Aktuelno

Dan Santjaga Kalatrave slaviće se 16. septembra u gradu kojem je promenio karakter

Ovo priznanje slavni arhitekta je dobio za svoj prvi veliki projekat u SAD, koji je u međuvremenu postao ikona grada i trajni simbol inovacije i inspiracije.

Glavni grad američke savezne države Viskonsin posvetio je 16. septembar španskom arhitekti Santjagu Kalatravi u znak sećanja na Quadracci Pavilion u Muzeju umetnosti Milvokija.

To je saopšteno prilikom ovonedeljne posete muzeju od strane 71-godišnjeg arhitekte, kako bi proslavio dvadesetogodišnjicu postojanja zgrade otvorene u oktobru 2021.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Santjago Kalatrava otvorio je svoju arhitektonsku praksu 1981. godine; Foto: Courtesy of Santiago Calatrava

Potpuno neočekivano priznanje

„Ostao sam bez reči. To je nešto potpuno neočekivano i zaista velika počast“, rekao je Kalatrava čuvši to saopštenje na konferenciji za novinare uživo.

Gradonačelnik Milvokija Kavalir Džonson uručio je Kalatravi plaketu u znak sećanja na tu priliku i zahvalio arhitekti što je pokrenuo „renesansu Milvokija“.

Gradonačelnik je pročitao proglas u kojem se paviljon pominje kao „ikona grada Milvokija i kamen temeljac građanskog ponosa„.

Kalatrava je primetio brigu posvećenu strukturi rekavši da je ulazak u muzej više od 20 godina kasnije bio „kao na dan otvaranja”.

Kalatrava, za koga je to saopštenje bilo iznenađenje, izašao je na scenu i zahvalio se stanovnicima Milvokija na priznanju.

Arhitekta je takođe primetio brigu posvećenu strukturi rekavši da je ulazak u muzej više od 20 godina kasnije bio „kao na dan otvaranja”.

Od svoje izgradnje, paviljon Quadracci postao je centralni deo arhitektonskog karaktera Milvokija, a dodavanjem zgrade muzej je postao najveća umetnička institucija u državi Viskonsin, što je i dan-danas.

Quadracci Pavilion postao je i simbol za muzej u celini, svojim oblikom predstavljenim na muzejskom grbu, a meštani zgradu nazivaju jednostavno „Kalatrava“.

Kalatrava predstavlja planove ua Quadracci Pavilion; Foto: Lila Aryan

Trajni simbol inovacije i inspiracije

„Sa paviljonom Quadracci, Kalatrava je dizajnirao ne samo međunarodno proslavljeni arhitektonski podvig, već i trajni simbol inovacije, inspiracije i zamaha za grad Milvoki“, saopštio je Muzej umetnosti Milvokija.

Muzej je bio prvi Kalatravin projekat u Sjedinjenim Državama. Dodat na lokaciju na kojoj su već bile zgrade finsko-američkog modernističkog arhitekte Eera Saarinena i lokalnog arhitekte Davida Kalera, Quadracci Pavilion od 13.197 kvadratnih metara dizajniran je sa tri odvojene, ali integrisane komponente.

Pogled na Quadracci Pavilion sa jezera; Foto: John Magnoski Photography

Muzej umetnosti u Milvokiju ostao mi je u sećanju kao jedno od najzanimljivijih i najuzbudljivijih iskustava u celoj mojoj karijeri.

„Za mladog arhitektu, kakav sam u to vreme bio, koji je radio na svom prvom velikom projektu u SAD, nije nedostajalo motivacije da pružim sve od sebe: slikovita lokacija, arhitektonsko nasleđe i svetski poznata umetnička kolekcija su obezbedili dovoljno inspiracije„, rekao je Kalatrava za Dezeen.

„Muzej umetnosti u Milvokiju ostao mi je u sećanju kao jedno od najzanimljivijih i najuzbudljivijih iskustava u celoj mojoj karijeri“, dodao je proslavljeni španski arhitekta.

Krila na vrhu paviljona Quadracci; Foto: John Magnoski Photography

Windhover Hall je veliki javni prostor koji povezuje dve galerije i spolja izgleda kao pramac broda.

Kalatrava je rekao da su lepota jezera i prisustvo mnogih dela američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta u toj oblasti bili velika inspiracija za dizajn paviljona Quadracci.

Izlazeći na jezero, Windhover Hall je veliki javni prostor koji povezuje dve galerije i spolja izgleda kao pramac broda.

Rubovi zgrade nalik na plovilo nastavljaju se oko fasade u lukovima koji se nadvijaju nad ekspanzivnim zastakljivanjem.

Struktura je postala važan deo arhitektonskog identiteta Milvokija. Foto: John Magnoski Photography

Krila od 72 čelične grede

Iznad Windhover Halla su dva masivna „krila“ nazvana Burke Brise Soliel. Sastoje od 72 čelične grede i cela konstrukcija je pokretna da bi obezbedila različite uglove senčenja u zavisnosti od doba dana.

Teška 90 tona, krilima je potrebno oko 3,5 minuta da se zatvore i vođena su nizom senzora koji prate brzinu vetra. Ako se detektuju velike brzine, krila se automatski zatvaraju.

Zgrada ima veliki centralni javni prostor; Foto: Kat Schleicher

Dizajn zahtevao je izlivanje betona u prilagođene drvene kalupe kako bi se postigle glatke ivice zgrade i mosta.

Konačna komponenta Kalatravinog bezvremenskog dizajna je dugačak most koji povezuje primarnu strukturu sa gradom.

Delimično je podržan suspenzionim kablovima koji su povezani sa visokim metalnim jarbolom koji se uzdiže paralelno sa krilima Burke Brise Soliela.

Kalatravin dizajn zahtevao je izlivanje betona u prilagođene drvene kalupe kako bi se postigle glatke ivice zgrade i mosta.

Muzej je najavio slobodan dan za posetioce u okviru proslave jubileja. Kalatravin dan je najavljen samo za 2022. godinu, a nejasno je da li će se produžiti i na naredne godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *