Kuća iz dva dela: foto: Murray Fredericks i Michael Lassman za CplusC Architectural Workshop
Svetski projekti

Upoznajte Čeličnu Lejdi, porodičnu kuću u kojoj se enterijer spojio sa dvorištem

Ova kuća ne liči ni na jednu kakvu ste do sada videli. Iako uređen u potpuno modernom stilu, zbog neobičnih detalja, objekat zvani Iron Maiden ipak ima neki poseban šmek.

Luksuzno predgrađe Sidneja bogatije je za još jedan nesvakidašnji porodični objekat. Iza kompleksnog dizajna koji uključuje spratnu kuću podeljenu na dve celine, bazen s veštačkim potokom, nakrivljene prostorije i pregršt čeličnih detalja stoji studio CplusC Architectural Workshop specijalizovan u oblasti održive gradnje.

Kompletan objekat se prostire na preko 280 kvadratnih metara. To obuhvata nekoliko prostranih zajedničkih prostorija, kao i vanjske hodnike koji spajaju razdvojene delove kuće.

Enterijer je dizajniran sa namerom da se maksimalno moguće otvori ka dvorištu, a i da jedan mali delić pejzaža obuhvati u sebe.

Moderan stil sa tradicionalnim šmekom

Veći deo enterijera, obložen je kvalitetnim drvenim materijalima, a pedimentni oblik je savremena reinterpretacija klasičnog stila tipičnog za ovo područje. Manja od dve zasebne jedinice koje čine ovaj objekat je izuzetno karakteristična po visokom krovu i nagibu pod kojim stoji.

U sredini placa nalazi se natkriven prostor od čelične konstrukcije koji služi za plivanje i opuštanje pored bazena.

U sredini placa nalazi se natkriven prostor od čelične konstrukcije koji služi za plivanje i opuštanje pored bazena. Zanimljivo je da su dečje sobe smeštene u sredinu objekta, odmah do otvorenog hodnika, kako bi deca što više mogla da uživaju u prirodi, ali i da uživaju u svom privatnom kutku.

Prirodni i održivi materijali

Pri izradi kuće korišćeni su mahom prirodni materjali, mahom reciklirani i održivi, a posebna pažnja posvećena je uređenju zelenila. Prostorije su raspoređene tako da se omogući maksimalno strujanje vazduha i prirodno osvetljenje.

 

Izgled ostalih prostorija i neke zanimljive detalje pogledajte u narednoj galeriji:

 

Pogledajte i projekat kuće:

Osnova placa
Osnova placa
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Situacija
Situacija
Osnova 1
Osnova 1
Osnova 1
Osnova 1
Šematski prikaz
Šematski prikaz

Fotografije: Photographs Murray Fredericks i Michael Lassman za CplusC Architectural Workshop

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *