Kilogram odlazi u penziju…
Aktuelno

Posle 130 godina, menja se definicija kilograma

Plankova konstanta osnova nove definicija kilograma u Međunarodnom sistemu jedinica.

Poslednjih 130 godina kilogram je kao jednica mere definisan fizičkim cilindrom napravljenim od legure platine i iridijuma, koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mere u Francuskoj. Međutim, svaki put kada su naučnici uzimali taj cilindar u ruke, on je gubio atome pa se procenjuje da je sada 50 mikrograma lakši nego što je bio kada je napravljen. Zbog toga je naučna zajednica jednoglasno usvojila novu definiciju kilograma, koja na snagu stupa 20. maja, piše Science Alert.

Ta konstanta izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica.

Od tog datuma kilogram će se zvanično meriti kao fizička konstanta nazvana Plankovom konstantom. Ta konstanta izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica.

Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kibleov mehanizam, koji pomoću Plankove konstante određuje masu predmeta upotrebom precizno izmerene elektromagnetne sile.

Nova definicija na engleskom glasi:

The kilogram, symbol kg, is the SI unit of mass. It is defined by taking the fixed numerical value of the Planck constant h to be 6.626 070 15 × 10-34 when expressed in the unit Js, which is equal to kg m2 s -1 , where the meter and the second are defined in terms of c and ∆νCs.

Ova odluka ima istorijski značaj za naučnu zajednicu, ali u praksi i u svakodnevnoj primeni neće biti nikakvih promena.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *