Novi objekti

Svi stadioni Evropskog prvenstva 2012 u Poljskoj i Ukrajini

EURO 2012 je počeo a stadioni koji će ugostiti fudbalere i navijače iz cele Evrope pripremani su godinama.

Od kako su Poljska i Ukrajina proglašeni za domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu počela je velika rekonstukcija njihovih stadiona. Stroga pravila koje je propisala UEFA ispoštovana su do najstitnijih detalja a po mnogo čemu ovi stadioni postavljaju nove standarde po pitanju bezbednosti ali i dizajna.

Evropsko prvenstvo u fudbalu odigravaće se na ukupno osam stadiona a evo kako oni izgledaju.

Stadioni u Poljskoj

Varšava – nacionalni stadion

Nacionalni stadion u Varšavi krasi jednistven krov od PVC-a koji po potrebi može nadkriti celo igralište. Po sredini terena, tik ispod krova, okačen je ogromni semafor. Na njemu je odigrana prva utakmica Prvenstva a može da primi 53.000 gledalaca.

Vroclav – gradski stadion

Oblik ovog stadiona naglašen je inovativnim materijalima koji su korišćeni za fasadu. Objekat je „opšiven“ mrežom staklastih vlakana koji su obloženi teflonom. Mreža je prihvaćena čeličnim prstenovima koji su postavljeni duž cele fasade. Ovaj materijal je zgodan za osvetljavanje pa cela fasada može lako da promeni boju.

Poznan – gradski stadion

Stadion je podignut 1980. godine ali je do 2003. do 2010. pretrepeo veliku rekonstrukciju kada je dobio i potpuno nove tribine. Sada prima 43.000 gledalaca.

Gdansk – PGE Arena Gdansk

Projekat za ovaj potpuno novi stadion stigao je iz Dizeldorfa i smatra se jednim od najlepših stadiona u Evropi. Njegov zanimljiv oblik posebno je ističe kada noću zasvetli.

Stadioni u Ukrajini

Kijev – Olimpijski stadion

Ovo je jedan od najvećih stadiona na svetu i najveći u Evropi. Pre rekonstrukcije mogao je da primi 83.000 gledalaca a sada može da ugosti 70.000 ljudi. Ovaj stadion izabran je da se na njemu 1. jula odigra finale Evropskog prvensta u fudbalu.

Karkiv – stadion Metalista

Stadion u Karkivu je stadion fudbaskog kluba Metalist. Igralište je podignuto još 1927. godine a 2007. započeti su radovi na velikoj rekonstrukciji. Sada stadion prima 41.000 gledalaca. Zanimljiv je podatak da je ovaj stadion bio na rezervnoj listi međutim zbog uticaja ukrajinskog oligarha Aleksadra Jaroslavskog stavljen je na prvu listu EURO 2012.

Lviv – Arena Lviv

Gradnja ovog stadiona tekla je veoma burno. Izgradnja je započela krajem 2008. godine međutim radovi su veoma slabo napredovali pa je UEFA morala da interveniše. Nakon toga kompanija Azovintex uvela je 24-časovno radno vreme pa je stadion nekako završen krajem oktobra 2011.

Donetsk – Donbass arena

Izgradnju ovog stadiona finansirao je ukrajinski oligarh Rinat Ahmetov pa samim tim završen na vreme. Ovo je najmoderniji stadion u jugoistočnoj Evropi a projekat je potpisala kompanija ArupSport koja je poznata po stadionima Allianz arenu u Minhenu i Nacionalnog stadiona u Pekingu. Izgradnja je koštala 400 miliona dolara.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *