Jelka Širazega Hušiarija u galeriji Tate; Foto: AP Photo/Matt Dunham
Aktuelno

Može i ovako: 10 novogodišnjih jelki koje su osmislili poznati dizajneri

Tradicionalno okićeno drvce poslužilo je kao izvor inspiracije brojnim svetskim umetnicima, ali i poznatim arhitektonskim studijima. 

Na samom kraju godine, odabrali smo za vas 10 kreativnih dizajna novogodišnjih i božićnih jelki iz naše arhive, uključujući drvce zarobljeno unutar džinovske kocke leda i jelku okrenutu naopako.

Pregled takođe uključuje i jelke od papira, stakla i metalnih panela, kao i instalacije, skulpture pa čak i ceo paviljon inspirisan zelenim stablom koje tradicionalno kitimo za Novu godinu i Božić.

No, krenimo redom…

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Preokrenuta božićna jelka, Velika Britanija – Širazeh Hušiari

Godine 2016. engleski umetnik iranskog porekla dizajnirao je za londonsku galeriju Tate ovu okrenutu božićnu jelku, koja je bila okačena na plafonu galerijske zgrade Millbank.

Širazeh Hušiari je prekrio korenje zlatnim listićima kako bi istakao deo jelke koji je obično skriven, dok je prigrlio prirodnu teksturu, boju, oblik i miris ostatka drveta.

Jelka Širazega Hušiarija u galeriji Tate; Foto: Tate Britain

 

Božićna jelka u Tokiju, Japan – Nendo

Postavljena ove godine u tržnom centru Tokyo Midtown, ova božićna jelka koju je dizajnirao japanski dizajnerski studio Nendo ima izreze u obliku zvezda koji lepršaju u ritmičnom paternu.

Belo drvo je visoko 7,5 metara i ima poliedarsku površinu sačinjenu od ravnih metalnih panela. Ukupno 416 kompaktnih ventilatora smešteno je iza panela, a programirani su tako da pomeraju izreze oko drveta.

Jelka studija Nendo u Tokiju; Foto: Takumi Ota

 

Smrznuta jelka, Velika Britanija – Aleks Činek

Godine 2016, britanski umetnik Aleks Činek naizgled je zamrznuo božićno drvce u džinovskoj kocki leda za ovu instalaciju na Kings Krosu u Londonu.

Činek je koristio blok smole od dve tone da zatvori pet metara visoku božićnu jelku i dodao pri dnu lokvicu voska kako bi kreirao izgled leda koji se topi.

Jelka Aleksa Čineka u Londonu; Foto: Iwona Pinkowicz

 

Alternativna skulptura jelke, Danska – SOM

Umesto tradicionalne božićne jelke, američki arhitektonski studio SOM dizajnirao je rešetkasti paviljon u dvorištu Utzon centra u Danskoj.

U podnožju strukture otvori koji upućuju na piramidalni oblik drveća vodili su posetioce u centar skulpture.

SOM-ov paviljon u Danskoj; Foto: Allan Toft

 

Papirna jelka, Velika Britanija – Endi Singlton

Ove praznične sezone, izložba nekonvencionalnih božićnih jelki pod nazivom “Živela božićna jelka” predstavljena je u istorijskoj kući Harewood u Engleskoj.

U okviru imanja izloženo je 11 različitih dizajna koje su kreirali umetnici, dizajneri i zanatlije, uključujući i ovo spiralno drvo od papira umetnika Endija Singltona.

Papirna jelka Endija Singltona; Tom Arber

 

Jelka u hotelu Sanderson, Velika Britanija – Jinka Ilori

Britanska dizajnerka Jinka Ilori kreirala je ovu apstraktnu božićnu jelku za predvorje hotela Sanderson u Londonu, sa rasvetom skrivenom unutar strukture od drvenih letvica.

Njena geometrijska forma je takođe dizajnirana da dočara gomilu poklona, sa pet različitih oblika u boji naslaganih jedan na drugi.

Jelka dizajnerke Jinke Ilori; Foto: © 2022 Yinka Ilori

 

Jelka u hotelu Upper House, Hong Kong – Lasvit i Yabu Pushelberg

Lampe od ručno duvanog staklena svetla i kostur od poliranog mesinga boje šampanjca čine ovu instalaciju u obliku drveta češkog staklarskog brenda Lasvit i dizajnerske firme Yabu Pushelberg.

Smešteni u predvorju hotela Upper House u Hong Kongu, stakleni elementi su raspoređeni u dijamantski uzorak i imaju delikatne ručno urezane žlebove.

Jelka u predvorju hotela Upper House u Hong Kongu; Foto: Lasvit

 

Electric Nemeton, Velika Britanija – Sam Jacob Studio

Arhitektonska praksa Sam Jacob Studio je imala za cilj da stvori futurističku interpretaciju božićnih jelki kada je dizajnirala Electric Nemeton, instalaciju sastavljenu od uzdignutih obeliska.

Podignut četiri metra od zemlje na čeličnim „deblima“, ovaj skup zelenih piramida trebalo je da imitira šumu drveća i bio je osvetljen noću, piše Dezeen.

Paviljon Electric Nemeton; Foto: Jim Stephenson

 

Stakleno drvce, Velika Britanija – Li Brum

Britanski dizajner Li Brum iskoristio je postojanje trospratnog atrijuma u londonskom neboderu The Shard kada je 2017. dizajnirao instalaciju Tree of Glass.

Brum je sarađivao sa staklarskim brendom Nude kako bi kreirao drvo koje se sastojalo od 245 pojedinačnih ručno duvanih staklenih visuljaka.

Posle božićnih praznika, Stakleno drvce je rastavljeno, te su njegovi delovi bili prodavani kao pojedinačne svetiljke, a sav prihod doniran je Crvenom krstu.

Instalacija Tree of Glass; Foto: David Clevand

 

Temenos, Velika Britanija – Lilijen Lijn

Izložen na trgu Granari u Londonu, Temenos je bio apstraktna struktura visoka 11 metara sastavljena od raznobojnih svetlećih neonskih stubova koje je dizajnirala američka umetnica Lilijen Lijn.

Devetnaest stubova različitih dužina bilo je raspoređeno u konusnom obliku sa otvorom koji je omogućavao posetiocima da hodaju unutar Tenemosa okruženi neonskim svetlosnim trakama.

Temenos u Londonu; Foto: John Sturrock

Još novogodišnjih jelki...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *