Današnja zgrada škole izgrađena je pre skoro 150 godina; Foto: Boris Nikolašević
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je Zemunskoj gimnaziji vraćen stari sjaj

Najveća srednjoškolska ustanova na teritoriji Srbije privedena je ove godine savremenoj nameni u skladu sa svim tehnološkim potrebama.

Na gradilištima u Srbiji radi se punom parom, a novi objekti niču praktično iz dana u dan, menjajući zauvek izgled naših gradova. Međutim, sve je više i starih zdanja koja ponosno ostaju na svojim istorijskim lokacijama ali kroz proces renoviranja dobijaju novi sjaj.

Jedan takav objekat je i zgrada Zemunske gimnazije, ustanove osnovane 1858. godine kao jedanaesta gimnazija na teritoriji tadašnje Austrije. Današnja zgrada škole podignuta je 1879. i izgradio ju je Nikola Kolar, a proširena je u periodu između 1912. i 1916. godine. Od tog doba, gimnaziju sačinjavaju dve građevine koje formiraju atrijum.

U toku poslednje dve godine, ova ustanova pod zaštitom države i spomenik kulture doživela je opsežnu rekonstrukciju, a zaslugu za njen današnji izgled nose beogradski arhitekti Zoran Đorđević iz studija Meritus i Miloš Raonić iz studija Raum.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Miloš Raonić i Zoran Đorđević, autori projekta; Foto: Boris Nikolašević

Projektni zadatak

Kako za naš portal navodi Raonić, projektni zadatak koji se našao pred njim i njegovim kolegom bila je kompletna rekonstrukcija, adaptacija i sanacija objekta, njegove arhitekture, konstrukcije i svih instalacija neophodnih za funkcionisanje najveće i jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji.

Osvežen izgled Zemunske gimnazije; Foto: Boris Nikolašević

Deo objekata izveden je pred sam početak Velikog rata, o čemu svedoči i zapis zidara na zidu dimnjaka u tavanu.

Sami objekti su, dodaje, namenski projektovani – prvi (u osnovi kao ćirilično slovo P) davne 1879. godine u neoklasicističkom maniru, a drugi, koji je simetričan prvom i formira blok s unutrašnjim dvorištem, izveden je u jugendstilu pred sam početak Velikog rata 1914, o čemu svedoči i zapis zidara na zidu dimnjaka u tavanu, koji su arhitekti otkrili i sačuvali.

Zapis iz 1914. godine otkriven prilikom restauracije; Foto: Boris Nikolašević

Drvena stolarija umesto PVC-a

Prema Raonićevim rečima, potrebno je bilo sačuvati originalni objekat i privesti ga savremenoj nameni u skladu sa svim tehnološkim potrebama.

Tako je, na primer, zamenjena celokupna fasadna stolarija koja je devedesetih godina prošlog veka neadekvatno izvedena u PVC-u, a sada su stavljeni drveni fasadni prozori, dok je sva unutrašnja stolarija reparirana.

Takođe, reparirani su svi podovi u hodnicima od livenog teraca, kao i stepeništa. Postavljeni su akustički plafoni u učionicama i kabinetima, rekonstruisan je tavan, a dodata su i čelična stepeništa radi izlaska na tavan.

Pročitajte i ovo:

Čelično stepenište koje vodi na tavan; Foto: Boris Nikolašević

Ponosni što je projekat uopšte izveden

Kako napominje naš sagovornik, rad na ovakvom projektu bio je vrlo osetljiv, jer su se, u nedostatku arhivske dokumentacije, neke stvari otkrivale na samom gradilištu u toku radova.

Tokom restauracije zgrade gimnazije korišćeni su materijali koji svojom bojom, teksturom itd. odgovaraju duhu epohe objekata, čija je namena, dodaje, organizovana prema zahtevima kolektiva.

A na pitanje na šta su on i Đorđević najviše ponosni kada je ovaj projekat u pitanju, Raonić na kraju kratko odgovara: „Što je uopšte izveden“.

Na objektu je zamenjena i celokupna fasadna stolarija; Foto: Boris Nikolašević

Foto-galerija

Foto: Boris Nikolašević
Foto: Boris Nikolašević
Osvežen izgled Zemunske gimnazije; Foto:
Osvežen izgled Zemunske gimnazije; Foto:
Današnja zgrada škole izgrađena je pre skoro 150 godina; Foto: Boris Nikolašević
Današnja zgrada škole izgrađena je pre skoro 150 godina; Foto: Boris Nikolašević

Faktografija

  • naziv projekta: Zemunska gimnazija
  • mesto: Gradski park, Zemun
  • investitor: Agencija za javna ulaganja RS
  • autori rekonstrukcije: dia Zoran Đorđević; Studio Meritus i dia Miloš Raonić; Studio RAUM
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina rekonstrukcije: 2021.
  • površina: 6.500 m2
  • spratnost: Po+Pr+2+T
  • fotografije: Boris Nikolašević
  • izvođači: Morava In, Kruševac

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. arhitekta

    impresivno

  2. miki

    muški je ovo odrađeno čisto, jasno, korektno i ništa više od toga! više podseća na bolnicu iz prvog svetskog rata nego na gimnaziju al bože moj! mnogo je ovde moglo da se doda novih, savremenih arhitektonskih improvizacija, uključujuži materijale, konstrukcije, boje, inovacije, lični pečat koga nema a koje arhitektura nosi! ovako je korektno što se kaže“ odrađeno“ i ništa više!

  3. Zoran pršendić

    Dosledno, više nego dobro ,mogu da podignu nivo reprodukcijama iz muzeja prikladno opremljenih,svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *