Građevinarstvo

Rušenje zgrade eksplozivom

Gotovo 275 kilograma eksploziva srušilo je prvi blok Red Road Tower prošlog vikenda, što je označilo početak rušenja kontrolisanog procesa koji će u potpunosti ukloniti ozloglašeni stambeni kompleks iz centra Glazgova do 2017. Kao odgovor na posleratne stambene krize, stanovi Stambene asocijacije Glazgova (GHA) su izgrađeni između 1964. i 1969. godine u pokušaju da obezbede ultimativnu modernu zajednicu za skoro 5.000 stanovnika.

Sve je počelo kao jednostavan stambeni plan, koji se sastojao od četiri bloka i brzo se pretvarao u arhitektonski eksperiment. Red Road viziju je vodio arhitekta Sem Banton i obećao kompleks moderne stambene zgrade zajedno sa prodavnicama, kafanama, pa čak i sa podzemnom dvoranom sa 1.000 mesta poznatom kao The Brigg.

Za samo 43 godina, Red Road blokovi su prošli put od trijumfalne izgradnje do rušenja. Uprkos ovom neuspehu, mnogi su fascinirani visokim porastom stambenih kula koje su stekla mesto u istoriji Glazgova. Pored toga, njihova tragična priča je inspirisala snimanje filma i pisanje romana, i takođe privlačila pažnju mnogih fotografa i umetnika.

Stanovi tri bloka ostala su mirna nakon urušavanja zbog čelične konstrukcije. Ovi podovi će biti srušeni uz pomoć mašina. Preostalih sedam kula će biti srušeno do 2017, kako je planirano.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Djole

    Koliko malo je potrebno da se potpuno uniste godine truda…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *