Podaci se u LiFi mreži prenosi se svetlom, a ne radio talasima; Foto: Signify
Rasveta

Philips predstavio sijalice koje emituju internet brzine do 250 Mbps

Proizvodi Truelifi kompanije Signify u potpunosti kompatibilni sa postojećim rasvetnim telima kompanije Philips.

Kompanija Signify, ranije poznata kao Philips Lighting koja je proizvodila pametnu rasvetu marke Hue, najavila je novi asortiman Li-Fi svetiljki koje pored svetla emituju i internet. Truelifi svetiljke mogu da prenose podatke na uređaje poput laptopova brzinom do 150 Mbps koristeći svetlosne talase, a ne radio signale kao što je to slučaj kod 4G ili Wi-Fi signala.

Asortiman proizvoda će se sastojati od novih LED sijalica, kao i od primopredajnika koji se mogu nadograditi na postojeće osvetljenje. Tehnologija se takođe može da se koristi za bežično povezivanje dve fiksne tačke sa brzinama prenosa podataka do 250 Mb/s.

Signify će u početku ciljati na profesionalne korisnike, odnosno na upotrebu u kancelarijama i bolnicama, a ne na domove, gde ova mreža ima potencijal da dopre do mnogo šire publike.

Da bi ste priključili na Li-Fi signal biće vam potreban USB priključak.

LI-Fi tehnologija je prisutna već godinama ali se nije još uvek probila na tržištu. Postoje razne prepreke za implementaciju ove tehnologije, a osnovni je taj što većina laptopova ili telefona nema Li-Fi prijemnik pa se mora koristiti USB uređaj koji prima signal. Takođe, ukoliko se nađete u senci, Li-Fi signal značajno opada.

Mana postaje prednost

Međutim, korišćenje Li-Fi umesto radio signala za prenos podataka, ima svoje prednosti. Na primer, Li-Fi se može neometano koristiti u prostorima gde postoji mnogo radiofrekventnih smetnji, ili na mestima kao što su bolnice u kojima RF može ometati osetljivu aparaturu. Iako se Li-Fi signal može lako blokirati, ova mana zapravo može biti pogodna po pitanju sigurnosti jer se veoma lako može kontrolisati širenje dostupnosti Li-Fi mreže.

Na kraju treba pomenuti da je proizvodi Truelifi kompanije Signify u potpunosti kompatibilni sa postojećim rasvetnim telima kompanije Philips.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *