Enterijeri

Adaptacija starog stana u Lisabonu uz poštovanje istorijskog nasleđa

Iako projektanti nisu imali pravnu obavezu da zadrže elemente starog enterijer, oni ne samo da su ga sačuvali već su ga i stavili u prvi plan.

Na prvom spratu u petospratnici zidanoj 1893. godine, u najužem centru prestonice Portugalije, urađena je adaptacija derutnog prostora u moderan stan.

Arhitekte iz atelja Veloso Architects su potpuno obnovile fantasičan dekorativan plafon od gipsa i istakle ga neupadiljivim nameštajem.

lisabon-plafon-04

Beli, klasično oblikovai, zidovi visoki 3,5 metra završavaju se ručno dekorisanom tavanicom. Ona je došla do izražaja zahvaljujući, pre svega, potpunoj adaptaciji ali i nenametljivim rešenjima u enterijeru. Neupadljiv hrastov parket, beli drveni prozori, beli zidovi i poneki komad nameštaja koji je u savršenom kontrastu s ostatkom enterijera dao je enterijeru vanvremenski osećaj, piše Freshome.

lisabon-plafon-01

Posetno impozantan detalj je skuplturalan luster u dnevnoj sobi koji dramatično visi nad kafe stočićem i upućuje poglede ka tavanici.

lisabon-plafon-07

Luster izgleda kao užareni komad lave.

lisabon-plafon-06

U centru Lisabona starih, napuštenih stanova kao što je ovaj ima u izobilju. Ovaj primer može biti ideja vodilja budućim vlasnicima kako ih mogu srediti i pomoći u revitalizaciji grada.

lisabon-plafon-02 lisabon-plafon-03 lisabon-plafon-05 lisabon-plafon-08 lisabon-plafon-09 lisabon-plafon-10 lisabon-plafon-11 lisabon-plafon-12

Foto: José Campos

Pogledajte i kako izgleda od disko kluba u Novigradu napravljena vila.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *