Arhitektura

U Malmeu niče zgrada prilagođena isključivo biciklistima

Ovo je prvi stambeni objekat u Švedskoj koji neće imati parking za automobile!

Trend izgradnje objekata okrenutim potrebama biciklista potpuno je zahvatio razvijene zemlje. Nauštrb garažnih mesta, povećava se prostor za parkiranje bicikala, čime se podstiče vožnja dvotočkaša. Međutim, zgrada Cykelehuset Ohboy! u Malmeu potpuno je radikalizovala ovaj pristup. Ona, zapravo, neće imati nijedno garažno mesto za automobile već samo za bicikle koje ćete, naravno, bez problema moći da odvezete i u vaš stan!

Svi holovi u zgradama urađeni su u natur-betonu tako da na njima ne ostaju tragovi od guma.

 

Bili ste na pijaci po namirnice? Odvozajte se pravo do vaše kuhinje i tamo se raspakujte jer je sve u ovoj zgradi prilagođeno biciklistima. Liftovi su veći, vrata šira a na svakom mestu postoji prostor za ostavljanje bicikla. Svi holovi u zgradama urađeni su u natur-betonu tako da na njima ne ostaju tragovi od guma.

zgrada-za-bicikliste-03

Zgradu od sedam spratova projektovao je biro Hauschild + Siegel koji je stanove potpuno prilagodio ljubiteljima dvotočkaša. Hodnici su široki da u njih možete da uđete biciklom, a tu je i balkon za koji možete zaključati vaš bicikl ukoliko ne želite da ga držite unutar stana.

Povezano: Naselje prilagođeno biciklistima

zgrada-za-bicikliste-04

Zgrada, zapravo, uopšte nema centralni hol već iz stana odmah izlazite u otvoreni prostor.

 

Zahvaljujući balkonima s jedne i terasama s druge strane zgrade, omogućena je dobra ventilacija stanova. Zgrada, zapravo, uopšte nema centralni hol već iz stana odmah izlazite u otvoreni prostor. Hladnoća nije problem biciklistima, pogotovo u Švedskoj koji i zime voze dvotočkaše bez ikakvog ustezanja.

Povezano: Norveška ulaže milijard dolara u izgradnju biciklističkih staza

zgrada-za-bicikliste-05

U ponudi su i stanovi sa 2, 3 ili 4 sobe za porodice koje mogu da se organizuju tako da im automobil ne treba. Da, i to je moguće!

zgrada-za-bicikliste-02

Pogledajte i kako izgleda novo Fosterovo delo naklonjeno biciklistima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *