Enterijer kuće u Grockoj po projektu Milene Zindović; Foto: Miloš Martinović
Enterijeri

Od Vračara do Grocke: 5 beogradskih projekata sa portala Dizajn enterijera

Da je dizajn enterijera kod nas definitivno postao „must have“, svedoči nam i ova virtuelna arhitektonska šetnja po našem glavnom gradu. 

Na krilima našeg prvog MeetUp događaja posvećenog dizajnu enterijera, održanog u junu u Hotelu Mona Plaza, portal DizajnEnterijera.rs se sa još većim entuzijazmom posvetio predstavljanju novih projekata iz ovog, sve popularnijeg arhitektonskog segmenta.

Tako smo poslednjih meseci mogli da se upoznamo sa brojnim dizajnerskim dostignućima poznatih domaćih autora, a u ovoj maloj virtuelnoj šetnji rešili smo da vam predstavimo 5 projekata izvedenih na teritoriji Grada Beograda, sa fokusom na stambene i ugostiteljske enterijere.

 

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Rekonstrukcija stana na Novom Beogradu – Jasmina Kukrika

Rekonstruisani stan u novobeogradskim blokovima; Foto: Dušan Petković

Organizaciju stana čini kombinacija otvorenog prostora dnevne zone i potpuno zasebne noćne zone sa dve spavaće sobe i kupatilom.

Jasmina Kukrika i njen tim iz Studija LINE4DESIGN još jednom su potvrdili potencijal i mogućnosti dobrih starih stanova u blokovima, građenih od prefabrikovanih elemenata sredinom prošlog veka, te je tako jedan tipičan radnički stan pretrpeo drastičnu transformaciju i potpuno prilagođavanje savremenom načinu života mladog para.

Nakon funkcionalnih promena, koje su predstavljale polaznu tačku u dizajnu ovog enterijera, organizaciju stana na Novom Beogradu sada čini kombinacija otvorenog prostora dnevne zone i potpuno zasebne noćne zone sa dve spavaće sobe i kupatilom. Ceo projekat ovde

 

Picerija Pietra na Vračaru – Ana Nenadović

Picerija zauzima površinu od 67 kvadrata; Foto: Žarko Radovančev

Kristalni luster je utoplio prostor i spojio konstrastne tonove u jasnu enterijersku zamisao.

Sa svega 67 kvadrata, koliko ima na raspolaganju za svoje goste, već pri ulasku u piceriju Pietra u Mileševskoj ulici jasno je da se u ovom vračarskom lokalu nije išlo na kvantitet, nego na kvalitet, koji se proteže od uređenja prostora do, kako kažu oni koji su je probali, najbolje napolitanske pice u gradu.

Stilski uklopljena klasika i art deco je ono što sama autorka projekta, arhitektkinja iz Beograda Ana Nenadović, imenuje kao „dizajn miks“. Eklektika je podignuta na viši nivo ubacivanjem kristalnog lustera koji je utoplio prostor i spojio konstrastne tonove u jasnu enterijersku zamisao. Ceo projekat ovde

 

Stan N18 u Starom gradu – Unknown Studio

Stan N18 u beogradskoj opštini Stari grad; Foto: Dušan Petković

Kombinacijom zaobljenih formi i kontrolisanom vizurom kroz polu-transparentnost prostor je dobio jedinstvo, uz jasno definisanje zona i ambijenata.

Beogradski Unknown Studio uradio je projekat dizajna enterijera ovog stana od 96 kvadrata izgrađenog 1970-ih godina, kako bi jedna šestočlana porodica dobila prostor za povremene boravke u glavnom gradu. Zahtev klijenta je bio da svako dobije svoj prostor/sobu, a da to ne utiče na prostranost dnevne tj. zajedničke zone.

Tako je kombinacijom zaobljenih formi i kontrolisanom vizurom kroz polu-transparentnost prostor dobio jedinstvo, uz opet jasno definisanje zona i ambijenata. Vanvremenski materijali, teraco i drvo, dobili su nove, savremenije linije, dok su postojeći detalji dobili novi život kroz ponovno promišljanje i upotrebu. Ceo projekat ovde

 

Restoran Tisa na Bulevaru Kralja Aleksandra – Studio OBE

Beogradski restoran Tisa; Foto: Jovana Rakezić

Kao centralni motiv izdvaja se lounge zona sa duplom spratnom visinom, koja je naglašena dizajnerskim komadom rasvete.

Polazeći od koncepta da obrok treba da bude celovit doživljaj, naš nagrađivani šef Vanja Puškar je za dizajn svog novog restorana izabrao beogradski arhitektonski duo iz Studija OBE, a Jasna Kavran i Ksenija Pantović potom su nastupile sa svojim prostornim odgovorima na specifične zahteve, brend i narativ.

Kao rezultat dobijen je sveden ali jedinstven enterijer u prostoru na više nivoa. Kao centralni motiv restorana izdvaja se lounge zona sa duplom spratnom visinom, koja je naglašena dizajnerskim komadom rasvete čiji kolorit odgovara nekolicini detalja pažljivo uklopljenih u prostor. Ceo projekat ovde

 

Enterijer kuće u Grockoj – Milena Zindović

„Kuća na Dunavu“ kraj Grocke; Foto: Miloš Martinović

Kombinacijom skupljih dizajnerskih komada i elemenata iz široke proizvodnje autorka projekta uspela je da kreira vizuelno upečatljiv enterijer.

U jeku post-pandemijske potražnje za vikendicama i kućama za odmor, arhitektkinja Milena Zindović iz beogradskog biroa MZ Studio našla se pred zadatkom da za klijenta osmisli prostor za beg iz grada u prirodu – kuću okruženu zelenilom u kojoj se boravi u miru i jedinstvu sa okruženjem.

U pitanju je projekat Male gostinske kuće na Dunavu, objekta u Grockoj koji se našao i u našem izboru za Kuću godine 2022, gde je kombinacijom skupljih dizajnerskih komada i elemenata iz široke proizvodnje autorka projekta uspela da kreira vizuelno upečatljiv enterijer. Ceo projekat ovde

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *