Naselje za 13.000 ljudi
Aktuelno, Novi objekti

Umesto kasarne „4. juli“ gradić za 13.000 ljudi

Za nešto više od godinu dana naselje „Stepa Stepanović“, koje se gradi na prostoru nekadašnje kasarne „4. Juli“ na Voždovcu, trebalo bi da dobije svoje prve stanare, a kompletan kompleks, u kojem će kako se procenjuje živeti oko 13.300 ljudi, trebalo bi da bude završen do jeseni 2012. godine.

Radovi na izgranji prvih 1.450 stanova, od 4.578 koliko će ih biti sagrađeno, počeli su u novembru prošle godine. Objekti nekadašnje kasarne su srušeni, iskopani su temelji za prve zgrade od ukpuno 27 koliko će ih biti izgrađeno. Do sada je ugovorena gradnja 2.250 stanova. Početak radova na ostalim zgradama u Građevinskoj direkciji Srbije očekuju najkasnije do kraja marta.

– Završetak prvih radova predviđen je na proleće 2012, a poslednjih na jesen sledeće godine – rekao je nedavno za “Blic” direktor Direkcije Dragan Grujić.

Naselje za 13.000 ljudi

Stambene zgrade biće grupisane u sedam prostorno-funkcionalnih celina. Unutar naselja planirane su i brojne zelene površine i sportski tereni. Od 42,3 hektara, više od pola je rezervisano za slobodne i zelene površine.

Kako se navodi na sajtu Direkcije, sa stanovišta organizacije stanova, vodilo se računa o trendovima u potražnji stanova u poslednjih nekoliko godina. U objektima će biti zastupljena široka struktura, od garsonjera do četvorosobnih stanova. Objekti su konstruisani tako da je budućim vlasnicima ostavljena mogućnost da naknadno sami organizuju unutrašnji prostor i prilagode ga svojim potrebama. U prizemljima zgrada predviđeno je da budu stanovi prilagođeni osobama sa posebnim potrebama. U suterenu će biti garaže i tehničke prostorije.

Tržni centar u centru naselja

Poslovno-komercijalni objekat nalaziće se u centralnom delu naselje “Stepa Stepanović”. U njemu će stanovnicima biti dostupni tržni centar, supermarket i kulturno-zabavni sadržaji. Takođe, tu će se nalaziti i zelena pijaca, zanatski centar, parking prostor, ugostiteljski objekti, hotelski apartmani i zdravstvena stanica sa pratećim sadržajima za primarnu zdravstvenu zaštitu budućih stanovnika.

Plan podrazumeva da ovo naselje ima dve osnovne škole i dve predškolske ustanove koje će biti grupisane na dve lokacije. Jedna škola i vrtić nalaziće se u severnom, a druga u južnom delu kompleksa. Od 4.578 koji se prodaju za 1.290 evra po kvadratu, 21 odsto stanova dobiće Vojska Srbije, koja je i ustupila zemljište nekadašnje kasarne.

Kompletnu 3D animaciju, koju je je za Građevinsku direkciju Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja kao nosioce projekta uradio “Goblen studio” možete videti ispod.

Izvor: Blic

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. kata

    Lepo izgleda, nema sta!

  2. Bajkon

    To je vozdovac? Koja je cenaa kvadrata?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *