3D štampana džamija u predgrađu Al-Džavhara u Džedi; Foto: Wael Kikhia
Građevinarstvo

Prva 3D štampana džamija na svetu završena je za samo šest meseci

Prikazujući praktično beskrajne mogućnosti tehnologije 3D štampe u građevinarstvu, ovaj projekat je s pravom privukao globalnu pažnju. 

Kraljevina Saudijska Arabija postala je nedavno dom prve 3D štampane džamije na svetu, koja se prostire na površini od 5.600 kvadratnih metara i završena je u roku od samo šest meseci korišćenjem najsavremenije robotičke tehnologije iz kineske kompanije Guanli Tech.

Nalazi se u predgrađu Al-Džavhara u Džedi i odaje počast preminulom biznismenu i filantropu Abdulazizu Abdulahu Šarbatliju, čija je supruga i predvodila izgradnju. Objekat je podignut sa ciljem da donese mir i spokoj među vernicima, dok svojim karakterističnim minaretima kreira pravo znamenje unutar ovog naselja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Na projektu su korišćeni roboti kineske kompanije Guanli Tech; Foto: Wael Kikhia

Odštampali džamiju pre Emirata

Inauguracija džamije postavlja Saudijsku Arabiju kao tehnološko središte, premašujući projekciju Ujedinjenih Arapskih Emirata ka sličnim ciljevima.

Naime, Dubai je u maju prošle godine najavio inicijativu za izgradnju prve 3D štampane džamije na svetu, ali je projekat u Džedi ipak prvi ugledao svetlost dana.

Projekat je privukao globalnu pažnju, prikazujući na ovaj način beskrajne mogućnosti tehnologije 3D štampe u građevinarstvu.

Džamija ima površinu od 5.600 kvadrata; Foto: Wael Kikhia

Kraljevina teži ka inovacijama u celokupnom građevinskom okruženju, sa fokusom na oživljavanju kulture i diversifikaciji ekonomije.

Kraljevina Saudijska Arabija trenutno prolazi kroz ogromnu tranziciju, redefinišući svoj identitet na globalnom nivou.

Kao deo svoje Vizije 2030, kraljevina teži ka inovacijama u celokupnom građevinskom okruženju, sa fokusom na oživljavanju kulture i diversifikaciji ekonomije.

Izgradnja džamije u Džedi završena je za šest meseci; Foto: Wael Kikhia

Kula u Džedi trebalo da dostigne visinu od čak 1.000 metara i tako nadmaši Burdž Kalifu u UAE.

Tako je u januaru arhitektonska firma Populous otkrila dizajn stadiona koji nosi ime princa Mohameda bin Salmana.

Kako je Gradnja pisala, lane je nakon pet godina pauze nastavljena i izgradnja Kule u Džedi, koja „preti“ da postane najviši neboder na svetu i tako nadmaši Burdž Kalifu u UAE.

Dizajnirana od strane firme Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, kula bi trebalo da dostigne visinu od čak 1.000 metara.

Džamija u Džedi deo je saudijske Vizije 2030; Vizuelizacija: Wael Kikhia

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *