Tražio sam po netu savet ali nisam mogao da nađem pa se sada obraćam vama. Nadam se da nisam pogrešio i da ćete mi odgovoriti. Podigao sam potkrovlje i ostavio sam mesto za krovne prozore. Sada me interesuje da li je bolje da stavim prozore ili da promenim izgled krova pa da nazidam kućice ili takozvane golubarnike?
Aleksandar

Poštovani Aleksandre, drago nam je što ste nam se obratili za savet. Ja, kao arhitekta, uvek sam više za krovne prozore nego „golubarnike“ kako ih vi nazivate (badže). Prvi od razloga je arhitektonski odnosno narušavanje izgleda fasade pre svega ukoliko se  otvori ne postave logično u odnosu na ostatak fasade (prozori bi trebali da imaju vertikalnu simetriju u odnosu na postojeće da bi se uklopili).

Drugi razlog je ekonomski. Krovni prozori predstavljaju jeftinije rešenje (Velux krovni prozori, koji spadaju u red najkvalitetnijih, se na tržištu mogu pronaći u rasponu od 350 do 600 evra (u zavisnosti od veličine, tipa i ugrađene opreme). Garantujem da bi promena konstrukcije krova koštala mnogo više. Ukoliko vas plaši kvalitet kosih prozora i njihova otpornost i dugovečnost na atmosferske uticaje, ne brinite, ja u svom stanu imam 5 krovnih prozora jer se nalazi u potkrovlju i do sada nisam imala problema.

Sonja Brstina, dia
www.gradnja.rs

Velux krovni prozori