Čuvena Genex kula u Beogradu, Foto: Flickr
Aktuelno

Predlog za Geneks: Poslovni deo da postane kulturna i obrazovna Tesla kula

Ideja je da država otkupi poslovni deo Zapadne kapije Beograda i preuredi ga u „oazu duha, kulture i arhitekture” koji bi radio 24 sata svakog dana u godini.

Pojedinci i udruženja okupljeni oko stambene zajednice „Geneks kula“, odnosno Zapadne kapije Beograda, premijerki Srbije su predložili da obustavi prodaju njenog poslovnog dela, da država iskoristi pravo preče kupovine, otkupi ga, pretvori u oazu duha, kulture i arhitekture i nazove je Tesla kula.

Preuređenju poslovnog oblakodera prethodio bi domaći ili međunarodni konkurs da bi se dobila rešenja za uređenje zgrade, odnosno stambeno-poslovnog centra „Geneks” koji je pre dve godine proglašen za spomenik kulture, a njegov poslovni deo odavno je u stečaju i država već godinama ne uspeva da nađe novog vlasnika.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Poslovni deo kule odavno je u stečaju; Foto: Wikipedia (Michael Angelkovich • CC BY-SA 3.0)

Kulturni i obrazovni Diznilend

„Predlažemo da u Tesla kuli budu sadržaji kao što su vidikovac, restoran, Teslin muzej, umesto da bude na Dorćolu, mogao bi se preseliti na najmanje pet spratova, centri za nauku i tehniku, galerije, biblioteke, knjižare, koncertne dvorane, fitnes centri…“ – navodi se u predlogu koji je prenela Politika.

„Ono što je najvažnije jeste da su svi ti prostori interaktivni, interesantni, povezani jedni sa drugima, drugim rečima da postanu kulturni i obrazovni ‘Diznilend’ koji bi radio 24 sata svakog dana u godini“ – dodaje se u predlogu međunarodnog projekta koji su potpisali Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice „Geneks kula“, arhitektinja Marina Višnjić, direktorka projekta arhitektonskog uređenja i rekonstrukcije, i prof. dr Slobodan Slović, direktor projekta ekonomske isplativosti.

Taj projekat bi, kako se navodi u njegovoj radnoj verziji upućenoj premijerki Ani Brnabić, zbližio ljude i narode, kulture i civilizacije, gradove i kontinente, i doneo dobrobit ne samo našim građanima, već i svakome ko dođe u Srbiju, a milioni ljudi bi, ako bi se projekat dobro osmislio, dolazili u Srbiju samo zbog njega.

Geneks kulu projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović; Foto: Wikipedia (Błażej Pindor • CC BY-SA 3.0)

Fontana i amfiteatar ponovo u funkciji

Zbog toga bi, kako se navodi, naziv stambeno-poslovni objekat „Geneks” kula trebalo preimenovati u stambeno-poslovni centar „Tesla”, a u projekat bi mogle da se uključe i druge zemlje u kojima je Nikola Tesla za života boravio.

Da bi se projekat zaokružio, njegovi inicijatori su planirali da se ispred zgrade na platou od jednog hektara napravi urbana bašta, tematski vrtovi i park prijateljstva, a da se fontana i amfiteatar ponovo vrate u funkciju, uvedu pasarele za pešake, a tu bi se našla i teretana na otvorenom, klupe za odmor…

Nova prodaja imovine kompanije „Generaleksport” u stečaju zakazana je za 6. februar po početnoj ceni od 834,6 miliona dinara. Poslovni deo Zapadne kapije Beograda u novobeogradskom Bloku 33 se, između ostalog, sastoji od 28 poslovnih prostora površine od oko 15.000 kvadratnih metara i garažnog dela zgrade od oko 9.000 kvadrata.

Duže od tri decenije zdanje koje je projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović držalo je rekord u visini.

Temelji Zapadne kapije Beograda, odnosno „Geneks kule“, položeni su 1971. godine. Duže od tri decenije to zdanje koje je projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović držalo je rekord u visini. Mnogima se nikad nije dopalo, a našlo se na naslovnici kataloga izložbe „Ka konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji od 1948. do 1980.” koja je bila održana od jula 2018. do januara 2019. u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku.

Objekat čine dve kule, armiranobetonske skeletne konstrukcije, koje su funkcionalno razdvojene na stambenu od 30 spratova i poslovnu od 26 spratova – povezane u celinu konstrukcijom u vidu mosta na visini dvadeset šestog sprata. Fasade su izvedene u natur-betonu. Svaka kula ima po dva stepeništa, koja su „sakrivena” u betonskim bočno postavljenim vertikalama kružne osnove.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Miodrag iz Peći

  Od kako je Konsrakta, predsednice skupštine stanara njene zgrade postala planetarno poznata, mnogi su po onoj narodnoj: „Videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.“ pokušali da nebuloznih inicijativa a skrenu na sebe pažnju. Epidemija je nastala na Novom Beogradu gde se sprečavaju mnogi projekti. I na ovom portalu se ukazivalo gde stanari čak i telom sprečavaju bagere…
  Nego, nije to ono o čemu bih ja…
  Neverovatan turistički dragulj se nalazi u toj zgradi a to je rotirajući restoran vidikovac koji je i dalje potpuno ispravan.
  Nema metropole koja takav vidikovac ne poseduju i siguran sam da čuvena Kula Beograd (na vodi) „Roni suze“ što se arhitekta nije toga setio već je stao na pola puta i zgradu „Izlomio“…
  Ne krijemo se iza Tesle već se molimo Bogu da ga SPC kanonizuje u svca pa bi tako bio zauvek naš Srpski a ne da Đoković da svom kučetu ime Tesla ili Mask automobilu.
  Dakle. Rotirajućim restoranom je čitavom kompleksu odredio namenu a to je hotel sa kaznom poput onih u Las Vegasu i čuvenim kulama „Tramp“ npr. Svojevremeno je Dačić nudio Trampu zgrade General Štaba arhitekte Dobrovića zašto se neko ne seti da predloži Geneksovu Kulu…

  1. miki

   potpuno lupetanje gluposti da se ćovek šokira! restoran od kako je moj otac učestvovao u izgradnji i puštanju kompleksa u rad 1981,nikada nije radio, a ne da se okretao kao leteći tanjir! mašta srpskih arhitekata kao mitrovića ćini svašta!! jedan soliter je pripadao policiji, a drugi vojsci jugoslavije dugi niz godina, sada se ne zna ko živi više u tim soliterima posle raspada jugoslavbije , gde nikad nisu radili kako treba liftovi i grejanje, slab pritisak vode, a prozori propuštaju, naročito za vreme vetra… pakao za ljude! katastrofalno osmišljeno rešenje od čoveka koji je čitav život živeo na dedinu u vili, koji nije gledao racionalno na situaciju u društvu i zemlji, imao bar nekakvu viziju sutrašnjice, što arhitekta mora da zna, nego je zadovoljavao samo svoj trenutni egoizam u komunističkom društvu gde mu je sve bilo dozvoljeno! danas se snose stravične posledice jer niko ne želi frankenštajna! moj predlog je pozvati struku iz japana i zatražiti konstruktivno rešenje, sigurno će pomoći ma koja cena bila! nije srpska arhitektura sposobna za transformacije ovakvih objekata u društvu koje je večno u nekakvoj tranziciji gde su osnovi biznisa fitnes centri i kladionice! pozdrav

   1. Miodrag iz Peći

    Čemu tolika žestina, mada za više od 2/3 teksta potpuno opravdana, naročito oni delovi o stanju zgrade i nevoljama njihovih stanara.
    O Mitroviću sasvim pogrešno jer eto ja sam zavoleo arhitekturi zbog njega. Mnogi se sećamo njegovog serijala na TV… Što se tiče rotirajuće vidukovca citiraću samog autora: „Meni se učinilo povoljnim kada se kao kupac kule namenjene kancelarijskom prostoru pojavio “Geneks” jer se bavio i hotelijerstvom i što će napraviti doživljaj za Beograđane. Neprijatno mi je i nisam voleo što je restoran ostao zarobljen u vlasništvu “Geneksa”. Pokušavao sam da ih ubedim, ali je tadašnjim rukovodiocima bilo bitnije da restoran bude samo za njihovu prezentaciju – kaže arhitekta dr Mihajlo Mitrović, graditelj kula poznatih kao Zapadna kapija grada.

    Zadatak je bio da projektuje građevinu pola stambenu, pola poslovnu, a projektom iz 1977. dao je rešenje sa dve kule koje bi dve funkcije razdvajale, ali bi ostale spojene u podzemlju i krovu. Kule bi na vrhu povezivali pasarela i restoran i rotirajući vidikovac kakav je postojao u mnogim evropskim gradovima. Nismo imali iskustva sa sličnim objektima, pa je graditelj u Minhenu obišao restoran malog radijusa vezan za tamošnju fabriku piva.

    Tehničke detalje smo i uzeli od Minhena i sve što je bilo potrebno za rotaciju je izgrađeno. Ali, nije ugrađen krajnje jednostavan mehanizam koji imaju sva ozbiljnija pozorišta. Niko do sada nije pokazao interes, a tu cena nije presudna – ističe dr Mitrović.

    Nameštaj za restoran na vrhu kula, otvorenih 1980, kupljen je u Danskoj, a arhitekta kaže da je kao projektant “sto puta“ bio gost 35. sprata na kome su i usluga i hrana bili vrhunski.“

    Negde sam video da se restoran ipak zarotirao i da se pokreće pomoću hidraulike.

    Nego kod nas se sve čini da se smanji cena objekta pa me prosto čudi što NATO ’99. nije bombardovao kulu poput kule CK-YU na Novom Beogradu.

   2. Mitar Mitrovic

    Koje to ziveo na Dedinju ceo zivot? I to u vili?

 2. Arhi

  Ha, pa svašta s vama predlagačima. Kao da niste do sad naučili da ova vlast ne ceni nasleđe, posebno iz tog perioda. Mora da bude novo, šlašteće, tamo gde mu nije mesto, i najveće u selu.

  Drugo, vlast ne radi ništa u korust javnog interesa ako nema tu nečega i za njihov džep, a u ovaj objekat je potrebno mnogo uložiti za početak, a plus za predložene intervencije. Iako je predlog dobar, mada ne znam da li ibtehničkinizvodljiv, ali za neki paralelan univerzum, ipak je možda realnije, da bi kula Genex uopšte bila konzervirana, da to ostane poslovni objekat kao što i jeste oduvek.
  Ono što je svakako problematično jeste stanje stambene kule i ko će nju da sanira? Sami stanari? Teško. Već su napravili cirkus, kao i svi svuda, sa različitim prozorima i sl.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *