Arhitektura

Čuveni hotel Nacional u Riju ponovo otvara svoja vrata

Nekadašnju meku svetskih džet-setera projektovao je slavni arhitekta Oskar Nimajer.

Projekat hotela kružne osnove slavni brazilski arhitekta započeo je još krajem šezdesetih godina prošlog veka, a završio 1972. godine. Hotel je prvobitno bio u vlasništvu bankara Artura Falka, pod čijom upravom je poslednje goste ispratio 1995. godine. Nakod duge pauze, ovo luksuzno odmaralište ponovo otvora svoja vrata gostima sa dubljim džepovima.

Objekat kružne osnove projektovao je Oskar Nimajer a pejzažno uređenje potpisuje Roberto Burle Marx.

 

O kakvom impresivnom zdanju se radi, govore i podaci da se lobi ovog hotela cilindrične forme prostire na čak 3.000 kvadratnih metara, kao da je dvorište od 2.500 kvadrata projektovao proslavljeni pejzažni arhitekta Roberto Burle Marx. Hotel krasi i ogromna skulptura sirene, koju potpisuje brazilski umetnik Alfredo Ceschiatti.

Povezano: Vizija jedne urbane revolucije – Brazilija

Sve ove godine objekat je bio napušten i ostavljen na mislost vandalima. Čak je i pop zvezda Justin Bieber optužen za ilegalno pisanje grafita na zidovima hotela, 2013. godine, piše Dezeen.

Međutim, stvari su počeli da se pomeraju s mrtve tačke 2009. godine kada ga je biznismen Marcelo Limirio Goncalves otkupio s namerom da mu vrati stari sjaj. Nakon renoviranja, objekat Oskara Nimajera će uskoro biti otvoren za javnost kao hotel s pet zvezdica ali pod nazivom Meliá Hotels International.

Otvaranje delova hotela odvijaće se postepeno. Prvobitno će 15. januara biti otvoreno 413 soba, restoran i bar, zatim će se i spa centar otvoriti u februaru, a kongresni centar u martu.

Da će Meliá Hotels International i dalje biti namenjen samo za džet-setere potvrđuje podatak da hotel imati i svoj heliodrom.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *