Izgorela je kuća dr Ilije Kolovića; Foto: Pressek
Aktuelno

U Kragujevcu izgorela kuća pod zaštitom države

Kuća dr Ilije Kolovića iz prve polovine 19. veka pripada grupi građevina nastalih tokom Miloševog doba.

U kući u ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu juče oko 17 sati došlo je do požara iz za sada nepoznatih razloga. U požaru nije bilo nastradalih, piše Pressek.

Kuća u ulice Svetozara Markovića 9 u Kragujevcu, poznata kao kuća dr Ilije Kolovića, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac br. 106/1 od 5. marta 1971. godine.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu.

Kuća potiče iz prve polovine 19. veka i pripada grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba. One predstavljaju materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca na osnovu kojih se može naslutiti izgled grada u tom periodu.

Ova kuća je tipična građevina srpske čaršije, sa tremom i doksatom na prilaznoj strani, višeslivnim krovom pokrivenim ćeramidom, zidovima rađenim u bondruku i svim drugim karakteristikama vezanih za ovaj period.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama.

Zgrada poseduje nesumnjive arhitektonske i etnografske vrednosti.

Kuća dr Ilije Radovića u Kragujevcu; Foto: Baština bez zaštite

Podsetimo, početkom jula se u Kragujevcu tokom rekonstrukcije urušio objekat Zelene pijace koja je sagrađena davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog konaka. Rekonstrukcijom je predviđeno da zadrži prvobitni izgled, ali su predviđeni i novi sadržaje koji će odgovarati samom objektu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *