Aktuelno

Prodaje se Paviljon Srbije u Veneciji?

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da Vlada Republike Srbije namerava da zajedno sa većim brojem objekata proda i ovo važno kulturno zdanje.

Iako ovaj objekat i dalje nosi natpis Jugoslavija, njega je nakon raspada države nasledila naša zemlja i sada nosi naziv Paviljon Srbija u kojem domaće umetnici i arhitekte redovno izlažu tokom Bijenala u Veneciji. Međutim, pitanje je koliko još dugo! Naime, umetnik Živko Grozdanić Gera objavio na svom Facebook profilu da je Paviljon Srbije stavljen na prodaju.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208160447629424&set=a.1082005610870.2013208.1248234639&type=3&theater

Poznato je da je Paviljon Srbije u veoma lošem stanju što zbog starih električnih instalacija, prokišnjavanja i neodržavanja pa veliki troškovi održavanja ovakvog objekta mogu biti razlog da se on proda. Ipak, gubitak za domaću kulturnu i arhitektonsku scenu bio bi nemerljiv.

Odgovor na informaciju o prodaji Paviljona Srbije, koja se brzo proširila na društvenim mrežama, pokušali smo da pronađemo od nadležnih pa su nam iz press službe Ministarstva za kulturu i informisanje pismeno odgovorili da „nemaju takvu vrstu informacija.“

U novembru prošle godine, Ministarstvo za kulturu i informisanje raspisalo je konkurs za predstavljanje Republike Srbije na 57. Međunarodnom bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2017. godini na temu Viva Arte Viva koje će se održati od 13. maja do 26. novembar 2017. godine.

Inače, inauguracija jugoslovenskog paviljona desila se 1938. godine pod upravom komesara Milana Kašanina, u to doba direktora Muzeja princa Pavla. Kašanin je komesar i narednog ratnog izdanja Bijenala 1940. godine, na kojem učestvuje samo dvanaest zemalja. Jugoslavije nema na Bijenalu 1942. godine a potom od 1950. godine nastupa u kontinuitetu, izgrađujući postepeno ugled u svetu umetnosti. Poslednje izlaganje Jugoslavije uoči njenog raspada je 1990. godine.

(NOVO) Paviljon Srbije nije na prodaju. Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za imovinu, potvrdio je „Novostima“ da se neće prodavati paviljon u venecijanskom parku Đardini. Prostor u kom izlažu naši umetnici nije predmet sukcesije.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *