X kuća; Foto: NAARO
Svetski projekti

Iks kuća u Grčkoj od jednog neprekinutog talasastog zida

Oplata korišćena za izlivanje ovog betonskog zida iseckana je i od nje je napravljena izolacija.

Arhitekte firme LASSA osmislile su kuću zvanu KHI na južnom Peloponezu na parceli blago nagnutog terena, ispunjenog maslinama. Objekat je osmišljen u formi slova X, koji deli lokaciju na četiri različite zone i zahvaljujući kojoj je pružena vizuelna intimnost i promenljiva osenčenost tokom dana za svako krilo.

Ono što ovaj projekat čini posebno interesantnim jeste jedan neprekinuti kontinualni zid koji tvori celu kompoziciju objekta a napravljen je specijalnom tehnologijom.

Jedan jedini talasasti kontinualni zid tvori celu kompoziciju kuće u obliku slova X.

„KHI kombinuje dva ekstremna uslova koji se međusobno dopunjuju – dvorišta koja pružaju meditativne zatvorene prostore, i zapadno krilo i krov koji, za razliku od dvorišta, pružaju neometani panoramski pogled prema moru.“, objašnjava Theo Sarantoglou Lalis, iz LASSA architects za Archdaily.

Odsustvo oštrih uglova

Visina obodnog zida od betona, varira u zavisnosti od terena, kako bi čitav objekat bio u visinskom skladu sa okolnim stablima maslina, i kako bi se sa prohodnog krova omogućio neometan pogled na okruženje.

Zapadno krilo sadrži javne površine, kao i veliki otvor prema moru i južnoj terasi.

Svaka soba ima svoje proširenje ka spoljašnjosti u vidu terase ili dvorišta, a odsustvo oštrih uglova i kontinuitet obodnog zida, koji suptilno uokviruje poglede na nebo pružaju dodatni osećaj prostranstva.

Tipologija manastira

„Projekat KHI poručen je od strane para koji je kolekcionar umetničkih dela, te je kroz projekat kombinovana galerijska tipologija sa tipologijom manastirskih zatvorenih vrtova.“, rekao je Theo Sarantoglou Lalis.

Nakon izlivanja betona i formiranja talasastog zida, sva oplata je isečena i korišćena kao izolacija.

Projekat je izveden od strane lokalnih izvođača, koji su imali punu podršku LASSA architects i njihovog iskustva u digitalnom dizajnu i izradi nestandardnih elemenata.

Naime, arhitekte su sarađivale sa kompanijom specijalizovanom za polistirenske proizvode, počev od industrije do ribarskih proizvoda. Ova strategija je omogućila proizvodnju van gradilišta korišćenjem digitalnog sečenja važnih konstruktivnih elemenata kao što su betonska oplata koja se koristila za formiranje talasastog zida, ali i za elemente uređenja okolnog pejzaža i za nameštaj po meri.

Laka oplata omogućila je jednostavan transport i ugradnju za samo nekoliko dana i sa smanjenim ljudskim resursima. Nakon izlivanja betona i formiranja talasastog zida, sva oplata je isečena i korišćena kao izolacija između šupljina zidova i plafona.

Kroz projekat su korišćeni lokalni materijali, beton, teraco i proizvodi iz lokalne industrije mermera.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja

Faktografija:

  • arhitektura: LASSA architects
  • lokacija: Metoni, Grčka
  • površina: 200 m²
  • godina: 2021.
  • fotografija: NAARO

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    ovo nije moj cup of tea realno , meni je ovo čist fazon karim rašid u beloj varijanti, ja sam okačio na moj wall apsolutno genijalnu kuću klasičnog fazona na mikonosu i moji prijatelji italijani vrsne arhitekte su bili raspamećeni!

Ostavite odgovor na miki Odustani od odgovora

Obavezna polja *