Aktuelno

Adaptacija dvorca Dunđerskih u Čelarevu

U Čelarevu je pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture završena prva faza rekonstrukcije i konzervacije jednog od najlepših dvoraca u Srbiji.

Sa raspoloživim, nevelikim sredstvima, koje su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i opština Bačka Palanka, sanirani su ulazno stepenište, krov, fasada, oluci, stolarija, parketi, skoro sav enterijer, pa je na taj način ovo značajno delo arhitekture i kulturne baštine najzad spaseno od propadanja.

– Ovaj dvorac ima jednu od najlepših priča koja će ga činiti živim i interesantnim za posetioce, đake, studente i istraživače – priča sa zadovoljstvom Slavica Vujović, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pod čijim je nadzorom urađena takozvana prva faza radova na dvorcu u Čelarevu. – Kada Muzej Vojvodine i Sekretarijat za kulturu APV, koji u ime države upravljaju ovim dvorcem, utvrde njegovu buduću namenu, mi ćemo biti spremni da krenemo u drugu fazu rekonstrukcije koju će diktirati buduća izložbena postavka – rekla je arhitekta Slavica Vujović.

Dundjerski-Celarevo

Pre nego što je načet zubom vremena, u čelarevskom dvorcu je bila stalna postavka starog nameštaja koja je prenesena u dvorac u Kulpinu, takođe, ostavštinu Dunđerskih, jedne od najčuvenijih i najbogatijih vojvođanskih porodica svih vremena.

– Mi smo uradili novi projekat za dvorac u Čelarevu i predali smo ga Sekretarijatu za kulturu. Smatramo da bi on trebalo da priča „svoju priču“, koja je vrlo bogata i začinjena detaljima – predočava Jovan Paunović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine. On podseća na vlasnike dvorca pre Dunđerskih, ali i na boravak u dvorcu i posete istaknutih istorijskih ličnosti čuvenoj porodici.

U drugoj fazi, precizira Paunović, definisala bi se rasveta, vodovodne instalacije, video-nadzor, kao i ostali detalji koji čekaju da bi se prilagodili nameni drevne i vredne građevine. On naglašava da dvorac ubuduće mora da ima i fizičko obezbeđenje, da se više nikad ne bi dogodilo da bude tako brutalno očerupan kao pre nekoliko godina.

(Novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *