Nine Hours Capsule Hotel, Naruse Inokuma Architects; Foto: Nacasa & Partners
Arhitektura

Od kapsula do butik hotela: Skučeni japanski smeštaji doživljavaju potpunu transformaciju

Pogledajte nekoliko primera kako japanske arhitekte pretvaraju skučena prenoćišta u jedinstvene hotelske kapacitete na visokom nivou.

Takozvani kapsula hoteli tipičan su primer onog po čemu je japansko hotelijerstvo prepoznatljivo. Kombinujući gusto korišćenje prostora, tehničku genijalnost i futurističku atmosferu, ovakvi hoteli su jedan od najpoznatijih, a ujedno i jedinstven tip smeštaja u Japanu.

Obično se nalaze oko glavnih čvorišta javnog prevoza u velikim metropolama i ciljna klijentela su im pojedinci koji traže niskobudžetni boravak za jednu noć. Prvi hotel ovog tipa otvoren je u Osaki 1979. godine, a danas se mogu sresti po celom Japanu pa i šire.

Svakom od gostiju se nudi podjednak ugođaj, odnosno kapsula koja je taman tolike veličine da je ispuni krevet, gde se privatnost nudi separacijom u vidu vrata ili zastora.

Nova era

U ovakvom smeštaju cena nije kao u standardnim poslovnim hotelima, već ćete noćenje platiti između 14 i 36 evra. Dodatne sadržaje u hotelu sa kapsulama, poput toaleta i tuševa, zajednički deli veći broj gostiju.

Međutim, stigla je nova era za kapsula hotele.

Pročitajte još na Gradnji.rs:

Nine Hours Capsule Hotel, Naruse Inokuma Architects, foto: Nacása & Partners

Arhitekte su osmislile novu formu hotela sa kapsulama, koja redizajnira konvencionalni imidž.

Jedan od poznatijih lanaca hotela ovog tipa u Japanu je Nine Hours Capsule Hotel, dizajniran od strane firme Naruse Inokuma Architects, koja se potrudila da stvori novi standard za kapsula hotele, piše ArchDaily.

Tako su japanski arhitekti kreirali potpuno novu formu hotela sa kapsulama, koja redizajnira svoj konvencionalni imidž, težeći funkcionalnosti, dok istovremeno pruža bogato iskustvo boravka.

Nine Hours Capsule Hotel, Naruse Inokuma Architects; Foto: Nacása & Partners

Četiri scene

Četiri faze boravka u hotelu su rekonfigurisane u četiri scene, te su tu recepcija, hodnici, sanitarni deo i prostor za spavanje.

Odabirom adekvatnih boja, materijala i osvetljenja za svaku od ovih funkcija arhitekte su uspele da postignu jedinstven hotelski užitak – od dobrodošlice i relaksacije do neometanog sna.

Nine Hours Capsule Hotel, Naruse Inokuma Architects; Foto: Nacása & Partners

ºC (Do-C) Ebisu

Novi hotel pod nazivom ºC (Do-C) Ebisu, za koji projekat potpisuje tokijska praksa Schemata Architects, direktno je povezan sa Nine Hours Capsule Hotel lancem.

Dok Nine Hours nudi novi imidž savremenog hotela sa kapsulama sa potpunim redizajniranjem koncepta i izgradnjom novih kapsula od nule, ovaj hotel je zauzeo drugačiji pristup u dizajniranju, te je ºC (Do-C) Ebisu rezultat renoviranja postojećeg hotela sa kapsulama.

ºC (Do-C) Ebisu, Schemata Architects; Foto: Nacása & Partners

Objektu su dodate saune koje podižu kvalitet smeštaja.

Projekat ima za cilj da iskoreni imidž nekadašnjeg hotela sa kapsulama promenom enterijera ali i okruženja hotela, a da postojeće kapsule istovremeno zadrže onakvim kakve jesu.

Naime, u Japanu ljudi često stereotipno povezuju hotele sa kapsulama sa saunama zbog konvencionalnog stila hotela ovog tipa u prošlosti.

Postojeća zgrada prvobitno nije imala saune, međutim, arhitekte su namerno rekonstruisale objekat dodajući saune, kako bi iskorenili konvencionalni utisak novim iskustvom uspostavljanja moćne kombinacije kapsula i sauna.

ºC (Do-C) Ebisu, Schemata Architects, foto: Nacása & Partners

Small Hotel

Small Hotel, koji je projektovala firma CAPD, predstavlja modifikovani tip hotela sa kapsulama, koji nema stalno osoblje u objektu.

Naime, primarna ideja arhitekti bila je da se sva pažnja usmeri na zadovoljstvo gostiju boravkom, te da se dizajnira objekat koji bi podstakao svoje goste da se ponovo vrate.

Small Hotel, CAPD; Foto: Daisuke Shima

U najvećoj zoni hotela organizovani su široki otvori sa dušekom veličine bračnog kreveta.

Tako su u najvećoj zoni hotela organizovani široki otvori sa dušekom veličine bračnog kreveta sa dosta prostora za boravak čak dve osobe.

Konstruktivni materijal u kombinaciji sa ostalim materijalima, šemom boja i osvetljenjem ne ostavljaju jeftin utisak, dok je ujedno cena boravka niska.

Small Hotel, CAPD; Foto: Daisuke Shima

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *