Arhitektura

Biblioteka Martina Lutera Kinga biće zavijena u – zeleno!

Ogroman zeleni krov krasiće jednu od najvoljenijih zgrada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Holandski arhitektonski biro Mecanoo preuzeo je na sebe veliku odgovornost da potpiše projekat rekonstrukcije Memorijalne biblioteke Martina Lutera Kinga u Vašingtonu. Oni su u saradnji sa lokalnim biroom Martinez+Johnson Architecture uradili rešenje koje će dati potpuno novi izgled objektu ali će i dalje svojim dizajnom odavati počast nasleđu ovom velikom borcu za građanska prava.

Ova rekonstrukcija biće pod lupom svetske i stručne javnosti jer je originalnu zgradu projektovao slavni Ludwig Mies van der Rohe.

 

MLK biblioteku projektovao je čuveni arhitekta Ludwig Mies van der Rohe tako da će ova rekonstrukcija biti pod budnim okom svetske i stručne javnosti. Novim projektom planirano je da se sve najistaknutije karakteristike zgrade zadrže uz dodavanje više javnih prostora između ostalog i onog na zelenom krovu, piše Inhabitat.

Biblioteka je otvorena 1972.godine i celokupan njen prostor, od preko 3.000 kvadratnih metara, projektovan je tako da se fokus stavi na prozračnosti i svetlosti što su metafore za stubove slobode i znanje koje je Martin Luter King često pominjao.

Akcenat u dizajnu i organizaciji novog projekta stavljen je na glavnom ulazu i dva susedna čvorišta biblioteke. Centralna dvorana (Great Hall), nalaziće se u srcu zgrade i služiće za održavanje kulturnih i neformalnih događaja.

Različita odeljenja biblioteke organizovana su na takav način da podstaknu kretanje i druženje ljudi.

Posetioci obnovljene MLK biblioteke moći će da uživaju i u kafiću, koji će biti smešten u prizemlju, kao i na prostranom zelenom krovu sa koga se pruža prelep pogled na grad.

Rendering: Mecanoo/ Martinez+Johnson Architecture

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *