Objekat visokog kvaliteta sa malim brojem stanova, nalazi se na sredini ulice Đurđa Brankovića u širem centru Novog Sada. Fotografije: Nemanja Mandić
Promo

Novosadska zgrada u opeci koja povezuje matricu susednih objekata

Fasadna cigla u tamnocrvenoj boji nametnula se kao zahvalan materijal koji poštuje objekte u okolini u širem centru Novog Sada. 

I protekle godine Skver Plus doo se potrudio da u već izgrađenom stambenom bloku pokuša da spusti svoja dva nova objekta, diskretno ali oplemenjujuće. U pitanju su objekti u ulici Đurđa Brankovića na broju 14 i 16.

Zgrada na broju 14 je nasleđena kao započeta gradnja. Zapušten postojeći objekat koji je stajao desetak godina grubo ozidan do drugog sprata, stari vlasnici parcele su uspeli da povrate od bivšeg investitora i omoguće nastavak gradnje.

Objekti su rađeni kao jedna celina tako da se na postojećem objektu na broju 14 osim funkcionalnih intervencija (formiranja liftovskog okna koje nije postojalo, izmena u samim strukturama stanova i zajedničkog prostora…) moralo intervenisati i na vizuelnom identitetu zgrade.

Tamno crvena fasadna cigla se nametnula kao zahvalan materijal, pokušavajući da delimično poveže matricu okolnih objekata.

Tamno crvena fasadna cigla se nametnula kao zahvalan materijal, pokušavajući da delimično poveže matricu okolnih objekata. Pre svega objekta na uglu ulica Đurđa Brankovića i Svetojovanske i objekta u Đurđa Brankovića 4, koji su takođe rađeni u crvenoj fasadnoj cigli. U kombinaciji sa opšavom, bravarijom i aluminijumskom stolarijom u tamno sivoj (antracit) boji kao i prepustima sa prepoznatljivom razigranošću u fasadnom malteru tamnih i svetlih tonova dobijena je kompaktna završena celina.

Cilj je bio jasan – projektantskom i zanatskom veštinom ne ostaviti ništa nedorečeno. To se prenelo i na dvorišne fasade i na unutrašnjost objekta sa već standardno visokim kvalitetom završnog opremanja.

Zgrada na broju 14 ima 12 stanova, 6 parking mesta, biciklanu i stanarsku ostavu za svaki stan. Na broju 16 je 16 stanova, 10 garaža, 7 parking mesta u dvorištu objekta, biciklana i stanarske ostave.

Proverena saradnja

I ovaj put projektantski tim k2-Kovačević Konstrukcije i investitorski tim Skver Plus doo uradio je kompletnu projektnu dokumentaciju, organizaciju izvođenja sa angažovanjem zasebnih podizvođača za svaki segment gradnje i naravno stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Autorski tim

Autor kompletnog projekta je dig Miloš Kovačević, sa svojim kolegama dia Jovana Matović za arhitekturu i dig Sandra Ristić i dig Nenad Žarković za konstrukciju.

Više o zgradi možete pogledati OVDE.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *