Ginisov rekorder koji to više nije; Foto: Maria Eklind (Flickr)
Aktuelno

Kolaps AquaDoma: Zašto je pukao najveći cilindrični akvarijum na svetu

Čekajući saopštenje zvaničnih istražitelja, osvrćemo se na analizu iz koje možemo ponešto naučiti o svojstvima akrilnog polimera koji se koristio za izgradnju.

Dvadeset pet metara visok berlinski AquaDom, najveći cilindrični akvarijum na svetu, krajem prošle nedelje neočekivano se razbio i izazvao vanrednu situaciju pošto je poplavio hotel Radisson Collection u kome je bio smešten, kao i ulice u okolini čitavog kompleksa DomAquarée.

Iz inženjerske perspektive to je fascinantna priča, jer je njegova konstrukcija bila takva da se to nije smelo dogoditi. Čekajući zvanične rezultate istrage, fizičar iz San Franciska Luis Batalja dao je analizu onoga što je moglo poći naopako i iz nje možemo ponešto naučiti o svojstvima plastike koja se koristila za izgradnju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Akvarijum je otvoren 2003. godine; Foto: Vxla at English Wikipedia

Kako je pritisak vode razbio akril

Akvarijum je napravljen od akrilnog polimera (PMMA) koji ima zanimljivu osobinu — na određenoj temperaturi prelazi u stanje između staklenog i gumenog.

Čak i na sobnoj temperaturi, akril je znatno ispod prelazne temperature, ali kako temperatura pada, akril postaje eksponencijalno krhkiji.

Kada je spoljna temperatura pala na znatno ispod nule, temperatura je pala i u foajeu, a visok pritisak vode postao je dovoljan da razbije akril.

Deformacija pri lomu (εfr) za akril raspada se eksponencijalno kada temperatura pada; Ilustracija; Twitter/Luis Batalha

Tek nekoliko od 1.500 riba iz akvarijuma je preživelo, a prava je sreća da u incidentu nije bilo i ljudskih žrtava.

Nažalost, tek nekoliko od 1.500 riba iz akvarijuma je preživelo, a prava je sreća da u incidentu nije bilo i ljudskih žrtava, objavio je portal Hackday.

U medijima se moglo videti kako je sila vode uništila vrata i iznela olupinu na ulicu, te pretpostavljamo da će proći dosta vremena pre nego što bilo koji drugi hotel poželi da takav projekat ima za atrakciju.

Doskorašnji Ginisov rekorder

Smešten u kvartu Berlin-Mitte, AquaDom je otvoren 2. decembra 2003. godine i koštao je oko 12,8 miliona evra. Akrilni cilindar je proizvela firma International Concept Management, Inc. koristeći Reynolds Polimer Technology panele, sa arhitektonskim crtežima Sergeja Čobana.

Akvarijum je napravljen od 41 akrilne ploče – 26 panela za spoljašnji cilindar i 15 panela za unutrašnji cilindar za lift – koji su međusobno povezani na licu mesta. Sa prečnikom od oko 11 m i visinom od oko 16 m, oslonjen na 9 metara visokoj osnovi, bio je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći cilindrični akvarijum na svetu.

Vodeni stub bio je visok 14 metara i napunjen sa milion litara slane vode, sadržao je oko 1.500 tropskih riba od preko 100 vrsta. Godine 2020. AquaDom je renoviran i nadograđen, sa ispuštenom celokupnom vodom iz akvarijuma, a ribe su bile privremeno izmeštene u objekat za uzgoj u podrumu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *