Izdvojeno, Opremanje

Problemi s dimnjacima: Vraćanje dima i pojava smole

Šta raditi kada se dim iz dimnjaka vraća nazad? Kako očistiti smolu u dimnjaku i zašto se ona uopšte pravi? Saznajte u ovom sveobuhvatnom tekstu!

Na adresu portala Gradnja.rs stiglo je dosta pitanja vezana za probleme s dimnjacima. Kako nam se bliži grejna sezona, upitali smo stručnjake za pomoć. Odgovore smo dobili od Dejana Stamatovića iz firme Desta Install. Krenimo redom!

Problem sa stvaranjem smole u dimnjaku

Dragomir: Grejem se na čvrsto gorivo drva i ugalj, gde koristim pećke svima poznate Kreke. Nedavno sam otvorio revizore na odžacima i video da se u njima nalazi smola t.j. katran. Bezuspešno sam pokušao da ga očistim običnom četkom. Želim da peć pripremim polako za zimu ali ne znam šta da radim. Interesuje me na koji način bi ja mogao ovo očistiti, kada je najbolje to da uradim?

Preporučuje se čišćenje dimnjaka jednom godišnje odmah nakon grejne sezone. Smola se javlja usled niske temperature dimnih gasova, odnosno, tihe vatre u prelaznom periodu (proleće-jesen). Drugi razlog je korišćenje nedovoljno suvih drva. Takođe, ako je dimnjak mali ili oštećen nije dobro koristiti takozvanu štedišu jer dodatni usporava protok dimnih gasova.

Vraćanje dima iz dimnjaka

Veca: Moj problem je što mi se stalno vraća dim iz dimnjaka. Kad se vatra razgori, dim se ne vraća. Međutim kada vatra nije jaka, dim se vraća. Inače na tom dimnjaku su dva priključka. U prizemlju nemamo nikakvih problema s povratom dima. Mislila sam da je do peći, ali i kada sam zamenila peć sa Alfa 70, stanje s nije promenilo što znači da je do dimnjaka. Dimnjak je promera 14×14, unutrašnji i viši je od slemena. Molim za savet kako da rešim problem?

Ukoliko imate vise priključaka na jednom dimnjaku potrebno je prečnik dimnjaka prilagoditi potrebama. U ovom slučaju pokušajte s produženjem visine dimnjaka ili jednostavno ne koristiti dve peći u isto vreme.

Prečnik dimnjaka za sprečavanje povratka dima

Baze: Imam gusan kamin i dimnjak mi je dimenzije 14×14. Često se dim vraća i drvo slabije gori. Međutim, kad otvorim vratnica za vazduh, drva gore jako brzo a dim se i dalje vraća. Molim vas za neki savet.  Da li će pomoći ako izgradim nov dimnjak sa dvorišne strane i kojih dimenzija on treba da bude ?

Najbolje da proverite sa proizvođačem kamina koji prečnik dimnjaka preporučuje. Takođe, proverite protok dimnjaka, to jest, da li je postojeći dimnjak čist i da li prostorija u kojoj je ima dovoljno kiseonika. Ukoliko je postojeći dimnjak oštećen, možete uraditi njegovu sanaciju.

Sanacija starog dimnjaka

Vraćanje dima

Miljan: Odžak prečnika 20 cm je dužine 8m a dužina od ložišta je 5 metara. Međutim on nije funkcionalan jer često dimi. U čemu je problem?  Da li je u pitanju prevelik prečnik ili nešto slično? Ukoliko je u pitanju prečnik, da li se on može redukovati? Visina odžaka prelazi polovinu krova.

Dimnjak može vraćati dim iz dva razloga. Prvi je da nizak i ima slabu promaju, a drugi da je prevelikog obima i da se teško zagreva i zbog toga slabije vuče. Potrebno je kontaktirati dimničara da izmeri diferencijalni potpritisak dimnjaka i onda postupati u zavisnosti od rezultata. Za merenje diferencijalnog potpritiska u dimnjaku najbolje je koristiti uređaj Testo 510.

Merni instrument Testo 510

Stvaranje smole na zidovima dimnjaka

Dragan: Prošle jeseni smo kupili Alfinu peć 7 kW. Imamo problem jer peć strašno dimi. Manje dimi tek nakon sat, dva…  Juče smo skinuli sulunare i zaprepastili se da je doslovno katran nalepljen na ivice. Strugali smo ga, a i ispod rerne smo čistili i to je čvrsti katran. Sada curi crna tečnost kada peć napokon počne da radi. Dimnjak je star i nema kapu. Da li je moguće da je to od kiše koja ulazi u dimnjak ili je nešto drugo u pitanju? Sa starom običnom peći „Kraljica“nismo imali taj problem.

Postoji mogućnost da su ove sezone drva koje koristite velike vlažnosti. Kad dimnjak jednom zalepi na zidove smolu, bez čišćenja se ne može skinuti. Kad dimnjak zalepi, slabo vuče, lepi se i dimnjak i šporet a kada se konačno zagreje topi smolu i kaplje. Posle sat, dva, kao što kažete, dimnjak se zagreje i počne da jače struji dim, tada počinje kondenzacija. Savet je da se prvo dobro očisti dimnjak i peć a zatim da probate sa suvim drvima.

Primer čišćenja dimnjaka

Zajednički savet za pravilno održavanje dimnjaka

Posle svake grejne sezone dimnjak treba očistiti. Treba koristiti isključivo suva drva za ogrev što znači da ih treba kupiti na vreme. Peć ne sme biti u prostoriji u kojoj nema dovoljno svežeg vazduha. Ukoliko je to kotlarnica dovesti dodatni vazduh u nju sa barem prečnikom 100mm. Pri izgradnji dimnjaka obavezno ga izolovati ukoliko je spoljašnji ili ukoliko je unutrašnji a prolazi kroz negrejane prostorije. U poslednje vreme sve su moderniji inox gotovi izolovani dimnjaci zbog lake montaže i dugovečnosti.
Spoljni montažni inox dimnjak

Zahvaljujemo se na pomoći pri pripremi odgovora kompaniji Desta Install kao i inženjerima Ad Alfaplam Vranje i dimničarskoj radnji Eco energetika iz Gračanice BiH.

Naslovna fotografija: Alfaplam kotao šporet

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. zoran cukanovic

  Interesuje me bio kamin, tehnički podaci ugradnje i cena, cena bio gorivai gde ga kupovati, površina koju zagreva i sl.

 2. ŠANDOR PECE

  Dl je obavezno staviti na inox šidelov dimnjak kapu ili može i bez, plašim se da kasnije na kišu i na sneg sa spolja će se pojaviti crno curenje….

 3. Natasa

  Postovani, grejemo se na drva, imamo sporet alfu u dnevnoj sobi, ona je povezana sa radijatorima u ostalim sobama. Imamo veliki problem sa dimnjakom, na spratu iznad sobe u kojo se lozi alfa na zidu kroz koji prolazi odzak postoje jedna vratanca ( za ciscenje odzaka) kroz njih izlazi crna voda, smola ili katran koji uzasno smrdi. U dnevnoj sobi iz otvora za čunak izlazi isto katran i cesto sporet dimi.
  Da li postoji neki majstor koji bi mogao da nam pomogne u resavanju problema?
  Krecili smo ove jeseni, i sve sto smo radili bilo je
  Pozdrav iz Kragujevca

 4. Anton

  Pistivani imam u starom kaminu inox cijevi i staru kaou,uvijeg kada puse jugozapadnjak(siroko) dimnjak mi vraca dim u kucu i cijela kuca mi puna dima i smrada,jednom sno se skoro zagusili jer smo u tom periodu spavali i pridio nas je gust dim

Ostavite odgovor

Obavezna polja *