Nezaobilazni detalj uređenja enterijera jesu tapete. Veoma popularne 60-tih, napuštene 90-tih godina, danas u savremenim enterijerima se vraćaju u punom sjaju.

Izreku da “što više gledaš – manje vidiš”  ćete potvrditi u slučaju kada sami krenete u kupovinu i vrlo brzo se zbunite velikim brojem kataloga punih raznih dezena, boja i stilova. Stoga savetujemo da prvo zamislite šta zaista želite a potom prodavcu predočite svoje zamisli. On će vam napraviti uži izbor i olakšati kupovinu.

Saveti za odabir

Birajte tepete u skladu sa nameštajem (bojom i stilom). Na primer, ukoliko posedujete crveni nameštaj, tapeta treba da bude neutralne boje sa eventualnim crvenim deteljima a ako je nameštaj neutralne boje (krem, bela, crna) izbor boje tapete je mnogo veći. U svakom slučaju, predlažemo vam da prvo izaberete nameštaj pa tek onda tapete jer je u tom slučaju izbor boja i nijansi daleko veći pa se i uklapanje pojednostavljuje.

Imamo još jedan savet za vas: radi lakšeg održavanja odaberite vodoperive tapete!

Kako se postavljaju tapete

  1. Izvucite viskom vertikalne linije kao pravac postavljanja tapeta
  2. Isecite tapete na potrebne dužine ostavivši malo veću dužinu za kasnije uklapanje ukoliko postoji dezen (dužina uklapanja naznačena je na svakom pakovanju)
  3. Nanesite lepak na tapetu
  4. Ostavite da lepak stoji na tapeti oko 5 minuta
  5. Nanesite tapetu pažljivo na zid na prethodno izvučene linije
  6. Odsecite višak tapete
  7. Nanesite sledeću dužinu pored pažljivo uklapajući šaru
  8. Uklonite višak lepka

postavljanje tapeta

 

Cena postavljanja tapeta

Ukoliko pak postavljanje tapeta prepustite stručnom licu, cena iznosi od 3 do 5 evra po m2. U ovu cenu je uračunat materijal za postavljanje (lepak).

Cena tapeta

Tapete se pakuju u rolne. Jedna rolna tapete može da pokrije 5 m2 zida. Dužina tapete u rolni je 10 metara a širina 50 cm.
Cene variraju u zavisnosti od proizvođača i serije. Naravno, cenu ne diktira samo dizajn nego i kvalitet. Podelićemo ih na tri varijante: jeftine, dobre i ekskluzivne.

Cena jeftinijih tapeta iznosi od 1.000 do 2.000 dinara po rolni. Naravno, i u ovoj klasi se mogu pronaći lepe i kvalitetne tapete samo treba upornosti.

tapeta
Veoma dobre i kvalitetne tapete koštaju između 2.500 i 4.500 dinara po rolni. Tu spadaju prizvođači i serije kao što su: Esprit (proizvođač sa velikim izborom dezena), Cabaret (kolekcija tapeta za moderan ambijent), Hermitage (vrhunska kolekcija tapeta) i ostali.

pt-tapeta

Ekskluzivne tapete koštaju između 9.000 do čak 15.000 dinara po rolni. Izdvojićemo engleske PT (Prestigious Textiles) fusion tapete koje daju savršen spoj tradicionalnog i modernog dizajna. Njihova cena iznosi 9.550 dinara po rolni od 5 m2. Novi modeli PT tapeta Euphoria, Woodland, Reflections u kojima dominiraju prirodni tonovi, doprinose elegantnom organizovanju prostora u ambijentima.

Trendovi se menjaju. Izbor tapete prepusite svom ličnom ukusu ali ipak po koji savet arhitekte nije na odmet.