Aktuelno, Saveti arhitekte Sonje

Kako odabrati tapete za male površine

Od nedavno smo počeli da sredjujemo stan. Trenutno gletujemo zidove a vaš savet nam je potreban za predsoblje koje se nalazi centralno i iz njega se ide u sve ostale prostorije. U hodniku su male su površine zidova ali smo razmišljali da ih „otvorimo“ sa nekim interesantnim tapetama. Na podu se svetlo sive granitne pločice a vrata su boje slonovače. Moja ideja je da stavim tapete sa velikim šarenim cvetovima ali imamo strah da ne pogrešimo prilikom eksperimentisanja.

Dragana Jeremić

Poštovana Dragana,

Osnovno pravilo prilikom odabira tapeta za male prostore jeste da izbegavate krupni dezen. Znači, pošto je vaš hodnik ima male površine zidova, opredelite se za tapetu sa motivom cvetova manjih dimenzija. Krupni dezen izgleda lepo samo na velikim površinama na kojima se može dobro sagledati.

Siva boja pločica i bela vrata su veoma zahvalne za kombinovanje. Nemojte se plašiti da uz ove postojeće boje stavite tapetu pastelnog ili nekog jarkog tona. Zanimljiva bi bila kombinacija sivih pločica podu i cvetova roze, zelene ili čak tirkiz boje na zidu.

Prikazujemo vam samo neke od velikog broja tapeta različitih dezena i boja koje trenutno aktuelne na tržištu.

Proizvođač Eijffinger je u seriji „Amore di Colore“ ponudio cvetne dezene u jarkim bojama koje bi odgovarale vešem prostoru. Neke od tapeta ovoga prozvođača možete pogledati na slici ispod a njihov zastupnik je PolyDec, Beograd.

Ukoliko vas je ipak strah od eksperimentisanja nećete pogrešiti u kombinaciji sivo-roze ili sivo-lila boja. Siva boja bi se uklopila sa postojećim sivim podnim pločicama a roze boja bi unela vedrinu u prostor. Tapeta na slici je proizovđača Elitis, serije „Sixdesigns“.

Osim cvetova razmislite i tapetama sa motivima geometrijskih oblika. Proizvođač Granddeco u seriji tapeta „Imagine“ se poigrao formama u krem, lila i sivoj boji.

Ovo su samo neke od mogućih rešenja za vaš prostor. Gradnja.rs vam želi uspešan rad i lep konačan entrerijer.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *