Ceo enterijer dekorisan je proizvodima firme koje sama proizvodi; Foto: Lisa Petrole/Thoughtbarn
Enterijeri

Dnevna soba ili kancelarija? Ovaj poslovni prostor je uređen poput doma

Svi se trude da u ovoj situaciji što više rade kod kuće, ali ima i onih koji mogu da rade u kancelariji koja izgleda kao da rade od kuće.

Arhitektonska firma Thoughtbarn izvela je projekat enterijera za sedište firme The Citizenry koja se nalazi u poznatom poslovnom objektu 400 Record u Dalasu. Ova firma, koja u svojoj punudi ima raznovrsne ručno proizvedene komade nameštaja i dekoracije, nastanila se na jedanaestom spratu objekta, a karakteristično za ovaj enterijer je što je opremljen upravo onim stvarima koje i sami proizvode. Tako se njihovi ručno proizvedeni komadi nameštaja i dekoracije mogu se videti u svakom kutku.

Nameštaj i završne obrade od drveta javora dominiraju prostorom, koji je dekorisan njihovim komadima nameštaja i dekoracije.

Arhitektica Lucy Begg iz biroa Thoughtbarn je istakla da je identitet kompanije The Citizenry okarakterisan prirodnim i ručno proizvedenim predmetima, pa je takva ideologija razvijena i kroz projekat. Prodajni program se preneo i na elemente enterijera, te su oni ručno izvedeni od strane lokalnih izvođača.

Nameštaj i završne obrade od drveta javora dominiraju prostorom, te su lokalne radionice imale dosta posla kako bi proizvele znatnu količinu pregradnih zidova, radnih i konferencijskih stolova kao i sedalnih elemenata baš od ovog materijala.

Rezidencijalan karakter prostora

Celokupan dizajn enterijera ima rezidencijalan karakter kako bi se na što bolji način predstavili proizvodi i politika poslovanja kompanije The Citizenry. Uređenje ispunjeno elementima ručne izrade posebno je naglašeno u konferencijskim salama.

Međutim, već se u ulaznom holu može videti mnoštvo ručno proizvedenih predmeta poput keramičkih saksija, glaziranih vaza, ručno tkanog tekstila i jastuka proizvedenih tradicionalnim tehnikama.

Organizacija prostora

Organizacija kancelarijskog prostora je veoma jasna. Radni stolovi zauzimaju prostor uz prozore gde ima najviše prirodnog svetla, dok su prostorije za sastanke, kao i pojedinačne kancelarije, privatnije i povučene uz liniju unutrašnjeg zida.

Kombinacija akustičnih Armstrong ploča i drvenih lestvica pružila je zanimljivu dinamiku na plafonu.

Prostori za odmor, koji su i u funkciji kafića, mogu se koristiti i kao neformalne zone za sastanke, manje događaje ili izlaganje proizvoda.

Plafon koji pleni

Kako bi se postigao što bolji kvalitet zvuka u prostoru arhitekte iz biroa Thoughtbarn odlučile su da plafone prekriju akustičnim Armstrong pločama. Kombinacija ploča i drvenih lestvica pružila je zanimljivu dinamiku u zoni plafona, piše An Interior.

Razvoj lokalne proizvodnje

Kao i poslovni model kompanije The Citizenry i novo sedište kompanije se svodi na kontekst koji naglašava razvoj lokalnog dizajna i ručne proizvodnje.

„Naša ideja je da pomognemo uspostavljanju i realizaciji odnosa sa malim zanatskim radionicama širom sveta i povežemo ih sa globalnim sedištem. Ovaj projekat nam je omogućio da prenesemo ideju o stvaranju proizvoda, kao i odakle oni dolaze i kakve su njihove priče.“ – istakla je Lucy Begg.

Foto: Lisa Petrole/Thoughtbarn

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *