Izgorela je kuća dr Ilije Kolovića; Foto: Pressek
Aktuelno

U Kragujevcu izgorela kuća pod zaštitom države

Kuća dr Ilije Kolovića iz prve polovine 19. veka pripada grupi građevina nastalih tokom Miloševog doba.

U kući u ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu juče oko 17 sati došlo je do požara iz za sada nepoznatih razloga. U požaru nije bilo nastradalih, piše Pressek.

Kuća u ulice Svetozara Markovića 9 u Kragujevcu, poznata kao kuća dr Ilije Kolovića, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac br. 106/1 od 5. marta 1971. godine.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu.

Kuća potiče iz prve polovine 19. veka i pripada grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba. One predstavljaju materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca na osnovu kojih se može naslutiti izgled grada u tom periodu.

Ova kuća je tipična građevina srpske čaršije, sa tremom i doksatom na prilaznoj strani, višeslivnim krovom pokrivenim ćeramidom, zidovima rađenim u bondruku i svim drugim karakteristikama vezanih za ovaj period.

Najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama.

Zgrada poseduje nesumnjive arhitektonske i etnografske vrednosti.

Kuća dr Ilije Radovića u Kragujevcu; Foto: Baština bez zaštite

Podsetimo, početkom jula se u Kragujevcu tokom rekonstrukcije urušio objekat Zelene pijace koja je sagrađena davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog konaka. Rekonstrukcijom je predviđeno da zadrži prvobitni izgled, ali su predviđeni i novi sadržaje koji će odgovarati samom objektu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. M

    Išao sam u osnovnu školu pored te kuće i gledao kako postaje ruševina. Grad ju je potpuno zanemario, ograđena je žicama i ostavljena da se raspada. Nijednom nije renovirana ili sređena od kako je “pod zaštitom države”. Požar je podmetnut kako bi se to zemljište na foru uvalilo nekom investitoru da napravi još jednu zgradu i to ceo grad dobro zna.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *