Saveti arhitekte Sonje

Krovni prozor ili badža?

Tražio sam po netu savet ali nisam mogao da nađem pa se sada obraćam vama. Nadam se da nisam pogrešio i da ćete mi odgovoriti. Podigao sam potkrovlje i ostavio sam mesto za krovne prozore. Sada me interesuje da li je bolje da stavim prozore ili da promenim izgled krova pa da nazidam kućice ili takozvane golubarnike?
Aleksandar

Poštovani Aleksandre, drago nam je što ste nam se obratili za savet. Ja, kao arhitekta, uvek sam više za krovne prozore nego „golubarnike“ kako ih vi nazivate (badže). Prvi od razloga je arhitektonski odnosno narušavanje izgleda fasade pre svega ukoliko se  otvori ne postave logično u odnosu na ostatak fasade (prozori bi trebali da imaju vertikalnu simetriju u odnosu na postojeće da bi se uklopili).

Drugi razlog je ekonomski. Krovni prozori predstavljaju jeftinije rešenje (Velux krovni prozori, koji spadaju u red najkvalitetnijih, se na tržištu mogu pronaći u rasponu od 350 do 600 evra (u zavisnosti od veličine, tipa i ugrađene opreme). Garantujem da bi promena konstrukcije krova koštala mnogo više. Ukoliko vas plaši kvalitet kosih prozora i njihova otpornost i dugovečnost na atmosferske uticaje, ne brinite, ja u svom stanu imam 5 krovnih prozora jer se nalazi u potkrovlju i do sada nisam imala problema.

Sonja Brstina, dia
www.gradnja.rs

Velux krovni prozori
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. miki

  ovaj prozor na slici je ok,zato sto se kroz njega,zbog velicine,moze posmatrati okolina…ali,obicno svi ugradjuju manje prozore,kroz koje se moze videti samo da li je napolju oblacno ili suncano,a treba udisati svez vazduh i kada napolju pada kisa.Zato se ja ne slazem sa Sonjom da su krovni prozori bolje resenje od „badza“.

 2. slavisko

  Ja sam isto za izgradnju badze, a ne postavljanje krovnog prozora, jer kad pocne kisa a ti nisi kod kuce stalno ces se u glavi preispitivati ,da li si zatvorio prozor ili ne. Da ne pominjem tek mogucnost pojave grada velicine teniske loptice kao pre desetak godina u Zajecaru koji je lomio cak i vertikalno postavljene prozore i izloge. Cak i narusavanje izgleda fasade je pitanje licnog ukusa. Mnogim kucama je badza samo poboljsala izgled. Jedan primer je i zgrada Zajecarskog internata gde je moj otac bio jedan od glavnih majstora nekadasnje Timogradnje. Postoje jos puno prednosti za BADZU ali sad to i nije toliko bitno za tvoju odluku. Ako ti treba jos neki savet pitacu oca.

 3. Srdjan

  Ipak mislim da je krovni prozor bolje rešenje, kao što je rečeno i zbog izgleda a i zbog cene.Takođe kada je krovni prozor u pitanju u prostoriju ulazi više svetla. Što se tiče grada i kiše, ako grad polomi vertikalni prozor isto imaš problem sa kišom, takođe i ako ga ne zatvoriš možeš imati problema sa kišom.

 4. Koliko košta izrada badže | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] Ako vas interesuje da li bolje imati krovni prozor ili badžu pogledaje naš savet. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *