Ovako izgled enterijer ulaznog hola nove zgrade RTV; Foto: Temma Trade
Domaći i regionalni projekti

Kako izgleda enterijer novog doma Radio-televizije Vojvodine

Zavirili smo u unutrašnjost nove zgrade RTV-a u Novom Sadu u čijoj utrobi se nalazi pet TV studija, centralni desk, univerzalne kancelarije, a sve to je povezano atrijumom koji se proteže čitavom visine zgrade. 

Kada smo pre više od dve godine obišli gradilište nove zgrade RTV, naš prvi utisak bio je da se radi zaista o fascinantnom prostoru sa ogromnim TV studijom na 600 kvadrata u kojem dominiraju čelične rešetke velikih raspona.

Sedam meseci nakon našeg prvog obilaska, simbolično na 70. rođendan televizije, odnosno 25. novembra 2019. godine, pušten je prvi signal iz ovog objekta iako zgrada tada nije bila potpuno opremljena. Novi dom RTV-a useljen je u januaru 2021. godine, a sada imamo priliku da vidimo kako izgleda enterijer kada je sve završeno.

Prvonagrađeni rad na konkursu iz 2014. godine za idejno rešenje zgrade potpisuju Dragoljub Kujović i Riste Dobrijevića, dok je enterijer delo Nikole Martinovića iz studija N-MARTIN project.

Sjajan pogled na Novi Sad iz loungea

Atrijumom pune visine objekta dominira veliki INSA zidni sat prečnika šest metara.

Zgrada RTV je funkcionalno organizovana u tri povezane celine: prva celina obuhvata produkciono-tehnološki blok, druga poslovno-administrativni blok, a treća predstavlja zatvoreni atrijum/toplu vezu između prva dva bloka. Upravo ovaj deo impresionira na samom ulazu jer je veličine 12×46 metara i prostire se celom visinom zgrade.

Pored prijemnog pulta, atrijumom dominira veliki INSA zidni sat prečnika šest metara kao i visilice u nepravilnom rasporedu koje dodatno osvetljavaju prostor.

U zatvorenom atrijumu ostvarene su direktne veze komunikacija (pešačkih veza/mostova) i balkona atrijuma na mestima gde je potrebno ostvariti što bržu vezu između tehnološkog dela sa jedne strane i redakcijskih, programskih i administrativnih prostora sa druge strane. U suterenu ove celine nalazi se veliki radijski i dramski studio.

Atrijum pune visine

Radni prostor kao scenografija

U proizvodno tehnološkom delu smešteno je pet TV studija od po 600, 230, 180 i dva po 100 metara kvadratnih sa odgovarajućim video i audio režijama i pratećim prostorima.

Tu je i muzički studio i dva univerzalna tonska studija, studiji i režije za emitovanje radijskih programa, kao i režije za emitovanje TV programa sa glavnom tehničkom kontrolom.

Lounge kao scenografija

Zgrada RTV-a u Novom Sadu je funkcionalno podeljena u dve celine koje su povezane centralnim atrijumom.

U okviru proizvodno tehnološkog dela smešten je i centralni desk za proizvodnju informativnog programa uključujući web, montaže, of studija i prostorima za urednike i sastanke odvojenih staklenim pregradama. Predviđeno je i emitovanje kraćih emisija ili priloga iz samog deska sa radnim prostorom kao scenografijom.

Prostori za smeštaj tehnološke, energetske i klimatizacione opreme, arhiva i magacini takođe su deo proizvodno tehnološkog dela.

Osnova prizemlja

Akustična i antistatik svojstva

Enterijer je dizajniran tako da je akcenat stavljen na funkcionalnost ali i na tehničke potrebe televizije. Tako su, na primer, betonski zidovi u produkcionom delu obloženi kamenom vunom na čeličnoj potkonstrukciji s gumenim distancerima na koju su potom kačene gips-kartonske ploče i apsorberi zvuka. Time su ostvarena preko potrebna akustična svojstva koja se neophodna za kvalitetno emitovanje programa.

U novom domu Radio-televizije Vojvodine vođeno je računa o kvalitetu ugrađenih materijala pa je tako u većini prostora prostora na podove postavljen PVC i LVT antistatik pod od Tarketta, dok je u velikom muzičkom studiju u suterenu ugrađen parket.

Centralni desk

Kancelarijski deo

Poslovno programski deo zgrade čine kancelarije i univerzalni kancelarijski prostori za urednike i novinare različitih veličina prema potrebama pojedinih redakcija. Tu je i multimedijalna sala za svečanosti, promocije, prezentacije, predavanja i obuke.

Kancelarija za sastanke

Razigravanje prostora

U okviru poslovno programskog dela zgrade nalazi se i restoran sa distributivnom kuhinjom i kafeterijom koja je rešena sa tamnom drvenom oblogom i stolicama u različitim bojama koje razigravaju prostor.

Kafeterija

Prostorne oznake i vizuelnu komunikaciju uradio je studio 3 oranges design iz Novog Sada.

Pogled na atrijum
Enterijer prostora O radija
Arhiva
Frizerski salon i šminkernica

Zgrada na Mišeluku

Zgrada RTV-a od 17.300 kvadrata nalazi se na Mišeluku – lokaciji prema kojoj grad Novi Sad tek počinje da se otvara. U blizini ovog objekta trenutno se gradi Novosadska (kovid) bolnica, kao i brojne stambene zgrade koje možete videti na Mapi gradilišta. Stoga, možemo očekivati da će se panorama Mišeluka uskoro potpuno promeniti, a da će jedna vizuelni reper biti upravo novi dom Radio-televizije Vojvodine.

Nova zgrada Radio televizije Vojvodine; Foto: Relja Ivanić

Faktografija

  • naziv: Novi dom Radio-televizije Vojvodine
  • mesto: Novi Sad
  • autori projekta enterijera: Nikola Martinović – N-MARTIN project studio
  • godina projektovanja: 2018-2019.
  • godina realizacije: 2020.
  • površina: 17.300 m2
  • fotografije: TEMMA TRADE

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    objekat je ok zamišljen, atrijum mi je jedino bogovski urađen, ostalo užas kiča, užas plastike, crne i sive boje, iverice,medijapana, oštrih uglova, nigde prirodnog drveta, usklađenih tonova i nijansi, nigde drveta u saksiji (osim 6 fotinija veštaka) , nigde pletiva, pruća, cveća niđe! paravani u radnom prostoru u znaku austrijske zastave ,fali grb crnog orla! na momenat sam pomislio da su dani austrije, strava od gluposti i sterilnosti !

  2. Neko iz zgrade

    Funkcionalno?
    Arhiva – sandučići?
    A radio se ni ne pominje, tv još uvek nije preseljen.
    Tesan prostor neopisivo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *