Ikea je otvorena u Beogradu pre tačno godinu dana; foto: Igor Conić
Aktuelno

Ovo su najprodavaniji proizvodi u domaćoj Ikei u prvih godinu dana

Prema zvaničnoj statistici prodaje u švedskoj robnoj kući, izgleda da našim ljudima najviše fali svetla – najprodavanije su sveće i sijalice.

Zar je već prošlo godinu dana od kako je Ikea u Srbiji? Kada smo 10. avgusta 2017. godine bili na otvaranju prve njihove robne kuće u Srbiji, zapazili smo da su rafovi krcati sa preko 9.500 artikala iz asortimana ali da ne znamo kako će kupci na njih reagovati. Naše istraživanje o cenama Ikeinih proizvoda u Srbiji i regionu pokazalo je znatna odstupanja, pa smo zato s nestrpljenjem čekali rezultate prodaje posle godinu dana od otvaranja.

Prema saopštenju beogradske Ikee, najprodavaniji proizvod su sveće kojih je prodato skoro 2,5 miliona, potom slede OFTAST tanjiri i činije sa cifrom od 482.292 komada. Među najprodavanijim Ikea proizvodima u Srbiji izdvojile su se LED sijalice. Ukupno je prodato 206.140 komada, čime su građani Srbije ostvarili uštedu od 309.344.012 dinara, odnosno 46.870.305 kWh. Kada bi se naslagalo svih 31.580 LACK stočića koji su kupljeni u beogradskoj Ikei, takva konstrukcija dostigla bi visinu 71. tornja na Avali.

Prvih godinu dana poslovanja u Srbiji i spisak najprodavanih proizvoda

Na spisku najprodavanijih proizvoda nažalost nema oklagije – jedinog artikla koji se pravi u Srbiji.

Nismo ni sumnjali da će se hrana dobro prodavati, pa je tako u beogradskoj Ikei prodalo milion ćufti i skoro pola miliona hot-dogova. Na spisku najprodavanijih proizvoda nažalost nema oklagije – i dalje jedinog artikla koji se pravi u Srbiji. Tokom ovih godina dana poslovanja, Ikea nije našla novog domaćeg partnera za proizvodnju nameštaja ili opreme.

Iako postoji podatak da je izdato 754.303 računa, nažalost nije saopšteno koliki je promet ostvarila beogradska Ikea pa ne možemo analizirali prosečnu visinu računa. Međutim, zanimljivo je da sajt Ikee zabeležio 10 miliona poseta kao i da je napravljeno preko 25.000 kućnih isporuka što govori da internet prodaja u Srbiji polako ali sigurno uzima maha.

Ikea se u poslednjih godinu dana pokazala kao zdrava konkurencija. Podigla je lestvicu što se tiče dizajna nameštaja, pokazala je tržištu kako se tretira kupac i predstavila je domaćim salonima kako stvari funkcionišu u svetu. S druge strane, uprkos strahovima, nismo primetili da je neki domaći salon nameštaja propao zbog dolaska Ikea, a po svoj prilici u Srbiju (ponovo) dolazi još jedan igrač. U pitanju je, kod nas, dobro poznati slovenački trgovački lanac Lesnina koji će svoju prvu robnu kuću u Srbiji otvoriti u Novom Sadu. Pogledajte na Mapi gradilišta lokaciju salona

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *