Izvođenje

„Krtica” iskopala 6 km tunela ispod Beograda

Mega „krtica” gotovo četiri godine kopala je tunel ispod Beograda i očekuje se da do kraja godine izađe na površinu.

Krtica je džinovska mašina kojom je prokopan tunel „Višnjica” dužine 6.730 metara kuda će prolaziti otpadne vode od Karaburme do postrojenja za njihovo prečišćavanje u Velikom Selu.

Krtica je dugačka 120 metara i napredujući kroz teren odmah je ugrađivala pripremljene betonske prstenove i tako iza sebe ostavila gotov tunel. Zahvaljujući ovoj mašini izbegnuto je izmeštanje saobraćaja i infrastrukture, osim na mestu izlaznih šahti (dimenzija 13 puta 20 metara) gde se vrši montaža i demontaža ove sprave.

– Mašina se sastoji od glave, koja probija tunel, iza koje je zatvoreni štit sa pogonom i sistemom za ugradnju gotovih betonskih segmenata za oblaganje tunela. Sledi prateći sistem za prenos i iznošenje iskopanog materijala koji se zasniva, pre svega, na hidrauličnim pokretačima. Inače, prateći agregati obezbeđuju stalno napajanje strujom – objašnjava Nenad Bajić iz Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju.

Mašina je prilikom prolaska ispod Višnjičkog brda bila na najvećoj dubini od 180 metara, a u Višnjičkoj ulici je, recimo, bila svega tri metra ispod zemlja. U Direkciji ističu velike zasluge inženjera domaće firme „Hidrautika” za uspešno obavljenu operaciju, pošto je krtica posle tolikog puta „izašla na projektovanu tačku uz odstupanje od svega tri centimetra”.

– Mašinom upravlja inženjer koji se nalazi u komandnoj sobi iza štita mašine, na oko 20 metara iza glave. Preko kompjuterskog programa i nekoliko monitora, on neprekidno prati rad mašine i daje uputstva preostalim članovima smene. U zavisnosti od geoloških uslova dnevno se u tunelu „Višnjica“ moglo napredovati od 10 do 15 metara, a tri brigade od po 12 ljudi su opsluživali mašinu tokom 24 sata, dok je četvrta brigada na jednonedeljnom odsustvu, posle čega je sledila zamena. Snabdevanje mašine obavljalo se šinama na kojima se kreće kompozicija različitih vagona sa lokomotivom na dizel pogon – objašnjava Bajić i dodaje da je koncentracija kiseonika u tunelu ista kao i napolju 20,9 odsto, a da je temperatura oko mašine 25 stepeni.

Tunel „Višnjica” – deo kolektora Interceptor

Tunel „Višnjica” predstavlja jednu od ukupno pet deonica kolektora „Interceptor” pomoću kojeg će kanalizacioni izlivi u Savu kod Sajma i pristaništa, kao i dunavski u Zemunu, Novom Beogradu, kod Pančevačkog mosta i Ade Huje, biti zatvoreni i otpadne vode će se usmeriti na buduće postrojenje u Velikom Selu. Posle prečišćavanja otpadnih voda, vode dobrog kvaliteta će se upuštati u Dunav. Ukupna dužina „Interceptora“, od Ušća do Velikog Sela, iznosi 13.080 metara.

(24sata)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. agregati

    Bravo! Savremena tehnika nam svakoga dana olaksava zivot. Koliko je samo ustede i vremena i novca primenom ove masine postignuto.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *