Najbolji softveri za 3D modelovanje strukturnog dizajna; Foto: Trimble
Softver

8 najboljih softvera za 3D modelovanje konstrukcije

Od besplatnih programa da softvera teškaša koji koštaju i po nekoliko hiljada evra – kom carstvu se privoleti?

3D modelovanje predstavlja tehniku kreiranja trodimenzionalnog prikaza predmeta ili površina, a koristi se u industriji filmova i igara, industrijskog dizajna pa sve do arhitekture i građevinarstva. Stoga je broj softvera za 3D modelovanje u porastu pa se postavlja pitanje kako pronaći idealan softver.

Da bismo pomogli u izboru, novosadska kompanija za projektovanje i inženjering TIM Global Engineering napravila je spisak od osam najboljih softvera za 3D modelovanje pri projektovanju konstrukcija u 2021. godini.

1. Autodesk 3ds Max

Ovo je omiljeni klasik u svetu 3D modelovanja i verovatno najpoznatiji član porodice Autodesk. Može se pohvaliti sopstvenim skriptnim jezikom (MAXScript) i alatima za modelovanje zasnovanim na NURBS-u za stvaranje organskih i matematički preciznih mreža.

Pomoću 3ds Max-a možete da dizajnirate parametarske i organske objekte pomoću funkcija poligona, površine podele i modelovanja zasnovane na splajnu, kao i da kreirate modele iz podataka oblaka tačaka (point cloud).

Softver ima robustan set alata za 3D modelovanje pomoću kojeg možete simulirati dinamiku i fiziku tečnosti, gasova i čvrstih tela, poput lave, ulja, vode, kamena, tla, cementa, drveta, oblaka, pare, dima, vatre itd. 3ds Max nudi stvarne tačke gledišta i efekte kamere, geometrijsko referenciranje, detalje prikaza visoke definicije.

Njegova loša strana je što postoji samo za Windows. Sa početnom cenom od 185 dolara mesečno, 3ds Max nije najjeftiniji softver za 3D modelovanje, iako definitivno vredi taj novac.

3DS MAx: Ultimativna alatka za modelovanje i renderovanje

2. Autodesk Inventor

Upotrebljava se u 3D mehaničkom dizajnu, dizajnerskoj komunikaciji, izradi alata i simulaciji proizvoda, Autodesk Inventor vam pomaže da kreirate precizne i tačne 3D modele. To je robusni, sofisticirani i sveobuhvatni mašinski CAD softver za razne svrhe, kao što su 3D modelovanje delova, montaža, 2D dokumentacija, dizajn lima i drugo.

Autodesk Inventor uključuje opcije analize poput čvrstoće i toplotnih svojstava i mase / gustine za različite materijale. Između ostalih, postoje i funkcije prenosa snage, opruge i generatora okvira, što može pomoći u stvaranju funkcionalnog, preciznog i detaljnog 3D modela.

Inventor je brz za učenje zahvaljujući uputstvu pri pokretanju koje vas upoznaje sa različitim alatima, kao i ogromne literature i video resursa za učenje. Štaviše, softver je pristupačniji u poređenju sa drugima i dostupan je besplatno uz obrazovnu licencu.

Autodesk Inventor je jedan od najboljih softvera za 3D modelovanje u industrijskom sektoru. Međutim, softver zahteva napredno znanje u inženjerstvu, ali ako želite da kreirate funkcionalan uređaj, Inventor bi trebalo da bude vaš izbor.

3. SketchUP (besplatna verzija)

SketchUP je softver za 3D modelovanje koji se predstavlja kao „najjednostavniji besplatni softver za 3D modelovanje na Internetu – bez obaveza“. Postoji od 2000. godine, dostupne su i besplatna i plaćena verzija.

SketchUP Free je softver za 3D modelovanje dostupan putem brauzera i kao mobilna aplikacija tako da svojim projektima možete pristupiti u pokretu. Softver se može pohvaliti 3D modelima koje su proizveli korisnici i proizvođači, a koje možete da uvezete u svoje projekte.

Jednostavan za savladavanje, i sa moćnim i praktičnim alatima i posebno korisnim interfejsom, SketchUP Free je neverovatan izbor za učenje novih ili usavršavanje već postojećih veština.

SketchUp: Program za crtanje koji se najlakše uči

4. FreeCAD

Parametarski 3D softver otvorenog koda, FreeCAD nudi jednostavnu modifikaciju 3D dizajna. Softver je potpuno besplatan za upotrebu i nudi kompletan set alata za dizajn za stvaranje detaljnih i složenih modela.

Među raznolikim karakteristikama su modularna arhitektura (za ugradnju dodataka u osnovnu aplikaciju), Sketcher za 2D oblike, Path modul za mehaničku obradu poput glodanja i druge.

5. CATIA

Jedan od najboljih softvera za modelovanje solida, lima i površine, omogućava lako crtanje i obračun materijala, alate za analizu i moćne opcije prikazivanja.

CATIA ima svestrano radno okruženje, sa jednostavnim za upotrebu i intuitivnim interfejsom i mnoštvom funkcija. Softver je hvaljen zbog dizajna delova i radnih alata za dizajn sklopova, kao i prilično lakog procesa dizajniranja i uređivanja čvrstih delova (solida) i raznolike podrške u formatu datoteka.

Međutim, CATIA je teška za savladavanje i prilično je skupa, jer se potpuno funkcionalna osnovna licenca može kupiti za 11.200 dolara, uz godišnje održavanje od 2.000 dolara. Štaviše, trebaće vam dobar procesor i grafička kartica, jer će CATIA zauzeti puno hard diska i memorije.

Ali uprkos svim nedostacima, CATIA ostaje jedan od vodećih softvera za 3D modelovanje za sve koji žele da dizajniraju i kreiraju funkcionalne i kvalitetne proizvode.

6. Prota Structure

ProtaStructure je odlično rešenje za konstrukcije tipa zgrada. Njegov prateći softver za detalje, ProtaDetails, ProtaStructure nudi integrisani softver za strukturno dizajniranje za modelovanje fizičkih objekata kao što su stubovi, grede i temelji. Pored toga, možete brzo izvršiti 3D analizu putem metode konačnih elemenata , prebacivanje, vremensku istoriju i nelinearnu analizu.

Ovaj softver pruža ogromne mogućnosti za dizajniranje kvalitetnog, detaljnog modela u zavisnosti od vaše industrije. U domenu detaljisanja građevinskih konstrukcija, sledeća dva softvera: Autodesk Advance Steel i Tekla Structures su među vodećima.

7. Autodesk Advance Steel

Autodesk Advance Steel je robusni BIM softverski paket za detaljisanje i proizvodnju čelika pogodnog za arhitekte, građevinske tehničare, građevinske inženjere i mašinske inženjere.

Centralne karakteristike Advance Steel-a uključuju strukturno modelovanje, obradu lima, višekorisničku saradnju, hladno valjani čelik, automatizovano stvaranje crteža i upravljanje dokumentima.

Softver uključuje automatizovani modul za crtanje prepun mogućnosti koji će vam pomoći da napravite jedinstvene fabričke crteže i planove montaže. Štaviše, nudi više prilagodljivih rasporeda crteža i šablona.

Softver podržava desktop i laptop računare, a namenjen je raznim tipovima kupaca, od malih i srednjih preduzeća do korporacija. Softver nudi besplatnu probnu verziju, onlajn i telefonsku podršku kupcima, a cena kreće od oko 2.000 dolara godišnje.

3D modelovanje konstrukcije u Advance Steelu; Foto. TIM Global Engineering

8. Tekla Structures

Tekla Structures je svestrani softverski strukturalni BIM softver za kreiranje, kombinovanje, upravljanje i deljenje višedimenzionalnih 3D modela koji se mogu koristiti od konceptualnog planiranja zgrada, infrastrukture, održavanja, dizajniranja, detaljisanja konstrukcija i upravljanja informacijama.

Katalog dodataka i komponenata moćan je kada je reč o detaljima, a moderan dizajn korisničkog interfejsa kompanije Tekla i godišnja ažuriranja neke su od omiljenih karakteristika korisnika.

Tekla Structures omogućava da kreirate tačne 3D modele do LOD 500 nivoa razvoja, što predstavlja najviši nivo razvoja, kao i uvoz, izvoz i povezivanje podataka sa drugim softverskim rešenjima.

LOD (eng. Level of Detail) predstavlja količinu detalja odnosno preciznost prikaza nekog modela. Odnosi se na grafike elemente kao i količinu podataka koje BIM element u sebi treba da sadrži.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Anton

  Nema potrebe da se diskriminise BLENDER..Bolji je i od 3Dmax-a i od sketchup-a (a mozda i od freecad-a)..Od drugih na listi nije bolji jer su oni specijalizovani za nasu industriju ali vrlo je moguce da blender uskoro krene sa uzim speicjalizacijama unutar svog softvera koje ce verovanto biti besplatne.

 2. Nemanja

  A šta mislite o Revitu?

 3. Alex

  Sve ste nabrojali a Revit zaboravili. Među tri najbolja softvera.

 4. Milan

  Svi su dobri al ipak Najbolji je onaj koji znaš …

 5. Milan Ilić

  Kako je mišljenje za „MICKROSTATION“ od BANTLEY-a?

 6. Sladjan

  Gde je ovde Solid Works?

 7. Fikret

  Pozdrav svima. Ja imam malu molbu.
  Hoću da radin na mašini za lasersko sečenje metalnih profila, cevi,okrugle, pravougaone itd.
  Treba mi najlakši program da nacrtam u 3d i pustim na laser. Corel sam savladao odlično. i sa njim funkcioniše perfektno kada sečem limove. Medjutim problem je kod metalnih profila kao što sam već rekao.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *