Ilustracija: MAB
Dešavanja

Bez espresa u Veneciji: Arhitektonsko bijenale od sada i u Metaverzumu

Stiže li polako vreme kada ćemo najznačajnijim arhitektonskim događajima moći da prisustvujemo isključivo iz udobnosti sopstvenog doma? 

Na važnost ličnog kontakta i direktne komunikacije u svetu arhitekture, najčešće na godišnjim ili bijenalnim specijalizovanim izložbama i drugim stručnim događajima širom sveta, nije potrebno trošiti previše reči.

Kroz susret „licem u lice“arhitekte mogu bolje razumeti jedni druge, prepoznati neverbalne signale i uspostaviti efikasniju komunikaciju, a jedna od ključnih prednosti tom prilikom jeste mogućnost trenutnog feedbacka.

Ipak, razvoj novih tehnologija i post-pandemijski način života sada su doveli do toga da umesto, na primer, odlaska u Veneciju, najznačajnijim arhitektonskim događajima možemo prisustvovati i u udobnosti sopstvenog doma.

Tako ćemo iz svoje omiljene fotelje ili sofe koliko već od danas moći da „posetimo“ i inauguraciono Bijenale arhitekture u Metaverzumu (MAB), koje se pod nazivom „Prisutnost budućnosti“ održava ove jeseni u virtuelnom svetu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Za pristup MAB-u potreban vam je samo računar povezan na internet; Ilustracija: MAB

Besplatan pristup od danas

Kako je najavljeno, izložba će se održati od 21. septembra do 6. oktobra 2023. godine, počevši sa „zadivljujućim javnim programom“ od 21. do 24. septembra.

„Događaj će okupiti vrhunske stvaraoce iz celog sveta kako bi manifestovali značaj arhitekture i dizajna u preoblikovanju Web3 i Metaverzuma kao moćne platforme za poslovanje i kreativnost“ – navode organizatori.

MAB će biti hostovan na platformama Decentraland i W3rlds i biće besplatan za sve, a potreban vam je samo računar sa pristupom internetu.

Bijenale prikazuje virtuelne paviljone i svetove kreirane od strane arhitekata koji stoje na samom čelu avangarde digitalnog dizajna.

Inspirisano Venecijanskim bijenalom i izložbom EXPO, Bijenale arhitekture u Metaverzumu prikazuje virtuelne paviljone i svetove kreirane od strane arhitekata koji stoje na samom čelu avangarde digitalnog dizajna.

Među njim su se našla i imena kao što su Killa Design, LAVA, PLP, ATRIUM, Soomeen Hahm, Spaces DAO, DA!, Il Prisma, Syntaxis, SA lab, iheartblob, OBMI, Mariana Cabugueira Studios i Illusorr.

Pored toga, još 17 učesnika iz celog sveta je izabrano među više od 90 prijava putem otvorenog poziva da doprinesu svojim projektima Bijenalu zajedno sa arhitektama koje su pozvali kustosi.

MAB će biti hostovan na platformama Decentraland i W3rlds; Ilustracija: MAB

Virtuelni trg kao izložbeni prostor

Bijenale arhitekture u Metaverzumu pokriva dve različite platforme – Decentraland i W3rlds – i svaki  od arhitekata učesnika kreira po jednu instalaciju za svaku platformu, što znači da će ukupno biti više od 60 prostora.

Posetioci će imati priliku da se teleportuju između dva sveta, istražuju virtuelne paviljone, učestvuju u interaktivnim izložbama i povezuju se sa globalnom zajednicom stvaralaca.

Decentraland obezbeđuje veliki trg za Bijenale, koji podseća na izložbeni prostor, gde će paviljoni arhitekata biti izloženi među partnerskim paviljonima i nekoliko javnih prostora sa instalacijama, salama za predavanja i prostorima za zabavu.

Ilustracija: MAB

Javni program sadržaće kulturne i zabavne događaje, uključujući ceremonije otvaranja i zatvaranja, predavanja, javne razgovore, arhitektonski karneval…

Prava suština Bijenala leži u njegovom javnom programu, koji se održava od 21. do 24. septembra. Sadržaće kulturne i zabavne događaje, uključujući ceremonije otvaranja i zatvaranja, predavanja, javne razgovore, arhitektonski karneval i još mnogo toga.

Program predavanja obećava jedinstvenu postavu dizajnera i lidera u Web 3 industriji, arhitekata i inovatora, uključujući predstavnike Zaha Hadid Architects, UNStudio, HWKN, MetaTrekkers, Bem Builders i drugih kompanija.

Teme o kojima će se razgovarati će uključivati „Od Metaverse platformi do Metaverzuma“, „Uspon digitalne mode: Šta možemo naučiti od industrije u avangardi Web3 kulture?“, „Eksperimenti i praksa virtuelne arhitekture“, “ Poslovanje Web3 i Metaverzuma: Trendovi, očekivanja i stvarni slučajevi“, i još mnoge druge.

Ilustracija: MAB

Metaverzum u problemu

Međutim, Metaverzum je već mesecima u velikim problemima zbog poljuljanog poverenja u kriptovalute. Moćne tech kompanije više ne ulažu veliki novac u svoje prisustvo na ovim platformama, a Google Trends beleži kontinuirani pad interesovanja za ključnu reč „metaverse“ koji je u martu ove godine bio najnižim vrednostima.

S druge strane, ne verujemo da će ovakav vid interakcije postati opšteprihvaćena praksa kada su u pitanju arhitektonske izložbe jer još uvek ništa ne može zameniti susret „face to face“ i prednosti koje nam on pruža u arhitektonskom procesu. Espreso u Veneciji da i ne pominjemo.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *