Nova terasa na obnovljenoj kući; Foto: Relja Ivanić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je terasa unela nov život staroj vikendici u Šiljakovcu

Kuća iz 70tih godina prošlog veka nadomak Beograda dobila je veliku terasu od sibirskog ariša s ulogom vidikovca nad parcelom i voćnjakom.

Kuća se nalazi u Šiljakovcu, naselju u blizini Beograda. Parcela ima oko 13ari i u padu je prema jugoistoku. Zatečeni objekat, klasičan arhetip kuće sa dvovodnim kosim krovom, sagrađen je oko 1970. godine. U originalnom stanju projektovan je sa manjim pristupnim tremom, tri balkona i garažom u suterenskoj etaži do koje vodi strma zemljana rampa. Pored kuće na parceli zatečena su i dva manja pomoćna objekta koji su usled neodržavanja i nekorišćenja dovedeni do ruiniranog stanja.

Ideja arhitekata iz TAKT STUDIO bila je da se manjim intervencijama uredi zatečeno stanje, a dodavanjem veće terase kuća prilagodi za ponovno korišćenje kao vikendica za petočlanu porodicu.

Zatečeno stanje

Uklonjene su manje terase kao i centralna krovna badža koja je akcentovala kuću u njenoj vertikali.

Genius loci, kuća sa dvovodnim krovom, sačuvan je dok joj je novim oblikovanjem u prizemlju osvežen primarni arhitektonski jezik. Masivni konstruktivni sklop kuće omogućio je bezbednu bazu za dalje intervencije. Svođenjem postojeće forme na jasne geometrijske oblike uklonjene su manje terase, suvišni elementi koji nisu odgovarali novim potrebama i centralna krovna badža koja je akcentovala kuću u njenoj vertikali. Takođe, oba pomoćna objekta u dvorištu su demontirana i odneta sa parcele.

Nova velika terasa

Novi motiv pronađen je u longitudalnoj proporciji i gramatici asimetrije velike terase koja preuzima ulogu nekadašnjeg pristupnog trema i prostire sa bočno ka padini u punoj širini objekta, gradeći zajedno sa nadstrehom i pergolom nevidljivi volumen. Terasa dobija ulogu vidikovca nad parcelom i voćnjakom u njenom nižem delu. Velika površina terase postaje uzdignuta ekstenzija parcele. Njeno povezivanje sa okolinom i kontinualno kretanje oko objekta omogućeno je prednjim i zadnjim stepeništem. Na ovaj način uspešno su povezani prednji deo parcele kao i donji deo prema voćnjaku u padu.

Noseći element pergole je čelik dok je ispuna serija nakošenih drvenih letvi.

Konstrukcija terase je betonska ploča dok je završna obloga sibirski ariš bez dodatnih premaza kako bi se zadržao prirodni izgled drveta koji vremenom tamni pod atmosferskim uticajima. Noseći element pergole je čelik dok je ispuna serija nakošenih drvenih letvi u funkciji stvaranja većeg hlada.

Longitudalni jezik kuće konačno je ispisan u istoimenom drvenom miljeu pergole koji popunjavajući pravougaona modularna polja postaje reminiscencija nove proporcije i sidri kuću sa tlom – proslavlja horizontalu, i prednost daje parceli, odnosno prirodi.

Procepi za zelenilo

U ploči terase su projektovani procepi ostavljajući put zelenilu da se kroz otvore popne uz konstrukciju pergole. Ideja je da se vremenom drvena pergola zameni vinovom lozom koja će u novoj reinterpretaciji nagoveštavati dinamičnu, uvek promenljivu, zelenu horizontalu.

Konstrukcija terase je betonska ploča dok je završna obloga sibirski ariš bez dodatnih premaza.

Od garaže radionica

Pristup nekadašnjoj garaži, zbog veličine i narušavanja kontinuiteta terena u padu, izmenjen je kako bi se omogućilo nesmetano kretanje oko objekat. Garaža je postala radionica i parking prostor za motorizovanu baštensku opremu. Stolarija je zamenjena novom uz prilagođavanje pojedinih otvora velikoj terasi kako bi se unutrašnjost kuće bolje povezala sa spoljašnjim prostorom.

Kombinacija starog i novog

Usled sanacije krova stari crep na kući je prošaran novim elementima, dok je prošireni ulazni trem u vidu platoa od stare opeke u koloritu povezan sa šarenim krovnim ravnima sačinjavajući jedinstvo u estetskom izrazu.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Izgled
Izgled

Faktografija

  • Naziv objekta: K01
  • mesto: Šiljakovac, Beograd, Srbija
  • autori projekta: TAKT STUDIO / Bojana Marković, Dejan Mojić, Nikola Stojković (konsultant)
  • godina projektovanja: 2018.
  • godina izgradnje: 2019-2020.
  • površina: 120m2 + 60m2 terasa, parcela 1300m2
  • spratnost: P+1
  • Fotografija: Relja Ivanić

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. arhitekta

    Retko dobar projekat savremene rekostrukcije stare kuće. Naročito mi se dopada način kako je krovni pokrivač delimično zadržan, a delimično dopunjen novim crepovima.

    Koji je okvirni budžet ako nije tajna?

    Verujem da bi mnogi ljudi u Srbiji želeli da od svoje vikendice naprave ovako nešto.

  2. Pedja

    Vrlo lepo

  3. Luka

    Sjajan projekat. Imao sam zadovoljstvo da ga vidim uživo i još je bolji nego na slikama.

    Svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *