Foto © Josh Berry / The Los Angeles Hip Hop Architecture Camp
Arhitektura

Deca iz marginalnih slojeva u Americi uče o arhitekturi kroz hip hip

Upoznajte čoveka koji kroz hip hop pokušava da približi arhitekturu mladima – i uspeva u tome!

Amerikanac Michael Ford, inače zaljubljenik u hip hop sa masterom iz arhitekture, shvatio je da ukoliko želi da približi mladima tako izazovnu i kompleksnu oblast kakva je arhitektura, mora to da uradi pričajući njihov jezik, na način koji je njima jasan. Na njegovu sreću, svi klinci iz okruženja vole hip hop i tako je Ford osnovao Arhitektonski hip hop kamp za mlade, gde osnove arhitekture predaje uz hip hop bitove i Lego konstrukcije.

Polaznik kampa uči modelovanje u Autodesk Tinkercad softveru (Foto © Michael Ford / Hip Hop Architecture Camp)

Reperi u svojim pesmama ne samo što kritikuju svoju okolinu, nego i izražavaju ono što žele u arhitekturi.

Inspiraciju za svoje lekcije Ford nalazi u kultnim hip hop stihovima u kojima se neretko opisuju stambene situacije u siromašnim četvrtima američkih gradova. Na osnovu dečjih reprezentacija tih stihova u obliku Lego modela, on dalje motiviše decu da nadograde postojeće konstrukcije i tako ih poboljšaju, pritom pazeći da svaka naučena lekcija bude primenjiva i u stvarnom životu, odnosno, u zajednicama u kojima ova deca žive.

Posebno je važno naglasiti da na ovaj način Ford svojim učenicima, a to su uglavnom deca afričko-američkog porekla, pokušava da približi oblast sa kojom se možda nikada ne bi ni susreli. Naime, od ukupnog broja licenciranih arhitekata u SAD, po podacima Američkog instituta za arhitekturu jedva 4% čine osobe crnačkog porekla (a 0,3% su žene). Upravo zato su projekti poput Arhitektonskog hip hop kampa izuzetno značajni.

„Trošimo ogromne količine novca pokušavajući da diverzifikujemo ovu profesiju, ali tome se uvek pristupa iz iste perspektive. Učimo o zapadnjačkoj kulturi. Učimo o Grcima i Rimljanima. Ali, ne i o egipatskom modelu. To je problem jer tako doživljavamo svet kroz ograničen objektiv“, objašnjava Ford za Rolling Stone i dodaje: „Muzika je bogata arhitektonskim referencama. Reperi u svojim pesmama ne samo što kritikuju svoju okolinu, nego i izražavaju ono što žele u arhitekturi.“

Prošle godine, Mike Ford je o ovoj temi govorio i u svom TEDx govoru.

Arhitektonski kamp za mlade

Uzevši u obzir sve češće „izlete“ američkih repera u američku umetničku scenu i arhitekturu, čini se da je Ford Apsolutno u pravu. Ove godine, kontroverzni Kanye West najavio je otvaranje arhitektonskog studija u okviru svoje kompanije Yeezy. Pharell Williams je u knjizi Places and Spaces I’ve Been iz 2012. godine uključio i par eseja o arhitekturi, a možda najzanimljiviji podatak je to da je Ice Cube studirao arhitekturu pre nego što je osnovao kolektiv N.W.E.

U okviru kampa obrađuju se popularne hip hop pesme poput This is America (Childish Gambino), I Can (Nas), Walk It Talk It (Drake) i The Message od kultnog sastava Grandmaster Flash & the Furious Five.

Tokom pet dana kampa održanog u Njujorku proteklog maja, Fordovi učenici su razvijali svoje Lego modele na osnovu hip hop tekstova, pisali sopstvene stihove izvodili uz pomoć gostujućih muzičara i di džejeva i učili osnove 3D modelinga u programu Tinkercad. Kompanija Autodesk koja stoji iza ovog softvera, takođe je i jedan od pokrovitelja Fordovog projekta. U planu je da se do kraja godine održi još dvadesetak kampova po raznim gradovima u Americi.

Na kraju obavezno poslušajte autorsku numeru učenika iz Njujorka:

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *