Betonski radovi u punom jeku; Foto: Screenshot (YouTube/Jadran d.o.o.)
Građevinarstvo

Evo kako teče izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi

Otkrivamo vam šta je sve urađeno do sada, koji se radovi trenutno privode kraju, kao i šta je u planu za naredni period izgradnje.  

Prema projektu firme D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA u Ulici dr Huga Klajna na Bežanijskoj kosi u toku je izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju (CRRDI), čiji je izvođač beogradska kompanija Jadran d.o.o, a finansijer Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Kada bude završen, objekat spratnosti Po+P+2 od 20.156 kvadrata sastojaće se od terapeutskog, dijagnostičkog, edukativnog i naučno-istraživačkog dela sa unutrašnjim dvorištem, koje će biti važan deo Centra i produžetak terapeutske celine.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Vizuelizacija: D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA

Zaštita od buke u fokusu

Kako je pre dve godine Gradnja već pisala, dizajn projekta CRRDI rađen je prema principima, „universal design“ ili „design for all“, vodeći računa o dostojanstvu osoba sa razvojnim poteškoćama.

Pristupni putevi, staze, kretanje van i unutar objekta, dimenzionisanje prostora urađeno je tako da se se osigura nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Ispunjenost osnovnog zahteva „zaštita od buke” obezbeđuje da buka kojoj su izloženi korisnici ili susedi bude na nivou koji ne ugrožava njihovo zdravlje i koji im omogućava igru, odmor i rad u odgovarajućim uslovima.

Vizuelizacija: D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA

U dvorištu objekta predviđeni su bungalovi, kao i štale za držanje konja koji učestvuju hipoterapiji i malih životinja iz baby zoo-vrta.

U izboru boja i materijala rukovođeno je psihologijom dece, ali i posebnim potrebama i specifičnom odnosu prema senzornim stimulansima dece sa poteškoćama u razvoju.

Raspored prostorija i komunikacije (horizontalne i vertikalne) su organizovane i pozicionirane tako da korisnici mogu brzo i lako da se snađu u prostoru.

U dvorištu objekta predviđeni su bungalovi, kao i štale za držanje konja koji učestvuju hipoterapiji i malih životinja iz baby zoo-vrta.

Ispred baby zoo-vrta biće smešteno dvorište za male životinje, a ispred boksova za konje staza sa penjalicom kao i manjež – arena za sprovođenje hipoterapije. Ove zone odvojene su zelenilom tj. živom ogradom i ogradom.

Vizuelizacija: D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA

Šta se dešava na gradilištu

Što se tiče samog procesa izvođenja, do sada su kompletno završeni betonski radovi na dve podzemne etaže i u prizemlju, montaža međuspratne konstrukcije drugog sprata i hidroizolacija do kote 0, dok je oko ukopanih zidova objekta nasut pesak.

Kako su saopštili iz kompanije Jadran d.o.o., trenutno se privode kraju radovi na AB konstrukciji na prvom i drugom spratu, kao i na montaži prefabrikovanih ošupljenih ploča.

„U narednom periodu u planu je izvođenje radova koji su započeti na bušenju geotermalnih sondi, kojih će biti ukupno 90, spoljašnjem i unutrašnjem uređenju vodovoda i kanalizacije, betoniranju podložnog sloja na bungalovima, gradnji trakastih temelja i temeljnih zidova kao i hidroizolacije ploče na tlu, hidroizolaciji krova i izvođenju elektro i mašinskih instalacija u podzemnim etažama i na prizemlju“ – kažu iz Jadrana.

Foto: Screenshot (YouTube/Jadran d.o.o.)
Foto: Screenshot (YouTube/Jadran d.o.o.)

Radovi teku po predviđenom planu, a rok za završetak planiran je krajem 2024. godine.

Ističu i da su, kao građevinska kompanija koja je strateški usmerena ka novim tehnologijama, BIM tehnologiju primenili u cilju optimizacije praćenja svih aspekata kompleksnih projekata kao što je CRRDI, o čemu je u videu koji sledi detaljnije govorio BIM menadžer u Jadranu Marko Pavlović.

„Izvođenje radova započeli smo početkom ove godine i oni teku po predviđenom planu, a rok za završetak planiran je krajem 2024. godine“ – navode na kraju iz kompanije Jadran d.o.o.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *