Izbor pravog majstora zavisi od brojnih faktora; Foto: Unsplash (Milivoj Kuhar)
Promo

Kako odabrati dobrog majstora za renoviranje stana po sistemu „ključ u ruke“

Uz ove korisne savete možete izbeći eventualne probleme tokom izvođenja i sebi osigurati pouzdanog čoveka i zadovoljavajuće rezultate.

Renoviranje stana je velika investicija i ozbiljan poduhvat pri kome želite da smanjite mogućnost greške i stres na minimum. Bilo da se pripremate za prodaju stana u Beogradu, ili želite da prostor renovirate kako biste u njemu živeli duži niz godina, pametno i odgovorno investiranje u dobrog izvođača radova treba da vam je prioritet.

Ukoliko se odlučite za sistem “ključ u ruke”, treba da znate da on podrazumeva, osim samog izvođenja radova, i koordinaciju samih radova, nabavku materijala i sveukupnu organizaciju, te garanciju da će vam u određenom roku biti isporučen dogovoreni rezultat.

Evo nekoliko saveta uz koje ćete izbeći probleme i sebi osigurati pouzdanog majstora i zadovoljavajuće rezultate.

Odgovorno investiranje u dobrog izvođača radova treba da vam je prioritet; Foto: Pixabay

Isplanirajte i definišite svoje želje

Pre nego što pozovete prvi broj telefona, potrebno je da sami što preciznije odredite svoje želje i ciljeve u vezi sa svojim domom. Napravite jasan plan – šta i kako želite da renovirate.

Osim želja kako nešto treba da izgleda, važno je da u plan uključite i svoj budžet za neophodne radove, kao i očekivani rok.

Ukoliko majstor nije voljan da isprati vaše zahteve i da o njima profesionalno pregovara već na samom početku, znaćete da potragu treba da nastavite dalje.

Na taj način će komunikacija sa vašim majstorom biti konkretnija i brža, te će vam unapred pripremljeni plan pomoći pri odlučivanju.

Svoje želje i očekivanja treba da komunicirate jasno. Ukoliko majstor nije voljan da isprati vaše zahteve i da o njima profesionalno pregovara već na samom početku, znaćete da potragu treba da nastavite dalje.

Napravite jasan plan – šta i kako želite da renovirate; Foto: Pixabay

Preporuka je najbolja reklama

Dobar glas daleko se čuje i majstori to dobro znaju, te bi trebalo da vam iskrena i dobra preporuka bude na listi prioriteta kada birate majstora.

Raspitajte se kod prijatelja, porodice, poznanika i komšija da li imaju kontakt nekoga kim su bili jako zadovoljni.

Počnite od onih za koje znate da su nedavno renovirali svoj dom. Pitajte ih konkretna pitanja, poput – da li je izvođač ispoštovao rokove, da li je za sobom uklonio nered, da li je bilo nekih nepredviđenih situacija i kako su rešavane…

Svako voli da podeli svoje pozitivno iskustvo i na taj način se zahvali majstoru za dobro obavljen posao. Nije loše pitati i za loša iskustva, mogu vam pokazati koga treba da izbegavate.

Iskrena i dobra preporuka trebalo bi da bude na listi prioriteta kada birate majstora; Foto: Unsplash (Stefan Lehner)

Istražite ocene na internetu

Internet može biti jako vredan izvor informacija ukoliko znate kako da ih potražite. Pogledajte recenzije na guglu, ali i neke izvore koji su malo više autentični i iskreni, poput foruma ili grupa na društvenim mrežama.

Na taj način moći ćete da stvorite detaljniju sliku kako o kvalitetu rada određenih majstora tako i o njihovoj komunikaciji sa klijentima, što je jako važno.

Način na koji majstor prima kritiku i reaguje na nju može vam mnogo reći o tome šta da očekujete ako u toku vaše buduće saradnje iskrsne neki problem.

Ukoliko je majstor spreman da komunicira i reši problem na internetu, možete očekivati sličan pristup i uživo.

Obratite pažnju na njihovu tačnost, profesionalizam, otvorenost pri davanju informacija i komunikaciji; Foto: Pixabay

Pripremite pitanja

Nakon što ste prikupili preporuke i izdvojili imena na osnovu dobrih recenzija, nije naodmet da obavite i dodatnu proveru majstora, kako biste pouzdanije utvrdili da li želite saradnju.

Preporuka je da se sa svakim lično upoznate, i pritom obratite pažnju na njihovu tačnost, profesionalizam, otvorenost pri davanju informacija i komunikaciji.

Faktor koji treba uzeti u razmatranje je i iskustvo majstora. Koliko dugo se bavi tim poslom? Dužina iskustva, naravno, nije garancija, ali šanse su veće da oni koji duže traju to uspevaju jer imaju dobar i kvalitetan rad.

Obavezno istražite ili pitajte i da li određeni majstor ima iskustva sa tipom renovacije koji je baš vama potreban.

Takođe, tražite da vidite rezultate i ranije radove. Fotografije na društvenim mrežama i sajtu bi trebalo da su jasne, detaljne i da vam daju dobar uvid u stil i kvalitet rada majstora.

Ukoliko vam se ne dopada ono što tamo vidite, velike su šanse da vam se ni rezultat u vašem domu neće dopasti.

Tražite procenu unapred

Procena je vrlo važan korak prilikom komunikacije sa budućim majstorom jer ona treba da vam predstavi predviđeni budžet, ali i rokove za koje bi posao mogao da bude završen.

Ne libite se da tražite detalje u vezi sa pojedinačnim segmentima posla – koliko novca odlazi na materijal, koliko na ruke, a koliko na ostale troškove – kako biste što bolje mogli da uporedite ponude.

Budite oprezni, najniža cena nije uvek i najbolje rešenje. Materijali koje majstori koriste se među sobom mogu mnogo razlikovati, a na cenu utiče i to da li majstor, recimo, pravi sam određene delove nameštaja, ili ih kupuje od trećeg lica.

Na cenu utiče i to da li majstor pravi sam određene delove nameštaja ili ih kupuje od trećeg lica; Foto: Unsplash (Simon Kadula)

Kvalitetni majstori će vam dati dovoljno vremena da za razmišljanje i rado će i profesionalno odgovarati na vaša pitanja u vezi sa ponudom.

Stoga je dobro da razmislite o prioritetima i krajnjem cilju, te kompromisima na koje ste spremni da pristanete kako biste balansirali svojim predviđenim budžetom.

Budite oprezni i sa majstorima koji pokušavaju da izvrše pritisak na vas ubeđivanjem ili kratkim rokovima do kada morate da se odlučite.

Kvalitetni majstori će vam dati dovoljno vremena da za razmišljanje i rado će i profesionalno odgovarati na vaša pitanja u vezi sa ponudom.

Uvek tražite više ponuda

Čak iako se dogodi da sa prvim majstorom sa kojim ste kontaktirali dobijete idealne uslove i sjajnu komunikaciju, ukoliko ne prikupite bar još nekoliko ponuda, nećete imati referentne vrednosti da tu ponudu proverite i uporedite.

Činjenica da li renovirate zbog potreba izdavanja stana u Beogradu, radi prodaje istog, ili za lične potrebe ne bi smela da utiče na cenu.

Ponude koje dobijete mogu se dosta razlikovati i zbog toga što su majstorima specijalnost različite oblasti, te je potrebno i to uzeti u obzir. Stoga je preporuka da uvek potražite makar tri ponude pre nego što donesete konačnu odluku.

Uvek potražite makar tri ponude pre nego što donesete konačnu odluku; Foto: Unsplash (Dan Gold)

Slušajte svoju intuiciju

Ukoliko vam se učini da imate neki loš osećaj – ne ignorišite ga. Nekada ti mali i neosetni znaci mogu pomoći pri donošenju dobre odluke.

Ukoliko osećate da niste dobili jasne i konkretne odgovore na svoja pitanja, ukoliko vam komunikacija iz bilo kog razloga ne deluje jasno i konkretno, možda je bolje da još jednom preispitate te osećaje pre donošenja konačnog izbora.

Sada bi trebalo da ste prikupili dovoljno informacija sa kojima možete samouvereno krenuti u potragu za majstorom za sebe. Renoviranje stana po sistemu ključ u ruke može vam uštedeti dosta novca i vremena, te stoga birajte mudro.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Arhitekta

    Pa zašto je tekst na Gradnji, gde ima stručnih ljydi, pisan kao na nekom laičkom portalu? Preskočili ste ključne savete kako definisati potrebne radove da bi sve ovo što ste naveli uopšte moglo da bude konkretno. Čak i da ne posavetujete da bi angažovanje arhitekte trebalo da bude prvi korak, preskočili ste i predmer radova, koje uz konkretne opise svih pozicija može da sastavi ili arhitekta ili izvođač, da se u odnosu na to definiše tačan obim radova, poželjni materijali, šta ulazi u cenu a šta ne… Naši izvođači mnogo vole paušalne procene, pa ni te 3 ponude se sigurno ne bi odnosile na isti obim niti kvalitet materijala ako to prvobitno nije definisano. Zašto svi mrze renoviranja i izađu im na nos uz dodatne naplate? Pa baš zato što se ne definiše sve detaljno na startu, plus zato što u toku radova dolazi do izmena, što dodatno diže cene i vreme trajanja. A majstori to vole. Gde su navedene obaveze investitora? Da li investitor sam bira i kupuje završne materijale i opremu, ili bi i to upalo u ukupan budžet a odluke bile prepuštene izvođaču? Ja to nikad ne bih uradila, niti izvođači vole i žele time da se bave. Gde je preporuka da se sve definiše i ugovorom?
    Hajde, možete vi to mnogo bolje i konkretnije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *