Gradilište ne morate videti… Foto: Gradnja.rs
Aktuelno, Izdvojeno

Postanite investitor: Ovaj model omogućava da investirate u samo jedan kvadrat nekretnine

Na investiranih 1.500 evra u stambenu zgradu možete zaraditi 350 evra. Saznajte kako funkcioniše model nazvan Investiram2.

Želite da investirate novac ali ne znate gde? Stanogradnja vam deluje interesantno ali ne želite da imate posla sa majstorima niti da vodite računa o gradilištu? Investiram2 je novi model ulaganja u nekretnine dostupan svima, a mogao bi da promeni neke stvari iz domena građevinarstva u našoj zemlji.

Iza ove ideje stoji Dušan Uzelac, osnivač i direktor finansijskog portala Kamatica, a cilj projekta je da se i prosečnom građaninu omogući da uđe u investiranje građevinskog sektora, a da to ne mora da bude sa iznosima koji su preveliki.

„Recimo, vi investirate u proizvodnju kvadrata koji u proizvodnoj ceni vredi 1.500 evra. Taj kvadrat se proda za, primera radi, 2.500 evra, a profit od 1.000 evra je nešto što delimo pola-pola. To je ceo model“, kratko i jasno je objasnio Uzelac.

On je predstavio svoju ideju predstavio i grafički, tzv. Investicionim kvadratom jedne zamišljene, već sazidane stambene zgrade manjih dimenzija, koja ima 22 stana (1.440 m²), 40 garažnih mesta (520 m²) i dva lokala (240 m²) –  u totalu 2.200 neto prodajnih kvadrata.

Uz pretpostavljene cene od 2.250 evra za kvadrat stana, 1.050 evra za kvadrat parkinga i poslovnog prostora od 3.050 evra po m², dolazi se do ukupnog prihoda od 4.950.000 evra, odnosno 2.200 evra po metru kvadratnom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ilustracija: Screenshot

Profit od 375 evra na investiranih 1.500

Profit se, dodao je, može izračunati tako što se prvo izračunaju troškovi, a to u građevinarstvu može uključivati i preko 80 stavki, podeljenih na tri krupne kategorije.

To su troškovi kupovine placa, kao i takozvani soft cost iliti troškovi svih papira, svega onoga što što je neophodno da se ta proizvodnja sprovede – građevinske dozvole, projekti, nadzori, doprinosi za direkciju i dr, tj. troškovi koji nemaju nemaju fizički oblik nakon potrošnje, već već su uglavnom na nivou dozvole, rekao je Uzelac.

Treća kategorija u ovom slučaju je proizvodna cena od 1.800.000 evra, što sa placom od 1.100.000 evra i soft cost troškovima od 400.000 evra iznosi 3.300.000 evra, čime se dolazi do proizvodne cene od 1.500 evra po kvadratu.

Tako profit u ovoj priči o zamišljenoj stambenoj zgradi sa garažom i dva lokala iznosi 750 evra po kvadratu, sveo je Uzelac kompleksnu računicu na tri brojke. Nakon što se ta suma zatim podeli pola-pola sa glavnim investitorom (Kamatica Invest), dolazimo do dobiti od 375 evra na investiranih 1.500 evra.

Ilustracija: Screenshot

Model Investiram2 omogućava nivo investiranja sveden na nivo jednog investicionog kvadrata.

Model Investiram² pogodan je i za građane koji žele da kupe stan, pružajući mogućnost da unapred finansirate proizvodnju sopstvene stambene jedinice, krećući upravo od ove računice proizvodne cene stana, sa podelom dobiti pola-pola, gde tehnički dobijate stan koji je niži od tržišne vrednosti aktuelne na tržištu nekretnina.

„Ceo ovaj model je potkovan sa svim pravnim aspektima i sve je predviđeno. Garancija projekta je upravo to da ako mi proizvedemo kvadrat za 1.500 evra – to je pretpostavka da cena nekretnina padne na 1.500 evra – je u stvari moment kada će to biti na nuli. Sve preko te cene, preko proizvodne cene, donosi profit u ovom projektu“, izjavio je Uzelac.

Dušan Uzelac; Foto: Screenshot

Mali broj kvalitetnih investicionih alternativa

Građani Srbije teško se odlučuju na štednju u banci i finansijska ulaganja zbog iskustava sa obiljem raznoraznih finansijskih i drugih prevara tokom poslednjih trideset i više godina.

“Glavni razlog što su naši građani izuzetno skeptični prema bilo kojoj novoj investicionoj alternativi, ne bih rekao čak ni konzervativni, jer onaj ko je konzervativan on dobro odmeri šta sve ima na tržištu pa onda odluči, jeste slaba finansijska pismenost i prilična needukovanost našeg stanovništva kada su ekonomija i finansije u pitanju”, rekao je broker Nenad Gujaničić iz Momentum Securities

“Malo-malo pa se pojavi na internetu neka prevara gde se nude zarade od po par desetina ili stotina procenata na mesec-dva dana i to našim građanima često nije signal da je u pitanju prevara, a da imaju elementarnog znanja bilo bi im jasno”, dodao je on, istakavši da na sadašnje stanje stvari utiče i mali broj kvalitetnih investicionih alternativa koje građani imaju na našem tržištu.

Dušan Uzelac zatim se nadovezao na reči svog prethodnika, navevši da ceo ovaj projekat zapravo počiva na izazovu – “kako običnog čoveka uveriti da nešto može ispravno da se sprovede od početka do kraja”. Kako je istakao, ideja kolektivnog investiranja kod nas nije nova, ali joj nedostaje organizacioni momenat, odnosno da neko s integritetom i autoritetom to objedini i sprovede investicionu „priču“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Boki

  Bas je ovaj Uzelac neki pametni covek. Drugi ulazu a zarada se deli. Uzelac ulozio 0000din. Svaka mu cast ako nadje budalu da saradjuje sa njim

  1. sremac

   pročitaj ponovo tekst. uzelac, to jest kamatica invest ulaze pola novca

   1. Boban

    Evo ja pročitao i na nađoh gde to kako to „Kamatica Invest“ ulaže pola novca… Ako je proizvodna cena 1500EUR, onda bi kupac – investitor trebao da uloži 750EUR, što u tekstu ne piše…

    „Model Investiram² pogodan je i za građane koji žele da kupe stan, pružajući mogućnost da unapred finansirate proizvodnju sopstvene stambene jedinice, krećući upravo od ove računice proizvodne cene stana, sa podelom dobiti pola-pola, gde tehnički dobijate stan koji je niži od tržišne vrednosti aktuelne na tržištu nekretnina.“

    Iz ovoga mi nije jasno kome će oni da prodaju ove kvadrate po 2250EUR ako svako može da uloži 1500EUR proizvodne cene i kupi stan za sebe. Gde je onda tu zarada za „Kamatica Invest“…?

    Jako zanimljiva ideja…

   2. Mirko

    Bolje ti procitaj opet sve, jer se bas nigde ne navodi sta oni ulazu, a ulazu u sustini nista, osim vodjenja projekta i to je to(ako to i rade uopste) . Svi troskovi se placaju iz ukupne sume koja se sakupi od investitora(a ne bi me cudilo da naplate u tome svemu i te svoje usluge sto bi vodili projekat) a profit, pa pola-pola. Ovo jeste solidna opcija za investiranje, ali nosi rizik sa sobom, jer ne zna se jesu li vec realizovali neke projekte i kako je sve ispalo, a i trenutak mislim da nije sjajan, jer je pik trzista nekretnina prosao, a ocekivan je pad traznje i pad cene kvadrata, pre dve godine da se krenulo ovo bi imalo vise smisla.

   3. Dragan

    Da je tako kao sto ti kazes, ispada da kvadrat kosta 3000,ja 1500 i oni 1500 ako delimo profit 50/50, sto naravno nema smisla jer bi ceo koncept bio neprofitan(ako je kvadrat 2200).Oni u sustini kroz deljenje profita naplacuju samu ideju i nista vise(jer ne vidim sta bi mogli drugo da „uloze“) , sto je slozicete se mnogo.

 2. Milos

  Ako imaju bar dve zgrade zavrsene, ovo ne bi bila losa opcija. Treba dokaz da su proces prosli i iskusili izgradnju. Samo ne znam koliko je on svestan kakvih sve jada moze da se desi u građevini.

  1. Boban

   Da su napravili dve zgrade ove veličine ne bi im trebali suinvestitori pa ne bi ni nudili ovakav model, imali bi završenu finansijsku konstrukciju iz sopstvenih izvora.

 3. Siniša

  Da li vas interesuje gradjevinski materijal kao ulog.

 4. Mladen

  Ljudi, meni je ovo sjajna prica.
  Mi smo kao naorod uplaseni kada su ove stvari u pitanju zato i napadamo svakoga ko nesto pokusa da napravi. Cim je ovo na svim mogucim medijima, cak je bilo i u dnevnicima na svim nacionalnim televizijama, znaci da ima jaku zaledjinu i da ne bi trebalo da bude problena, godine prevara su daleko iza nas i svi su naucili da tako vise ne ide.
  Svakako investiranje nije za svakoga a moje razmisljanje je da je bolje uloziti u ovu pricu nego u kripto, berzu i ostalo ili cuvati ustedjevinu koja vremenom sve manje vredi.

 5. Mladen

  A i sa druge strane, sad sam pogledao, covek je otvorio sajt na koji mozete da se prijavite i postavite sva pitanja u vezi sa ovom temom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *