Od Marka Dabrovića, preko Bojana Tepavčevića do Veljka Janjića – učesnici konferencije BuildUp 2019 govorili su na temu Digitalne gradnje
Softver

7 predavanja za arhitekte o digitalizaciji rada

Digitalizacija okruženja, rad na daljinu, virtuelne šetnje – sve su ovo načini da organizujemo rad bez papira i i fizičkih kontakata.

Pandemija koronavirusa potpuno je promenila način rada i poslovanja. Arhitektonski biroi su uglavnom prešli na rad od kuće što sa sobom nosi brojne izazove ne samo u komunikaciji već i upravljanju projektima, gradilištima i osobljem. Postavlja se pitanje na koji način organizovati posao bez papira i fizičkih kontakata, a da posao ne stane.

Izlaganja učesnika na konferenciji BuildUp 2019 – Digitalna gradnja, koju je organizovao naš portal, mogu biti veoma korisna u ovom trenutku jer će vam ona na najbolji način predstaviti kako digitalizovati radno okruženje. Stoga vam predstavljamo 7 predavanja koje možete pogledati ovde ili na našem YouTube kanalu.

Marko Dabrović, 3LHD

Saznajte na koji način je zagrebački biro 3LHD ogranizovao svoj rad u BIM-u što je značajno uticalo na kvalitet njihovih projekata. Pred kraj snimka možete videti i kako izgleda njihov softver Volum3 za kolaborativni rad koji omogućava rad arhitekata i građevinaca na daljinu – što je veoma aktuelna tema ovih pandemičnih dana.

 

Vedran Jukić, SODAarhitekti

Osnivač zagrebačkog studija SODAarhitekti, razjasnio je učesnicima kako su probleme klasičnog projektovanja prevazišli upravo implementacijom BIM-a u svoje poslovanje.

 

Bojan Tepavčević, CZDD

Bojan Tepavčević iz Centra za digitalni dizajn pri Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada pokazao je kako 3D konfiguratori mogu doneti revoluciju u arhitekturu pokazavši online platformu pomoću koje budući vlasnik stana može sam da izabere materijale, boje ili završne obloge i videti instant rezultat… na daljinu.

 

Miloš Vuković, 3D prostori

Prošetajte se prostorom, a da ne izlazite iz kuće. Pisali smo o domaćim i svetskim muzejima koje možete obići virtuelno, a Miloš Vuković otkriva kako se tačno prostori skeniraju u tri dimenzije i koje prednosti od toga imaju arhitekte.

 

Veljko Janjić, Bexel Consuling

Građevinska industrija je neefikasna jer istraživanja kažu da se ista cifra računa 25 puta. Saznajte iz Janjićevog predavanja zašto su danas BIM menadžeri traženiji od programera.

 

Gordana Radonić, Graphisoft

Rast produktivnosti u građevinskoj industriji u poslednjih 70 godina je samo 6 posto. Može li iko zamisliti koliko li će tek biti nizak posle pandemije koronavirusa? Međutim, usvajanje digitalnih tehnologija i promena načina projektovanja koraci su koji mogu poboljšati ovu sumornu sliku.

 

Bojan Petković, PlanRadar

Kako organizovati rad bez papira i fizičkog kontakta? Bojan Petković pokazao je kako se na efikasan način mogu pratiti i kontrolisati projekti na samom gradilištu uz pomoć mobilnog telefona ili tableta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *