Jugoslovenski brutalizam u MoMA; Foto: Valentin Jeck / MoMA
Aktuelno

Izložba o arhitekturi Jugoslavije ovenčana nagradom

Još jedno veliko priznanje za izložbu koja je stavila arhitekturu Jugoslavije na svetsku mapu. 

Društvo istoričara arhitekturu (SAH) dodelilo je nagradu kustosima Vladimiru Kuliću i Martino Stierliju za katalog izložbe Ka betonskoj utopiji: Jugoslovenska arhitektura od 1948. do 1980. koja je bila postavljena u prestižnom njujorškom muzeju MoMA pre tri godine.

Ova izložba u Njujorku skrenula je pažnju svetske javnosti i arhitektonske scene na dela realizovana u Jugoslaviji. Pozicionirani između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, jugoslovenske arhitekte odgovorili su na kontradiktorne zahteve i uticaje tadašnjeg vremena, razvijajući posleratnu arhitekturu koja se nije mogla videti nigde u Evropi i šire.

Nagrada za kustose

Nagrada SAH Publication, Društva istoričara arhitekture, odaje počast izvrsnosti u istoriji arhitekture, urbanoj istoriji, istoriji pejzaža i istorijskog očuvanja, ali i katalozima arhitektonskih izložbe. Upravo u toj kategoriji nagrađeni su kustosi Vladimir Kulić i Martion Sterli za izložbi u muzeju MoMA o kojoj se i danas priča.

Radovi arhitekta kao što su Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter ili Milica Šterić ovom izložblom dobili su novi život. Pogledajte kratki video vodič kroz izložbu koju su spremili kustosi, a koji počinje iz čuvenog kioska K67.

Stalna postavka iz Srbije

Poseban kuriozitet je što su novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak posle izložbe u njujorškom muzeju MoMA postali odabrani projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.

Pored Kulića i Stielija, u istoj kategoriji nagrađeni su i Chris Grimley, Michael Kubo i Rami el Samahy za katalog Imagining the Modern: Architecture and Urbanism of the Pittsburgh Renaissance. Pogledajte sve nagrađene radove ovde.

Srodni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *