiše itd; zaptivke i čelična ojačanja.

Ali, kao što znate, prozor ne čine samo profili. Da biste dobili kvalitetan prozor, pored vrhunskog profila važan je odabir visokokvalitetnog termoizolacionog stakla, koje ipak čini najveću površinu prozora. Na našem tržištu postoji zaista veliki izbor stakala, a mi kao najbolje rešenje za energetsku efikasnost preporučujemo troslojno niskoemisiono (Low-E) staklo punjeno argonom ili nekim drugim plemenitim gasom.

Roletne, na primer, predstavljaju još jedan važan detalj prilikom poboljšanja energetske efikasnosti stolarije, jer stvaraju dodatnu izolacionu zaštitu na prozorima i vratima.

Naravno, svaki objekat je priča za sebe, pa se zato treba posavetovati oko izbora sistema profila i paketa stakla sa kompetentnim proizvođačima i prodavcima stolarije. Nije isto da li se nalazi na nižem ili višem spratu, da li je na sunčanoj strani ili ne, da li je u bučnom ili mirnom okruženju, koja vrsta grejanja se koristi itd. A sve to još treba uskladiti sa željama i mogućnostima kupaca.

Zatim, u prozor treba da bude postavljen kvalitetan okov, koji služi za otvaranje i zatvaranje prozora i vrata, kao i za dihtovanje, da bi vašoj stolariji obezbedio savršenu funkcionalnost dugi niz godina.

Na sve to, treba dobro proveriti kome se poverava ugradnja. Jer, ako ste već priuštili sebi kvalitetne  prozore i vrata, veoma je važno da budu napravljeni i ugrađeni po svim propisima, kako bi kvalitet vaše stolarije došao do svog punog izražaja. Uvek savetujemo kupce da traže RAL montažu stolarije, koja je u Zapadnoj Evropi standard, jer će im u suprotnom biti odrađena klasična ugradnja, uglavnom samo sa pur penom. Pored toga što pruža dobru termoizolaciju, a time i uštedu energije i novca, kvalitet statike, čvrstinu veze, kao i adekvatnu zaptivenost između zida i prozora, RAL montaža sprečava kondenzaciju, pojavu buđi ili plesni u zoni oko prozora, održavajući vaš prostor čistim, lepim i zdravim.

Ilustracija: VEKA

Koje su prednosti stolarije od PVC-a u odnosu na ostale materijale?

Pre svega, naglasio bih da su PVC prozori trajni, pouzdani, zdravi i da predstavljaju najbolji odnos kvaliteta i cene kako na svetskom, tako i na našem tržištu. Pored toga, PVC stolarija je lider sa stanovišta ekologije. Svojim termoizolacionim karakteristikama čuva energiju i pri grejanju i pri hlađenju, proizvodi se i reciklira uz utrošak značajno manje energije nego stolarija od drugih materijala i to čini njenu osnovnu prednost. Dakle, savremeni PVC prozori i vrata su isplativi na mnogo načina: najbolje štite od hladnoće, toplote i buke, najviše štede energiju, štite od provale i garantuju dugoročnu funkcionalnost.

Održavanje PVC prozora i vrata je više nego jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje. Nema ribanja, boje koja se ljušti, nije ih potrebno farbati, pa ni šmirglati, kitovati, niti čistiti staklo od farbe.

Ilustracija: VEKA

Boje VEKA PVC stolarije su veoma postojane i otporne na sve atmosferske uticaje i UV zračenje.

Za one koji vole kako izgleda drvena stolarija, postoji rešenje – PVC prozori se proizvode u različitim bojama, dezenima, kao i teksturi drveta, što kvalitetom izrade lako može da zavara i najbolje poznavaoce – i na pogled i na dodir. Takođe, postoji širok spektar folija u tonovima metala, kao i aluminijumske obloge, za one koji više vole izgled aluminijumske stolarije. Boje VEKA PVC stolarije su veoma postojane i otporne na sve atmosferske uticaje i UV zračenje.

Kompanija VEKA sprovodi provereni koncept reciklaže već više od 30 godina, konstantno primenjuje procese koji štede energiju i resurse u proizvodnji i nabavci. Sve ovo je čini pionirom u branši kada je u pitanju održivost, reciklaža materijala i kružna ekonomija koju zahteva politika.

Dugogodišnja saradnja sa arhitektama i investitorima takođe govori o VEKA kvalitetu. Šta predstavlja ključni faktor ovog uspešnog odnosa i koje olakšice im VEKA pruža?

Arhitekte i investitori su veoma zainteresovani za prozore i vrata od VEKA profilskih sistema, što znači da su prepoznali pravi kvalitet i u tom smislu saradnja se konstantno proširuje. VEKA ih podržava na sve moguće načine. Pored širokog spektra informativnog materijala, tehničke dokumentacije, sertifikata o ispitivanju, detaljnih tekstova za tendere, VEKA pruža i savremene alate za planiranje. Direktan kontakt sa našom internom arhitektonskom konsultantskom službom igra posebno važnu ulogu, jer se tu može razgovarati sa stručnjacima koji poznaju sve zahteve za visokokvalitetno planiranje i mogu pružiti još efikasniju pomoć. E-usluge kompanije VEKA obuhvataju niz atraktivno dizajniranih onlajn ponuda koje mogu da zadovolje potrebe proizvođača stolarije, arhitekata i uopšte korisnika koji su zainteresovani za prozore i vrata i uštedu energije.

Integrisani BIM interfejs moćne online platforme WinDoPlan omogućava nesmetanu razmenu podataka sa svim učesnicima na projektu.

Mnogo lakšem i bržem radu doprinosi naša moćna online platforma WinDoPlan, namenjena između ostalog i arhitektama, za praktično i bezbedno planiranje prozorskih elemenata, za koju nije potrebno instalirati poseban softver, već se jednostavno koristi preko web pretraživača, bilo kad, bilo gde i sa bilo kog uređaja. Savremeni alat vas vodi korak po korak, od odabira sistema profila do dizajna konstrukcije u 2D i 3D tehnologiji, kao i do kompletne dokumentacije – uvek na osnovu aktuelnih podataka. Integrisani BIM interfejs omogućava nesmetanu razmenu podataka sa svim učesnicima na projektu. WinDoPlan је prvenstveno platforma za projektovanje prozora i vrata sa svim potrebnim elementima u vezi sa statikom, toplotnom provodljivošću, prolaskom izotermi u predelu prozora, zvučnom izolacijom itd, a kao takva daje i mogućnost preuzimanja gotovih elemenata u IFC, REVIT i ArchiCAD-u.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели VEKA Srbija (@veka.srbija)

Impozantna mreža VEKA partnera širom Srbije i celog regiona izaziva veliku pažnju. Šta je prednost ove kompanije koju proizvođači stolarije vide kao ključnu kada biraju dobavljača PVC profila?

Partnerska mreža kompanije VEKA u Srbiji je velika, profesionalna i efikasna. Mi sa njima blisko  sarađujemo i pružamo im snažnu podršku. VEKA brend je u branši sinonim za vrhunski kvalitet. Kao lider na tržištu, snabdeva svoje partnere vrhunskim profilima, ali pored toga pruža i veliki broj relevantnih usluga, kao podršku u svakodnevnom poslovanju. Kao jedna od najuspešnijih porodičnih kompanija u Nemačkoj, veoma ceni partnersku saradnju i dugogodišnje, stabilno i uspešno zajedničko poslovanje. Kako bi se održao jedinstven nivo kvaliteta i odgovorilo potrebama sve zahtevnijeg tržišta, kompanija ulaže u istraživanje i razvoj – a time i u budućnost proizvoda i u jaku poziciju VEKA partnera.

Naš koncept partnerstva podržava proizvođače PVC prozora i vrata u svim oblastima, počev od savršenog proizvoda, usluge isporuke – naglasio bih veoma efikasne, tačne i brze, zatim logistike, optimizacije proizvodnje i IT usluge, do prodaje i marketinške podrške, širokog programa obuke i seminara i razvoja novih strategija kompanije. VEKA kod nas nema lager, već proizvodi stižu do naših kupaca direktno iz fabrike u Nemačkoj i to u roku od 5-7 radnih dana. Isti profili koji se koriste u Nemačkoj i u Zapadnoj Evropi, koriste se i u Srbiji.

Sve naše sadašnje i buduće strategije, proizvodi, sistemi i usluge imaju za cilj da našim partnerima pruže dugotrajnu sigurnost i orijentaciju, a da kompanija VEKA i ubuduće bude njihov siguran dobavljač profilskih sistema.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели VEKA Srbija (@veka.srbija)

Recite nam još za kraj koje novitete u kompaniji VEKA biste posebno istakli?

VEKA podstiče nove ideje i pokreće vodeće tehnologije i time postaje inovator u čitavoj branši. Jedan od primera je nova tehnologija završne obrade površina – VEKA SPECTRAL. Istakao bih i sisteme SOFTLINE 82, VEKAMOTION 82 i VEKAMOTION 82 MAX, koji je dobio nagradu za dizajn Red Dot. VEKA se u velikoj meri fokusira i na digitalni svet. Sa našim sestrinskim kompanijama TEXINO i DBS, aktivno smo uključeni u stvaranje koncepta pametnih kuća i digitalizaciju čitave industrije – za tehnologiju inteligentnih kuća i brže, stabilnije i ekonomičnije procese u izradi prozora i vrata.

Još bih samo nagovestio da je u pripremi novi sistem profila VEKA AluConnect, klizni sistem VEKAMOVE i još jedna, potpuno nova tehnologija završne obrade površine profila FINE STRUCTURE, o kojima će tek biti reči kada se pojave na tržištu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели VEKA Srbija (@veka.srbija)

Slobodno se obratite proizvođačima VEKA stolarije, a oni će vam pomoći da odaberete prozore i vrata u skladu sa vašim potrebama.

Kombinacijom vrhunskog VEKA PVC profila, izvanrednih zaptivki, okova i funkcionalnog termoizolacionog stakla, dobija se savršen prozor koji ispunjava sve uslove modernog građevinarstva: visoku energetsku efikasnost, odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, estetiku, dugovečnost, lako korišćenje i održavanje i visok stepen sigurnosti. Slobodno se obratite proizvođačima VEKA stolarije, a oni će vam pomoći da odaberete prozore i vrata u skladu sa vašim potrebama.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *