Građevinarstvo, Izdvojeno

Ovi konkavni krovovi skupljaju kišnicu u sušnim klimatskim područjima

„Činije“ na krovovima mogle bi da budu odgovor za sušu koja preti planeti Zemlji.

Iranski biro BMDesign Studios predstavio je konkavne krovove u obliku činije kao rešenje za sušna klimatska područja kao što je Iran gde nedostatak vode dovodi do migracije stanovništva.

Pošto su padavine u ovom području manje od trećine svetskog proseka, a isparavanje je tri puta brže od svetskog proseka, ovakvi krovovi pomažu da čak i kod najmanje kiše dođe do formiranja većih kapi koje će se moći uskladištiti pre nego što ispare.

Spoljni omotač krova ne samo da će skupljati kišnicu već će obezbediti senku i omogućiti cirkulaciju vazduha između krovova što bi trebalo da utiče na smanjenje temperature u objektima koje štite, piše ArchDaily.

Dupli konkavni krov

Sistem konkavnih krovova će prvi put biti primenjen na jednoj školi u Iranu gde će na 923 kvadrata biti postavljene „činije“ koje će skupiti 28 kubika kišnice godišnje sa efikasnošću od 60 posto. Dalja istraživajna u ovoj oblasti biće usmerena ka tome da se efikasnost dodatno poveća.

Raspored „činija“ na krovu

Rezervori za skupljanje kišnice biće postavljeni između zidova zgrada kako bi se omogućila dodatna regulacija temperature unutar škole a samim tim bi se i smanjila potreba za klimatizacijom.

Rezervoari između zidova za bolju regulaciju temperature u prostorijama
Šema snabdevanja

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *