Roberto Venturi je 1991. godine osvojio je prestižnu Prickerovu nagradu; foto: Todd Sheridan/Flickr 
Aktuelno

Arhitekta Roberto Venturi preminuo u 93. godini

Čuveni američki arhitekta, kojeg nazivaju pionirom postmodernizma, umro je proteklog utorka u 93. godini usled komplikacija zbog Alchajmerove bolesti.

Za života je ostavio veliki trag na svetskoj arhitektonskoj sceni, a 1991. godine osvojio je prestižnu Prickerovu nagradu. Bio je član Američkog instituta za arhitekturu, kao i počasni član Kraljevskog instituta za arhitekturu u Velikoj Britaniji. Zajedno sa suprugom Denise Scott Brown osnovao je studio VSBA (Venturi Scott Brown Associates) koji nastavlja sa radom.

Čuvena Gild Haus jedna je od prvih postmodernističkih zgrada u SAD. Sagrađena je po projektu Roberta Venturija 1964. godine (foto: Smallbones / Wikimedia)

Za života je ostavio veliki trag na svetskoj arhtektonskoj sceni, a 1991. godine osvojio je prestižnu Prickerovu nagradu.

Među njegovim istaknutim radovima su Zgrada gradske vlade u Tuluzu u Francuskoj, te čuvena Gild Haus i Kuća Vane Venturi u Filadelfiji, gradu u kojem je proveo skoro čitavu svoju karijeru i život.

Autor je brojnih stručnih naslova iz ove oblasti, i koautor je knjiga Learning From Las Vegas i Complexity and Contradiction in Architecture. Bio je istaknuti kritičar postmodernističkog pokreta u 20. veku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *