Novi objekti

Projekat nacionalnog stadiona Srbije

Ukoliko Srbija želi da dobije nacionalni stadion kako bi mogla da konkuriše za dobijanje organizacije dela EP 2020. godine, mora do aprila sledeće godine da uradi idejni plan i da izabere lokaciju za objekat.

To je ključna poruka sa jučerašnjeg predstavljanja projekta izgradnje stadiona, koju su uradili čelnici FSS i predstavnici britanske kompanije “Mace”.

Zasad su se izdvojili kao moguća mesta za novi stadion: sadašnji domovi Zvezde, Partizana i Rada, deo između dva auto-puta kod Altine, onda u Borči kod novog mesta, iza Bloka 45 – nabrojao je Jovica Jakovac iz firme “Soliditi”, koja je saradnik kompanije “Mace”.

nacionalni-stadion-01

U ovom trenutku u svetu se gradi 105 novih stadiona, od kojih je 40 sa kapacitetom preko 40.000 gledalaca. Takav jedan objekat, četvrte kategorije, bio bi potreban i FSS za kandidaturu za dobijanje organizacije EP 2020. godine. Projekti koji su otprilike najsličniji željama čelnika srpskog saveza su “Miejski” stadion u Vroclavu, na kojem se igrao šampionat prošle godine ili Nacionalni stadion u Bukureštu.

– Samo da se zna da FSS nije investitor nego inicijator projekta. Država isto tako nema novca za izgradnju novog stadiona, pa je najrealnije rešenje da se pare skupe kroz javno-privatno partnerstvo. Gradili bi investitori, a država bi obezbedila olakšice – objasnili su na prezentaciji u “Hajatu”.

Uslovi koji su neophodni da bi novi stadion mogao da konkuriše za domaćinstvo EP su: da se nalazi pored tri glavna puta iz različitih pravaca, da ima najmanje 315 parking-mesta za autobuse i 1500 za automobile, koji bi bili udaljeni najviše 20 minuta hoda. Ali i da ima 2.600 soba u hotelima sa tri i četiri zvezdice.

Srbija je praktično prinuđena da krene u realizaciju izgradnje nacionalnog stadiona ili barem temeljne rekonstrukcije nekih od postojećih, pošto, kako je odavno rečeno, već za dve godine nijedan naš klub neće moći da igra na evropskoj sceni na postojećim objektima. Toliko su zaostali za uslovima koje propisuju UEFA i FIFA.

(Novosti)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *