Obuhvat plana iznosi oko pet i po hektara; Foto: Google Earth
Urbanizam

Najbolji pogled na Novi Sad? Iznad tunela Mosta slobode planirane sedmospratnice

Na atraktivnoj lokaciji planira se izgradnja opštegradskog centra, sportski park kao i parking za posetioce vidikovca Kameničkog parka.

JP “Urbanizam” iz Novog Sada izradilo je i stavilo na rani javni uvid konceptualni okvir Plana generalne regulacije opštegradskog centra na Trandžamentu u Petrovaradinu, planiranog na delu trase buduće “Zelene staze”.

Plan će obuhvatiti prostor površine od oko 5,50 hektara u zoni iznad tunela u nastavku Mosta slobode, a planska rešenja usmerena su ka iskorišćenju lokacijskih pogodnosti i atraktivnom položaju s pogledom na grad.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Maksimalna spratnost Po+P+6+Ps

Što se tiče bilansa površina, od ukupno 5,5 hektara obuhvata Plana opštegradski centar zauzimaće 2,46 ha, sportski centar 1,44 ha, a saobraćajne površine preostalih 1,60 ha.

Za prostor pozicioniran u široj zoni tunela i zoni zaštite tunela u nastavku Mosta slobode, a u istočnom delu obuhvata Planom će se opredeliti namena opštegradski centar u okviru koje će se planirati izgradnja stambeno-poslovnih objekata čiji sadržaji mogu biti i iz domena turizma, sporta, kulture i slično.

Planiraće se spratnost objekata do Po+P+4, uz mogućnost formiranja visinskih akcenata u pojedinim zonama kompleksa do maksimalne spratnosti Po+P+6+Ps, a što će biti definisano u nacrtu Plana.

U okviru namene opštegradski centar planiraće se indeks izgrađenosti maksimalno 2,8 a zona izgradnje biće takođe definisana u nacrtu Plana.

Koncepcija planskog rešenja

Sportski park sadržaće prostore za aktivnu i pasivnu rekreaciju i igru dece, prostore za odmor, zelene, slobodne površine i otvorene sportske terene.

Parkiranje i garažiranje vozila će se rešavati u okviru kompleksa korisnika i to 1,3 do 1,5 parking mesta po stambenoj jedinici, odnosno u skladu sa normativima za pojedinačne delatnosti.

Za deo prostora u okviru namene opštegradskog centra koji se nalazi u zoni zaštitnog pojasa tunela opredeliće se poseban režim korišćenja prostora u okviru kog se neće planirati izgradnja objekata. U ovoj zoni planiraće se formiranje zelenih površina, postavljanje dečijih igrališta, teretana na otvorenom i pratećeg mobilijara.

“Zbog značaja i atraktivnosti koji ova lokacija ima, specifičnog položaja u odnosu na grad i okruženje kao i ograničenja gradnje u zoni tunela, predložiće se dodatna provera lokacije izradom urbanističkog projekta za celinu kompleksa” – navodi se u konceptualnom okviru Plana.

Prostor zapadno od planiranog opštegradskog centra nameniće se za sportski park. U okviru površine namenjene sportskom parku formiraće se prostori za aktivnu i pasivnu rekreaciju i igru dece, prostori za odmor, zelene, slobodne površine i otvoreni sportski tereni.

Pristup opštegradskom centru predlaže se sa Kameničkog puta; Foto: Google Earth

Vidikovac u planu

U toku izrade nacrta plana odrediće se način pristupa opštegradskom centru, a koji se predlaže sa Kameničkog puta. Takođe, utvrdiće se zaštita tunela koji se nalazi u jugozapadnom delu opštegradskog centra i u skladu sa njom odrediti namena o ograničenju na tom prostoru.

U krajnje zapadnom delu, preispitaće se potreba za planiranom saobraćajnicom koja se nalazi severno uz nekadašnju železničku prugu. S obzirom na to da je železnička pruga za Beočin prenamenjena u turistički pravac „Zelena staza“, predviđeno je ukidanje zaštitnog pojasa pruge.

Uz južnu regulaciju Kameničkog puta predlaže se izgradnja biciklističke staze, a u severnom delu ove ulice izgradnja parkinga koji bi prvenstveno služio za posetioce vidikovca iznad tunela i Kameničkog parka.

Podsetimo, u okviru konkursa za uređenje malih javnih prostora „Nova mesta“ odabrano je rešenje za vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode. Pobednički projekat Gnezdo je vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad, a potpisuje ga Modelart arhitekti.

Novosadsko gnezdo iznad Mosta slobode – pobedničko rešenje Modelarta

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Zoran

  mogli bi, kad su se vec razmahali i da krenu sa postavljanjem nekih kioska (kiosaka), brza ‘rana i slicno, duzinom mosta..
  treba sve to popuniti sto pre.. moze i po sredini kolovoza, a moze i sa strana…od volje im

 2. Marko Petrovic

  Kako vas nije sraaaaaam vise??????????? Uvek mimo sveta!!! Daj da napravimo Pristinu od svakog grada u Srbiji!!!

 3. dusan

  a sto nije na trgu slobode izgradjen neki soliter :((( bas nam fali nesto belo crno sivo i gadno u novom sadu 🙁

 4. Milorad

  To područje je proglašeno nestabilnim terenom još 80′ god.
  Most Slobode svake godine tone …stručno merenje urađeno od strane Japanaca.
  A ispod puta i TV Vojvodine,gornji ,srednji i donji put su odavno POKRETNI.
  Pa sad ko če pre do obale Dunava,videče se !!

 5. Novosađanka

  Da li može išta smisleno, lepo i korisno da se uradi za MOJ, naš Novi Sad?

  Duša me boli u šta ga pretvaraju. Samo novac im je bitan, smisao, estetika i praktičnost – ne postoje. ☹️ Sve što dotaknu upropaste.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *