Kako do kvalitetnih i pouzdanih skela? (Foto: Depositphotos)
Promo

Kako kupiti skelu, a ne pogrešiti?

Otkrivamo vam na koje sve faktore treba da obratite pažnju kako biste odabrali skelu koja najbolje odgovara potrebama vašeg projekta.

Pri nabavci skela, bilo da je u pitanju kupovina ili kratkoročni najam, važno je razumeti ključne aspekte koji će osigurati da vaša odluka bude ne samo ekonomična, već i da zadovolji sve sigurnosne zahteve i tehničke potrebe vašeg građevinskog projekta.

Prvi i osnovni faktor je odabir između fasadnih i mobilnih skela, koji će biti određen specifičnostima projekta i potrebama gradilišta.

Fasadne skele su pogodne za velike građevinske radove sa potrebom za visokom stabilnošću, dok su mobilne skele fleksibilnije i lakše za premeštanje, čineći ih idealnim izborom za radove kao što su razne popravke, montažerski radovi, postavljanje termoizolacije i sl.

Evo nekoliko suštinskih saveta koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine, kao i pri izboru pouzdane kompanije čija je delatnost prodaja skela.

Mobilne skele (Foto: SFS OPLATE)

Materijal izrade skela

Čelične skele nude robustnost i dugovečnost, što ih čini idealnim za teške uslove rada i veće visine. Aluminijumske skele su lakše i lako se montiraju, no njihova nosivost može biti ograničena.

Vodite računa o uslovima rada na vašem gradilištu i odaberite materijal skele koji najbolje odgovara potrebama projekta.

Proverite da li je materijal skela adekvatno zaštićen od korozije, posebno ako planirate upotrebu u vlažnim ili agresivnim uslovima.

Uverite se da materijali i gotovi proizvodi ispunjavaju nacionalne i međunarodne standarde kvaliteta i sigurnosti, kao što su ISO standardi, što je pokazatelj usklađenosti sa regulativama.

Sigurnost skela

Proverite maksimalnu nosivost skela i uporedite je sa očekivanim opterećenjem tokom radova. Uverite se da skele imaju stabilne i sigurne temelje i da su dizajnirane da izdrže specifične zahteve vašeg projekta.

Ograde, zaštitne mreže, stepeništa i platforme su neophodne komponente za očuvanje sigurnosti radnika. Proverite da li oprema udovoljava sigurnosnim standardima i da li je uključena u ponudu.

Garancijski uslovi i servis

Informišite se o trajanju garancije i šta ona sve obuhvata. Dobar garancijski rok može biti indikator kvaliteta skela.

Saznajte da li dobavljač nudi usluge redovnog servisa i održavanja skela, što može biti bitno za očuvanje njihove funkcionalnosti i sigurnosti na duži period.

U slučaju oštećenja ili potrebe za zamenskim delovima, važno je da su oni lako dostupni kako biste izbegli nepotrebne prekide u radu.

Fasadne skele (Foto: Depositphotos)

Kvalitet proizvoda

Istražite iskustva drugih korisnika sa proizvodima određenih proizvođača. Pozitivne recenzije, preporuke i dugogodišnje postojanje na tržištu mogu biti znakovi pouzdanosti.

Proverite da li dizajn skela olakšava montažu, demontažu i prilagođavanje različitim visinama i konfiguracijama radnih površina.

Razmotrite proizvode koji nude dodatnu vrednost, kao što su inovativni sigurnosni mehanizmi ili modularnost koja omogućava proširenje ili prilagođavanje skela u skladu sa promenama u obimu ili uslovima rada.

Cena i ekonomičnost

Prilikom kupovine skela, ključno je razumeti da niska cena nekada može značiti i niži standard kvaliteta i sigurnosti. Investiranje u kvalitetne, pouzdane i sertifikovane skele može značajno smanjiti rizik od nezgoda i oštećenja tokom građevinskih radova.

Konsultacije sa stručnjacima, detaljna analiza potreba građevinskog projekta i dubinsko razumevanje ponude na tržištu osnova su za pravilno donošenje odluka u procesu nabavke skela.

Pri analizi ponude uočeno je da se cene skela razlikuju u zavisnosti od brojnih faktora, kao što su kvalitet materijala, dimenzije, nosivost, proizvođač i dodatna oprema koja može pratiti skele.

Preporučuje se pažljivo razmatranje tih elemenata, s obzirom na to da niska početna cena može dugoročno dovesti do većih troškova zbog potrebe za čestim održavanjem ili ranijom zamenom skela.

Veliki izbor skela u ponudi (Foto: SFS OPLATE)

Pouzdan dobavljač

Pri izboru dobavljača skela potrebno je razmotriti reputaciju kompanije, dugogodišnje iskustvo na tržištu i iskustva postojećih klijenata.

Dobavljači, kao što je kompanija SFS OPLATE iz Beograda, stekli su poverenje na regionalnom tržištu isporukom kvalitetnih oplatnih sistema i skela, što ih čini pouzdanim partnerom u građevinskim projektima.

I da zaključimo, pri kupovini skela mora se voditi računa o kompletnom procesu od nabavke do realizacije projekta. To uključuje procenu potreba projekta, izbor adekvatnog tipa skele, upućenost u tržišne cene i kvalitet, razumevanje sigurnosnih zahteva, kao i proveru servisnih i garancijskih uslova.

Pravilnim kombinovanjem ovih faktora, kupci će biti u poziciji da donesu informisanu i sigurnu odluku koja će doprineti efikasnosti i sigurnosti građevinskih radova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *