Aktuelno

Vodič za arhitekte kroz 13. Noć muzeja u Srbiji

Ovogodišnja Noć muzeja održaće se danas, 21. maja, u više u 50 mesta u Srbiji u omiljenim gradskim prostorima. Evo šta ne biste trebali da propustite!

Posetioce Noći muzeja očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, a mi ćemo se usredsrediti na ona koja mogu biti interesantna arhitektama, dizajnerima ili građevincima.

Svi nadene izložbe možete videti od 17 do 1 sat posle ponoći potpuno besplatno.

noc-muzeja-2016-Digitalni-dizajn-i-arhitektura

Digitalni dizajn i arhitektura

Galerija Društva arhitekata Novog Sada, Svetozara Miletića 20, Novi Sad

Postavka prikazuje savremene metode upotrebe digitalnih tehnologija u arhitekturi i dizajnu. Inovativni pristupi projektovanju arhitektonskih elemenata i struktura ogledaju se u upotrebi prednosti alata za parametarski dizajn, optimizaciju, vizuelno programiranje u 3D okruženju, analizu performansi i drugo. Fabrikacija takvih kompleksnih projekata podrazumeva poznavanje i upotrebu alata za obradu materijala kao što su CNC mašine i industrijski robiti. Integracija tehnologije i novih pristupa oblikovanju u arhitekturu i dizajn čini da ova postavka na specifičan način spaja nauku i umetnost.

 

noc-muzeja-2016-Nijanse-prostora

Nijanse prostora

Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16, Beograd

U okviru Noći muzeja predviđeno je predstavljanje rezultata radionice i upoznavanje publike sa temama arhitekture, arhitektonskih i prostornih elemenata, ženskog stvaralaštva u arhitekturi, stanja značajnih dela žena arhitekata i sl. Tokom predstavljanja rezultata radionice predviđena je interakcija sa publikom – auditorijum će moći da daje svoje predloge i odabere najbolji od studentskih radova.

 

noc-muzeja-2016-Vecita-Vespa

Večita Vespa!

Vespa muzej Srbija, Brzakova 2, Beograd

Vespa klub Srbija povodom 71. rođendana svog najistaknutijeg člana Zorana Luburića Lubure otvara „Vespa muzej Srbija“ u Beogradu! Jedinstveni muzej vespi u Beogradu proizašao je iz ideje da predstavi nesvakidašnju kolekciju Pjađovih modela na jednom mestu. Pored nedostatka prostora i činjenice da se muzej nalazi u podzemnoj privatnoj garaži, namera je da ono što su napravile majstorske ruke Zorana Luburića i ostalih članova klubova Beograda i Valjeva bude dostupno i vama. Ova muzejska postavka na 120 kvadrata pruža hronološki uvid od najstarijih modela iz četrdesetih godina prošlog veka pa sve do kraja prošlog milenijuma, zaključno s poslednjim modelom s ručnim menjačem – vespom PX.

 

noc-muzeja-2016Arhitektura-Vrsca-nekad-i-sad-2

Arhitektura Vršca nekad i sad 2

Gradska biblioteka, Svetosavski trg 2, Vršac

Izložbu čine fotografije na kojima je paralelno predstavljen nekadašnji i današnji izgled zgrada, trgova i ulica. Posetioci će osim paralelnih fotografija imati priliku da vide kolaže i panorame sastavljene od više celina.

 

noc-muzeja-2016-Njeno-arhitektonsko-velicanstvo-Palata-Srbija

Njeno arhitektonsko veličanstvo – Palata Srbija

Palata Srbija, Bul. Mihajla Pupina 2, Beograd

Još uvek predmet divljenja arhitektonske struke, Palata Srbija, poznata i kao „zgrada SIV-a“, i dalje pleni svojim skladom i monumentalnošću. Sasvim opravdano jedan od najvećih hitova svake Noći muzeja i lokacija koja izaziva pažnju kako stručnjaka tako i medija i posetilaca, Palata Srbija i ove godine otvara vrata svim ljubiteljima vrhunske estetike! Iskoristite priliku da uživate u lepoti čuvenih šest salona, u pogledu na najveći luster na svetu, zbirci vrednih umetničkih dela i neverovatnom dizajnu, koji s razlogom ovu zgradu čine remek-delom moderne i jugoslovenske arhitekture.

 

noc-muzeja-2016-Arhitektura-banaka-i-stedionica-u-Beogradu-1918-1941

Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu 1918-1941.

Društvo arhitekata Niša, Generala Milojka Lešjanina 52, Niš

Njihova sveprisutnost u privredno-ekonomskom razvoju prestonice Kraljevine SHS/Jugoslavije, ogledala se pre svega u arhitekturi zgrada centralnih filijala i njihovim pozicijama na centralnim gradskim trgovima i ulicama. Namera izložbe je da skrene pažnju na pojavu specifične „bankarske“ arhitekture koja je ostvarila uticaj ne samo na arhitektonsku struku već je oblikovala ukus i navike šire populacije Beograđana, sa kojima su banke i štedionice, kao zdanja svojevrsne namene, komunicirale prvenstveno putem izgleda svojih fasada, odnosno arhitektonskih elemenata, simbola, personifikacija i natpisa koji su ukazivali na moć i poreklo kapitala određenog novčanog zavoda.

 

Enterijeri-16

Enterijeri 16

Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, Niš

ENTERIJERI studenata arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, je jedina studentska izložba koja bez prekida traje od 2000. do danas, a nekada pod imenom Unutrašnja arhitektura.

Predmeti ENTERIJERI studente uče oblikovanju unutrašnjeg prostora na kreativan i funkcionalan način – na predmetu Enterijer 1 je tema stambeni prostor, a na Enterijeru 2 se razrađuje tema urbanih enterijera (poslovnih prostora, butika, kafića i dr.)

 

noc-muzeja-2016-Instrumenti

Instrumenti

Pasterov zavod Novi Sad, Hajduk Veljkova 1, Novi Sad

Projekat Instrumenti realizuju studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam, u saradnji sa Pasterovim zavodom u Novom Sadu, kao niz prostornih situacija posvećenih skrivenim pričama i potencijalima kompleksa Pasterovog zavoda, i njegove slojevite istorije. Kako izgleda tajni život zaboravljenih instrumenata? Koliko imaginarnih svetova možemo da otkrijemo u jednoj noći?

Projekat je nastao u okviru predmeta Efemerna arhitektura, a poseban deo izložbe činiće radovi studenata nastali kroz rad na predmetu Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita II, školske 2015/2016. godine.

 

noc-muzeja-2016-Trazi-se-covek

Traži se čovek

Galerija O3one, Uzun Mirkova 10, Beograd

Na izložbi u Galeriji O3ONE  upoznaćete se sa osnovnim idejama zenitizma – avangardnog, levičarskog pokreta formiranog u okviru časopisa ZENIT, sa njegovim pokretačem Ljubomirom Micićem i sa jednim od najaktivnijih saradnika Brankom Ve Poljanskim. Kroz ZENIT su se prelamale ideje i forme ekspresionizma, kubizma  i dadaizma, futurizma, ruske avangarde, posebno konstruktivizma, Bauhausa i socijalne uloge stvaralaštva.

 

noc-muzeja-2016-Kroz-spratove-istorije

Kroz spratove istorije

Zgrada železnice Srbije, Nemanjina 6, Beograd

Iskoristite ekskluzivnu priliku da prošetate hodnicima Nove zgrade Ministarstva saobraćaja (današnja Upravna zgrada Železnice Srbije). Zidana je u periodu od 1927. do 1931. godine po projektu arhitekte Svetozara Jovanovića. Ovo grandiozno zdanje od čak 16.000 kvaradratnih metara i preko 600 prostorija bilo je ne samo scenografija za snimanje poznatih filmova kao što su „Pljačka Trećeg Rajha“ i „Montevideo Bog te video“, već i dom veterana među beogradskim liftovima. Pater Noster, jedan od najstarijih liftova u Beogradu i jedini ove vrste u Evropi, još je u odličnoj kondiciji i spreman za akciju!

 

Izložba protiv malera

U galeriji UK Parobod u Kapetan Mišinoj 6a održaće se izložba koja razbija strahove i predrasude. Znate li da se strah od broja 13 zove triskaidekafobija, a strah od petka 13. frigatriskaidekafobija i da zbog toga u nekim delovima sveta u hotelima ne postoji 13.sprat! Zapitajmo se da li nam susret sa odžačarem zaista donosi sreću, a razbijeno ogledalo sedam godina nesreće? Prava izložba koja će pokazati da je 13 sasvim bezopasan broj, a da je 13. Noć muzeja najbolja do sada.

Dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Noći muzeja.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *