Koncertna dvorana u malom nemačkom mestu Blajbah postala je kulturni magnet za okolne veće gradove.

Kao i drugi manji gradovi u Bavarskoj i ovo mesto suočeno je sa odlivom stanovništva. Kako bi se stalo na put ovom problemu, kao deo programa revitalizacije u saradnji sa minhenskim arhitektom Peterom Haimerlom, izgrađena je koncertna dvorana koja je postala pravi mamac za ljubitelje klasične muzike. Sa svojih 200 sedišta može da primi jednu desetinu stanovništva sela u kome se nalazi!

KonzerthausBlaibach01

Zbog straha da ne optereti lokalni trg na kom se hala nalazi, veći njen deo smešen je ispod površine terena. Deo koji se nalazi iznad površine trga urađen je od granita. Arhitekta je želeo da koristi baš ovaj materijal, kao počast starim kućama Blajbaha koje su se gradile grubim granitom.

KonzerthausBlaibach1

Ovaj granitni blok, nagnut na jednu stranu, zapravo nosi gornje redove sedišta dvorane. Stranom kojom je blok je otvara se ka trgu i u toj zoni nalazi se ulaz u dvoranu.

KonzerthausBlaibach02

Betonsko stepenište vodi do ulaznog lobija. U ovom prostoru nalaze se garderoba, bar i toaleti. Iz lobija se stupa u dvoranu napravljenom od betona. Ona je akustički savršeno proračunata za klasičnu muziku.

KonzerthausBlaibach03

Beton je najbolji materijal za dobru akustiku. – kaže arhitekta Peter Haimerl.

KonzerthausBlaibach05

Tim arhitekte Haimerla radio je u sadnji sa akustičarima na dobijanju idealnog oblika zidova i plafona. Najdeblji zidovi iznose i 60 cm, dok na najdelikatnijim mestima oni idu do 5 cm.

KonzerthausBlaibach06

Arhitekta je želeo da dokaže da koncertne dvorane ne moraju biti isključivo “tapacirani” prostori, već i da ovakva alternativna rešenja mogu biti uspešna. Svi skorašnji nastupi u dvorani su raspordati tako da ovo ide u prilog u prilog ideji ovog arhitekte.

Foto: NAARO, Edward Beierle